Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Ali lahko iz pritličnega poslovnega prostora, naredim stanovanje za oddajanje?

Ali lahko iz pritličnega poslovnega prostora, naredim stanovanje za oddajanje?

Resno me zanima, hvala za odgovore.

Mi smo tako naredili in je vse ok.

Urediti moraš spremembo namembnosti. Kar tako po domače pa seveda ne. Poslovni prostor je zgrajen drugače od stanovanjskega, po drugih merilih, poleg tega je v PUP določeno, kje je stanovanjska/poslovna gradnja, za nameček pa tudi v samem načrtu zgradbe. Hkrati so tudi drugačni pogoji za stanovanja kot za poslovni prostor.

Seveda je vse v redu, dokler te kdo ne prijavi.

na UE rabo prostora, če je dovoljeno za stanovanjske namene oz. ni izrecno določeno za poslovne prostore.

Stanovanje bi bilo brez balkona, vhod direkt z ulice, težko da bi kdo dal 200e mesečno, za butik pa ziher okoli 400e..

Iz poslovnega v stanovanje lahko, obratno pa ne..toliko sem se jaz pozanimala pri svojem odvetniku.

Pa ste naredili točno na tej lokaciji, SPB, kot avtorica piše – poznaš ti to tisto ” domžalsko črno-vdovsko džunglo”? Pa jaz ne najamem tam stanovanja takole, v ex. lokalčku spodaj, da mi ga zastonj ponudiš. Cel kup propadajočih lokalov naokoli, po tistih koridorjih sami dreki od golobov, ko veter in dež zabrijeta nosi vse v šipe, sama umazanija, pa varnost je tudi vprašljiva, vse sorte se tam podi okoli vogalov, kad padne mrak…… Ni govora! SPB samo top floor, da se vidi nad umazanijo in temačnostjo pritličnih lokalov.

Kolikor jaz vem moraš imeti soglasje solastnikov objekta za vsako spremembo namembnosti. Obrni se na upravnika.

Tam je malo pritličnih stanovanj, oziroma jih ni.

Pozdravljeni,

Kolikor je meni pozanano ni v SPB-ju (stari) noben poslovni prostor predelan v stanovanje (lahko, da se motim). V vsakem primeru tudi, če dobite vsa potrtebna dovoljenja, bo tam oddaja stanovanja v pritličnem delu skoraj nemogoča oz. boste dobili zelo nizko najemnino. Morate upošoštevati, da bo potrebna adaptacija in nekaj investicije, ki jo je potrebno upoštevati pri izračunu smiselnosti takšnega posega.
Na ta način so spremenili večino poslovnih prostorov v naših obalnih krajih (Koper, Izola, Piran), kar pa je druga zgodba.
Preden se lotite posega vam svetujem, da pridobite vsa dovoljenja (upravnik, stanovalci, UE…) in si naredite izračun stroškov takšnega posega (investicija, dovoljenja…) in boste videli, če se vam to sploh splača. Sam menim, da je bolje, da uredite poslovni prostor in ga oddate z namenom kot je bil zgrajen.

Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567 Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tanal nepremičnine Tanal d.o.o. www.tanal.si, [email protected] Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin

Vsaka sprememba namembnosti iz poslovne v stanovanjsko zahteva gradbeno dovoljenje. Projektant bo v začetku preveril, ali je tak poseg sploh v skladu z veljavnimi prostorskimi akti (lahko pa naročite tudi lokacijsko informacijo za spremembo namembnosti ali se pozanimate na občini). Če ni dovoljeno, potem tega ne smete storiti. Če boste to kljub temu storili, je prav, da vas kdo prijavi, ker to pač ni dovoljeno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close