Ali lahko zahteva preživnino za nazaj?
Oče otroka je povedal da ga ne prizna, razen če se mati poroči z njim. Bil je nasilen, zato mati tega ni hotela. Oče pravi, da je mati sama kriva da je zanosila, saj je ona dala inicijativo za sp.odnos.
Mati se tega sramuje in iz tega razloga noče odpirati pogovora glede preživnine, noče ga terjati za preživnino. Ali je tako prav? Ali bi mogoče on vseeno moral prevzeti svoj del odgovornosti, saj ga ni zraven in vse stroške za tega otroka nosi sama oz. prej jo financiramo drugi družinski člani? Saj oče ni mogel biti posiljen, oz. seme se ni samo streslo vanjo, se pravi je soodgovoren?
Ko se ta mati odloči za še enega otroka, misleč da bo novi moški ostal zaradi tega z njo in skrbel za družino, ali lahko kot lastnik nepremičnine (imam jo v brezplačnem najemu) zahtevam, da v tej moji nepremičnini ostane samo njen prvi otrok, ki je brez očeta in ni nič kriv, in ali njo lahko prisilim da gre v drugo prosto sobo družinske hiše in naj jih tam naredi 10 če hoče, ampak v mojem delu ne? Slišala sem, da podnajemnika ne moreš vržti ven, če je v socialni stiski, in ona je, in bo še bolj, ne morem pa jo prepričati da zagrabi življenje le toliko kolikor lahko. Stvar je v tem, da je družina meni to sobo podarila in sedaj ko je ona v stiski, se širi na vse sobe v hiši in je začela še v moji gradit in spreminjat inštalacije po svoje. Družina bi njej zaradi življenjske stiske, vkolikor se odloči narediti še enega otroka, lahko podarila mojo nepremičnino tako, da našo darilno pogodbo prekliče, tako sem slišala, saj jo ona bolj potrebuje. Naj povem da niti jaz nimam strehe nad glavo, imam nekaj denarja za dvignit kredit, ampak sem zaenkrat v podnajemu drugje, saj sem začasno sobo prepustila njej, da se nauči plačati lastne stroške (ta soba ima števce). Drugega otroka še ni, sem pa slišala da prepričuje svojega prvega otroka na bratca ali sestrico, ki tega noče, saj ve, da že tako nima časa niti zanj. Ali lahko pravno torej dam brezplačni najem samo otroku čeprav je maloleten?
Spoštovani,
zaradi kompleksnosti situacije je nujno potrebna individualna obravnava pri odvetniku po lastni izbiri.
Darilno pogodbo je mogoče preklicati le zaradi v zakonu določenih razlogov.
Zakonski razlogi za preklic darilne pogodbe so samo trije:
1. Huda nehvaležnost: če se obdarjenec do darovalca ali njegovega bližnjega obnaša tako, “da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal”. Ali gre za hudo nehvaležnost, je treba presojati od primera do primera. Čeprav gre za subjektivno vprašanje, ga sodna praksa skuša objektivizirati. Tako po sodni praksi na primer enkratno arogantno obnašanje, žalivka in podobno še ne pomeni hude nehvaležnosti. Preklic iz tega razloga ni mogoč tudi, če je darovalec obdarjencu njegovo obnašanje odpustil.
2. Pozneje rojen otrok: darovalec po sklenitvi pogodbe dobi otroka, prej pa razen obdarjenca drugih otrok ni imel.
3. Darovalec pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje: vsakršna materialna stiska ali slab finančni položaj darovalca ne zadostuje. Stiska mora biti tako huda, da je ogroženo normalno preživljanje darovalca (pojem “preživljanje” ne pomeni zgolj preživetja, pač pa tudi nastanitev, obleko, obutev in tako dalje). Preklic pogodbe iz tega razloga ni mogoč, če bi bilo zaradi njega ogroženo preživljanje obdarjenca. Obdarjenec lahko prejeto darilo obdrži, če so pogoji za preklic darilne pogodbe, če obdarjenec darovalcu zagotovi preživljanje.
S spoštovanjem!
Lepa hvala.
Vem, preveč vprašanj, probati ni greh;)
Imam 21 let starega sina, ki je leta 2012 obesil šolo na klin. Zanj sem do takrat redno plačeval preživnino, po tem pa sem jo nehal. Na csd je dostavil potrdilo o vpisu za šolsko leto 2013/14 in poslali so mi obvestilo, da sem dolžan plačevati preživnino. Sin medtem opravlja delo preko študentskega servisa, v šoli pa ni preživel niti 1 ure. Zanima me, ali sem na podlagi potrdila o vpisu, ki ni potrdilo o šolanju, dolžan plačevati preživnino?
Potrdilo je kupil v šoli, da lahko koristi status dijaka.
Spoštovani,
kolikor je vaš sin vpisan v šolo, ste preživnino dolžni plačevati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.