ali mi pripada
S partnerjem sva skupaj 10 let.OD tega sem pri njemu prijavljena tri leta,prijavila me je občina.Zanima me ,če lahko od partnerja zahtevam,kar sva v teh treh letih ustvarila skupaj,čeprav so vsi računi pisani nanj.Meče me na cesto in se mi posmehuje,da noben advokat ni tako dober,da bi od njega kaj dobila in da nimam prič,ki bi pričale,da sem dejansko bila tam in skrbela zanj itd.Prosim,če mi poveste koliko je resnice v njegovih besedah.ker sem že čisto na koncu z živci,razmišljam o tabletah,če bi jih vzela malo preveč.Plus tega pa si je našel drugo ,s katero misli živeti skupaj,zato se mu mudi se me znebiti. prosim za hiter odgovor,želim vam lep dan in najlepša hvala.
Če sta bila s partnerjem skupaj 10 let in sta dejansko živela kot mož in žena, je vajina zveza izenačena z zakonsko zvezo.
Ob razvezi (oz. prenehanju zunajzakonske zveze) se premoženje seveda razdeli in vsak od zakoncev ima pravico do deleža na tem premoženju.
Iz vašega pisanja ni jasno ali sta skupaj živela samo 3 leta (ko ste bili prijavljeni) ali že prej, kot tudi katero premoženje ste tekom te zveze ustvarili.
Priporočljivo je, da imate o ustvarjenem premoženju, vlaganjih… itd čimveč dokazil. Če so računi naslovljeni na partnerja, to še ne pomeni, da vi niste sodelovali pri plačevanju le-teh.
Svetujem vam, da se ne ozirate na njegove “nasvete”, ki so podani samo z namenom, da vas odvrnejo od tega, da bi si poiskali ustrezno pravno pomoč in da se čimprej obrnete na odvetnika/-co, ki vam bo svetoval glede vaših pravic glede bivanja v skupnem stanovanju in glede delitve ustvarjenega premoženja.
Pozdrav,
Sem mož in oče poročen 25 let in smo v hiši ki jo je podedovala od staršev
v katero sem precej vložil sedaj žena hoče pol hiše dati v najem-spodnji del
ampak meni ni do tega. Ali imam pravico kot zakonski partner to preprečiti in kako?
Lastnik nepremičnine lahko le-to prosto odda v najem. Iz naslova premoženjskih vlaganj v nepremičnino še ne postanete njen lastnik, zato pravno tega ne morete preprečiti. Sicer ste pa poročeni in živite z ženo, torej reševanje tovrstnih nesporazumov po pravni poti ni najbolj konstruktivno. Poskusite se pogovoriti in doseči dogovor, v skrajnem primeru poskusite z mediacijo.
Forum je zaprt za komentiranje.