Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali naj prodam stanovanje

Ali naj prodam stanovanje

Imam dvosobno stanovanje, ki ga oddajam.. 12 let so noter isti najemniki.. Najemnina je sorazmerno nizka,v vsem tem casu se je zvisala samo za 10%. . Glede na situacijo in cene nepremicnin imam moznost  stanovanje prodati za precej visjo ceno, recimo isto stanovanje se je dve leti nazaj prodalo za 60.000, jaz bi ga danes lahko prodala za 105.000..

Bi ga vi prodali, ali obdrzali in ga pac oddajali dalje..

Ce bi ga prodala, bi potem kupila drugega, na boljsi lokaciji itd..

Ne vem, nisem tip za spremembe, pa se ne morem odlocit, pa, se druzino imam v stanovanju.. Ki so tu ze od zacetka, pa mi je malo tezko, da bodo morali it drugam..

Prodaj ga preden ti ga fašist Luka Mesec najprej obdavči nato pa še zapleni

Če lahko s prodajo dosežeš več, potem prodaj.

So pa vse stvari drage. Midva vsake toliko razmišljava, da bi prodala, ker bi dobila ful ful več kot za kar sva kupila (dobila sva zelo ugodno glede na trg). Samo kaj nama to pomaga, če potem drugega ne moreva kupit oziroma bi dobila slabše stanovanje za isto ceno.

seveda prodaj, čez leto dve bo strašna kriza, ne bo vredno niti 50.000. Najemnikom itak poveš par mesecev prej, če so bili noter 12 let in poceni, jim nisi nič dolžna..

Odgovor na objavo uporabnika
Bubabu, 30.03.2022 ob 09:24

Če lahko s prodajo dosežeš več, potem prodaj.

So pa vse stvari drage. Midva vsake toliko razmišljava, da bi prodala, ker bi dobila ful ful več kot za kar sva kupila (dobila sva zelo ugodno glede na trg). Samo kaj nama to pomaga, če potem drugega ne moreva kupit oziroma bi dobila slabše stanovanje za isto ceno.

Se strinjam, jaz sem na istem, dobila bi tudi  1x več, kot je vredno uradno. Ampak, kaj naj potem s tem denarjem, nimam opcije, kam ta denar naložit, vrednost pada, je inflacija, če pa kupim drugo stanovanje , recimo na boljši lokaciji, pa spet drago plačam novega. V bistvu tudi jaz ne vem, kaj bi naredla. NAjemniki so noter, najemnino sem sicer zvišala, ampak minimalno.

Po drugi stani, takega donosa ne bom imela nikoli, kot recimo s to prodajo. In pa, kaj če ga ne prodam, kar nekaj stanovanj je na trgu.

Kaj je smisel prodaje, če ne rabiš denarja? Da ti bo denar potem pojedla na banki pojedla inflacija, ki se dviguje vztrajno?

vidna, 30.03.2022 ob 09:31

Se strinjam, jaz sem na istem, dobila bi tudi  1x več, kot je vredno uradno. Ampak, kaj naj potem s tem denarjem, nimam opcije, kam ta denar naložit, vrednost pada, je inflacija, če pa kupim drugo stanovanje , recimo na boljši lokaciji, pa spet drago plačam novega. V bistvu tudi jaz ne vem, kaj bi naredla. NAjemniki so noter, najemnino sem sicer zvišala, ampak minimalno.

Po drugi stani, takega donosa ne bom imela nikoli, kot recimo s to prodajo. In pa, kaj če ga ne prodam, kar nekaj stanovanj je na trgu.

Upoštevaj še, da boš morala ob prodaji plačati davek na to, koliko je razlika med nabavno in prodajno ceno!

Kdor koli ti svetuje da stanovanje prodaj, je bebec. Stanovanje je sredstvo (asset). Res prihaja kriza…ne prva, ne zadnja. Zlom finančnih trgov. Se je že zgodilo. Malo se sesuje, reveži postanejo še bolj revni, bogatuni pa med tem časom pokupijo podobna sredstva kot je tvoje stanovanje. Čez 10, 20 let, bo to stanovanje verjetno vredno še vsaj enkrat toliko kot zdat.. Če misliš kupit drugo stanovanje ni panike, ne pa prodajat in zgonit denar za bedarije. SREDSTVA ohranjajo in pridobivajo vrednost. Da ne govorimo o denarnem toku. Lp

Uh jok, 29.03.2022 ob 23:18

Imam dvosobno stanovanje, ki ga oddajam.. 12 let so noter isti najemniki.. Najemnina je sorazmerno nizka,v vsem tem casu se je zvisala samo za 10%. . Glede na situacijo in cene nepremicnin imam moznost  stanovanje prodati za precej visjo ceno, recimo isto stanovanje se je dve leti nazaj prodalo za 60.000, jaz bi ga danes lahko prodala za 105.000..

