Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali mora delodajalec delavcu zagotoviti izrabo dopusta v primeru odpovedi?

Ali mora delodajalec delavcu zagotoviti izrabo dopusta v primeru odpovedi?

Če delavec da odpoved, ali mu mora delodajalec v času odpovednega roka zagotoviti, da porabi preostali proporcionalni delež dopusta in morebitni preostali dopust iz prejšnjega leta?

Vem, da delavcu, vkolikor dopusta ne more porabiti (ne glede na razlog), po novem zaradi evropske direktive pripada izplačilo, nisem pa prepričan, kako je s samim omogočanjem koriščenja dopusta v času odpovednega roka.

Odposlala odpoved tako da sem upoštevala odpedni rok 30 dni torej kake 35 dni prej v odpovedi jasno napisala da želim izkoristiti ves dopust, ki mi pripada ter ves višek ur. Doma sem si naredila točen izračun ker več kot 2 al 3 nisem hotela iti več v službo. Naslednji dan ko sem bila seznanjena da so mojo odpoved prejeli sem poslala mail nadrejenim in knigovodkinji da prosim za uskalditev ur in dopusta ker po mojem izračunu se vidmo samo še vikend. Ko so prejeli vse se je hotela direktrica pogovriti povedala sem svoje predala njihove stvari uniformo in ostalo in ostala na koriščenju ur in dopustu. Torej nauk ker so vedeli, da imam pravico do koriščenja dopusta in da se pač ne bomo dogovrili da bi oddelala še 10 dni potem odšla na dopust so stavri sprejeli in tudi dopust in odpovedni rok ni bil problem.

Dopust lahko porabiš v odpovednem roku. Če bi ga lahko porabila in ga ne moreš, denimo zaradi potrebe delodajalca, pa se lahko dogovorita za ustrezno odškodnino.

Pozdrav.
Želel bi odgovor strokovnjaka, ki zadevo obvlada:
Lansko leto, konec septembra sem oddal odpoved. Delal sem pri Lesarskem podjetju kot prodajalec v salonu (del. mesto 9005, strokovni delavec V). Od feb 2015 do 31.5.2016 so mi na vsake pol leta podaljševali pogodbo, od 1.6.2016 pa so me zaposlili za NDČ, ampak preko kadrovske agencije, na istem delovnem mestu, kar me načeloma ni motilo. Ker sem se vozil iz Ribnice-Kočevje-Novo mesto (58km v eno smer) sem v maju 2017 delodajalcu sporočil, da jaz sploh nimam rednega avtobusnega prevoza iz Kočevja do NM. Vozi samo enkrat tja in enkrat nazaj v dnevu. Od Rib-Kočevja (13km) pa je redni avtobusni prevoz.
Že prvotni lesarski delodajalec mi je plačeval 60% vrednosti avtobusne karte. (od 2.2.2015 do 31.5.2016) Sedaj vidim v pogodbah, da sem delal po podjetniški kolektivni pogodbi in pogodbi dejavnosti. Delodajalec v zvezi z prevozom v pogodbi ne omenja višine povračila ali kar koli drugega. Samo navaja da pripadajo dodatki v skladu s zakonom in podjetniško kolektivno pogodbo.
Ko pa sem 1.6.2016 podpisal pogodbo z kadrovsko agencijo za ndč, pa so zapisali, da mi pripada 60% avtobusne karte. Jaz seveda nisem vedel, da nimam redne avtobusne linije do maja, ko sem jim sporočil, da naj mi popravijo in izplačujeje polne potne stroške. Seveda do odpovedi niso popravili.
Zanima me, ali sem upravičen, da izterjam od obeh razliko med prejeto in polno kilometrino?
Po mojem hitrem izračunu, bi bilo te razlike za cca 4.500€ za celotno delovno obdobje od 2.2.2015 do 27.10.2017, ob upoštevanju celotne kilometrine od doma do delovnega mesta.

Imam pa še eno vprašanje, ki se nadaljuje:
V odpovedi sem izrazil, da želim v tem roku porabiti neizrabljen dopust. Ker pa sem si poškodoval gležen, nisem bil na dopustu ampak na bolniški. Tako mi je 12 dni dopusta propadlo, ker ga na novega delodajalca nisem mogel prenesti. Samo sorazmerni del od 27.10. do 31.12.2017 (to je 4 dni). Sem upravičen, da mi za teh 12 dni izplačajo?
Kakšni so postopki da zadeve uredim za oba primera?

Se najlepše zahvaljujem že v naprej.

LP

david

Mogoče še pomembno. Delal sem dvoizmensko delo.
En teden dopoldan, drugi teden popoldan, plus vsako drugo soboto.

LP

Ni nobenega strokovnjaka?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close