Bi ga vi prodali, ali obdrzali in ga pac oddajali dalje..

Ce bi ga prodala, bi potem kupila drugega, na boljsi lokaciji itd..

Ne vem, nisem tip za spremembe, pa se ne morem odlocit, pa, se druzino imam v stanovanju.. Ki so tu ze od zacetka, pa mi je malo tezko, da bodo morali it drugam..

Tako kot je cena narasla tvojemu stanovanju, je tudi drugim.  Za svojega dobiš več, za tujega daš več.  Je to tvoja računica ali kaj želiš vprašati?

Premisli naslednje: če prodaš stanovanje, koliko večje stanovanje lahko kupiš s kupnino, od katere odšteješ stroške (notar, davek itd.) in koliko večja bi bila lahko v njem najemnina v primeru oddajanja?

upoštevaj še, 30.03.2022 ob 09:36

Upoštevaj še, da boš morala ob prodaji plačati davek na to, koliko je razlika med nabavno in prodajno ceno!

Za nepremicnine, ki so kupljene pred 20 leti, davka ni..

Vsako leto se ta davek niza in po 20 letih je nula. Placas samo davek od prometa 2%.

prisrcenjezek, 30.03.2022 ob 09:48

Kdor koli ti svetuje da stanovanje prodaj, je bebec. Stanovanje je sredstvo (asset). Res prihaja kriza…ne prva, ne zadnja. Zlom finančnih trgov. Se je že zgodilo. Malo se sesuje, reveži postanejo še bolj revni, bogatuni pa med tem časom pokupijo podobna sredstva kot je tvoje stanovanje. Čez 10, 20 let, bo to stanovanje verjetno vredno še vsaj enkrat toliko kot zdat.. Če misliš kupit drugo stanovanje ni panike, ne pa prodajat in zgonit denar za bedarije. SREDSTVA ohranjajo in pridobivajo vrednost. Da ne govorimo o denarnem toku. Lp

Se strinjam. Večina ne razume, da krize pridejo in tudi odidejo. Še manj pa razumejo kaj so “assets” in zakaj jih je treba obdržati ali prodati in kupiti nova “assets” za naprej.  Večina jih proda in sfučka denar namesto, da bi razmišljali o pasivnih dohodkih.

Bobu bob, 30.03.2022 ob 11:36

Se strinjam. Večina ne razume, da krize pridejo in tudi odidejo. Še manj pa razumejo kaj so “assets” in zakaj jih je treba obdržati ali prodati in kupiti nova “assets” za naprej.  Večina jih proda in sfučka denar namesto, da bi razmišljali o pasivnih dohodkih.

Ki so povezani z aktivnimi odhodki. Vsako sredstvo vzdrzujes in plačuješ davek. Na nepremičnine in dohodek. Nekateri se držite sredstev ko pijanec plota, dejstvo pa je, da nobeno poslovanje ni ravna črta, gre dol in gor.

Je pa res, da tistim, ki so kupovali po Jazbinskovem, gre samo gor. Ker so lahko brez kredita kupili stanovanje.

. https://youtu.be/zJkZqZlOVUQ

lahko dobiš stanovanje na boljši lokaciji za primerljivo ceno, oziroma, koliko moraš doplačat?

računaj še na davek na promet nepremičnin, ki je 2% pa morebitni davek na dobiček pri prodaji stanovanja, če ti gipira, če stanovanja še nimaš 15 let.

Predsodki, 30.03.2022 ob 11:41

Ki so povezani z aktivnimi odhodki. Vsako sredstvo vzdrzujes in plačuješ davek. Na nepremičnine in dohodek. Nekateri se držite sredstev ko pijanec plota, dejstvo pa je, da nobeno poslovanje ni ravna črta, gre dol in gor.

Je pa res, da tistim, ki so kupovali po Jazbinskovem, gre samo gor. Ker so lahko brez kredita kupili stanovanje.

Nobenega držanja plota. Predpostavljam, da imajo nekateri raziščeno kaj ostane pod črto, po odštetih stroških. Če ima najemnike notri potem stroški s stanovanjem niso njeni, ampak od najemnika. Investicije so druga kategorija.

In če nekdo ne ve kaj bi z denarjem od prodaje, kam bi ga investiral, obračal… potem je v večini primerov sigurno bolje, da ne prodajo in dobivajo najemnino.

tudi jaz sem bila v dvomih, ali bi prodala stanovanje, ki ga oddajam, pa nekako nisem več. Ja, tudi jaz bi ga lahko prodala za vsaj tretjino več, ampak ker nimam opcije, kaj bi s tem denarjem, ga ne bom prodala. ..vrednost denarja pada, če kupim novo nepremičnino, kar sem imela namen, bom dala tudi jaz toliko več, za kolikor več  bom svojega zdaj prodala. Ko bo pa kriza in bo cena mojemu stanovanju padla, bodo pa tudi nova stanovanja cenejša in si na istem, ga bom pač potem kupila, magari še enega zraven.

Tako da, če nimaš zdaj kakšne dobre variante za ta denar vložit in ga še pomnožit, potem jaz ne bi prodajala. Ker vsi vemo, da bo/je inflacija vedno večja.

Kot da je nepremičnina edini pasivni dohodek. Če prodaš stanovanje in daš denar v sklad EFT, imaš dohodek na dolgi rok mogoče celo večji. V 40 letih 200 evrov na mesec = milijon. Ljudje pa otrokom stanovanja kupujejo. Kot da lastništvo ne potegne za sabo tudi ogromno stroškov. Poznam ljudi, ki bi otrokom celo hiše stare kupovali! Da lahko takoj začnejo vlagati v obnovo.

Mi smo ga prodali, stanovanje, ki ga drugače oddajamo, dobili smo veliko več, kot zanj dali, ampak prodali smo ga samo zato, ker smo kupili hišo in smo rabili denar.

Drugače bi ga raje obdržali in oddajali naprej. Itak so se najemnine tudi zvišale.

. https://youtu.be/k85mRPqvMbE

če rabiš denar zdaj takoj  ja, drugače ne. Stanovanje ti ostane in ga lahko v nedogled oddajaš. Sploh, če je manjša kvadratura, se nimaš kaj bat dodatnih  davkov.

iskanje214, 30.03.2022 ob 12:43

če rabiš denar zdaj takoj  ja, drugače ne. Stanovanje ti ostane in ga lahko v nedogled oddajaš. Sploh, če je manjša kvadratura, se nimaš kaj bat dodatnih  davkov.

V bistvu se imaš kaj bat. 39 kvadratov, kupili za 70 jurjev zdaj bi lahko prodali za 120 v enem dnevu. 50 jurjev razlike, od tega bi morali plačati 12 jurjev državi. Okej, saj lahko rečeš, jebiga, vseeno smo precej pridobili, ampak če nam ravno ni treba prodajati, ne bom. Sem se stalno prijavil tam in čez tri leta bo brez tega davka.

v bistvu, 30.03.2022 ob 13:13

V bistvu se imaš kaj bat. 39 kvadratov, kupili za 70 jurjev zdaj bi lahko prodali za 120 v enem dnevu. 50 jurjev razlike, od tega bi morali plačati 12 jurjev državi. Okej, saj lahko rečeš, jebiga, vseeno smo precej pridobili, ampak če nam ravno ni treba prodajati, ne bom. Sem se stalno prijavil tam in čez tri leta bo brez tega davka.

po 20 letih ni davka, prvo leto je 27,5 % potem pa pada vsako leto. Verjetno ima starejše stanovanje, če ga oddaja že 12 let.

Sam ti si pa res smešna.svoje stanovanje bi prodala za veliko več kot je vreden in kupila drugega na boljši lokaciji?kaj res misliš da boš imela dovolj denarja za stanovanje na boljši lokaciji?hahaha

iskanje214, 30.03.2022 ob 13:23

po 20 letih ni davka, prvo leto je 27,5 % potem pa pada vsako leto. Verjetno ima starejše stanovanje, če ga oddaja že 12 let.

Ja, po 20 letih, kaj me to briga, jaz sem flet kupil pred 4 leti, zdaj bi ga prodal, pa ni šans. Stopnja se pa manjša vsakih 5 let. Pri meni bo drugo leto 20 odstotkov, ampak niti toliko ne plačam, zato sem se pa prijavil za 3 leta, pol prodam in zidam svoje. Torej ni res, kar praviš, da je vseeno da se nimam kaj bat glede keša. Una zgoraj pa če ima stanovanje 12 let, pa res lahko še 3 leta počaka in proda brez davka.

New Report

Close