ali nosite nosite plašče
3.
Imam enega starega kakih 20 let slovenskega, od Kroj Škofja Loka ali nekaj podobnega se mi zdi – klasično krojen, črn military style dolg do tal, je praktično takšen kot prvi dan iz trgovine (ga nosim redko, a redno dajem v čistilnico) – najboljši plašč kar sem jih v življenju imela, je pa res, da je takrat stal absurden znesek (recimo neko zelo dobro takratno plačo).
Nato enega običajnega črnega iz Zare, do kolen, nosim ob prehodnem vremenu skoraj vsakodnevno.
Nato še enega, camel coat do meč, Marella, zelo šik, se da lepo kombinirati na vse.
Zamima me, ob kakšnih priložnostih oblečete plašč?
Sploh kakšnega bolj občutljivega.
Za povsod je bunda/plaßč dobra izbira. Splob kakšna elegantnejša.
Za v službo, v trgovino, za na sestnek, kjer se itak slečeš?
Za v kino, gledališče?
Bunda je veliko bolj praktična.
Sploh pa moram, če kam grem vedno v avto. In mi res ni do tega, da bi morala paziti, kam v avtu odložim plašč, pazim, da se ne zmečka.
Niti 1 priložnost, kjer bi bil boljše nadomestilo bundi, ne vem.
Ker tudi pozimi za v službo le redko oblečem hlače, seveda nosim plašče. Imam dva, en temno moder, malo tanjši, za takrat, ko ni ravno zelooooo mraz in enega, čisto moj stil, malo debelejši, za recimo pravo zimo:). Oba sta izredno hvaležna za nošenje, se ne mečkata, nista občutljiva, tako da nista bila zgrešen nakup. Bunda je pa bunda, ki je zame še vedno bolj oblačilo za bolj športno garderobo – na obleko mi ne sede.
in tudi nosim. Enega maksi rdečega volnenega iz Kroja, črnega volnenega srednje dolgega, meliranega do kolem, sivega semiš podloženega do sredine meč, bordo rdečega Mura, se vzame ven podloga lahko je zimski ali balonar za prehod, dva modra kratka prehodna, bež dolgega.Meni so lepi, niso pa vedno praktični, posebej ti, ki so maksi. Jih nosim manj.So pa večni. Le zrediti se ne smem.
Imam 2 zimska plašča, ki ju nikoli ne nosim, ker mi stilsko ne ustrezata. Nosila sem ju ob koncu srednje šole, še vedno sta kot nova, ampak premalo elegantna, da bi pasala na mojo sedanjo garderobo.
Tretjega sem zadnja leta nosila ogromno. Podlogo mi je šivilja že dvakrat zamenjala, gumbe sem že nekajkrat na novo prišila, ampak sedaj se mu pa tudi že na zunaj vidi, da je bil veliko nošen. Kupiti si moram vsaj 2 nova, ker plašče res zelo rada nosim. Edini problem je, da težko najdem takšnega, ki bi bil eleganten in hkrati dovolj topel za zimo. Poleg tega mi ne odgovarjajo trenutno moderni preveliki (oversized), moški ali kopalnim plaščem podobni kroji.
Zgoraj omenjeni plašč sem nosila tudi med vožnjo avta in me pri tem ni oviral ter se ni nič mečkal.
V prehodnem obdobju nosim skoraj vedno le razne variante trenč plaščev (imam 3) ter kratek plašč na dvojno zapenjanje (“pea coat”).
Zelo veliko mladih žensk v mestih nosi plašče. Sploh pri sedanji modi, ko je nošenje plaščev v kombinaciji s kavbojkami in supergami postalo poplnoma običajno.
Pozabila sem še na enega, ki je idealen plašč za vse vremenske razmere in ga nosim izključno za v službo. Je daljši, podložen (podlogo lahko po potrebi odstranim), neobčutljiv in izredno praktičen. Ni pa stilsko nič posebnega. Tako kot no-ja tudi jaz dostikrat pozimi za v službo ne nosim hlač, zato je dolg in topel plašč nuja.
Prešite dolge bunde (plašča) pa še nisem našla takšne, ki bi bila za moj okus ustrezna zamenjava za klasičen plašč.
že leto ali dve me grabi, da bi pa jaz to imela.
iskala po trgovinah-tole moderno ni P od plašča. govorim o normalnem cenovnem razredu.
Zgodilo se je, da mi je sodelavka prinesla cca. 20 let star volnen plašč, ker njej samo v omari visi. je kot nov. kvalitetno narejen, kvaliteten material.
klasičen črn volnen plašč.
imela bi še kakega modrega, sivega mogoče. in spet ugotavljam, da za kako kvalitetno klasiko lahko gledam samo po bolhi (beri: rabljeno).
aja, kril ne nosim, plašč kombiniram s hlačami. tudi kavbojkami.
Za pomlad/jesen imam en daljsi plasc, tam do sredine mec, 2 krajse, en dolg iz jeansa, pa se dva tanjsa.
Jesen/zima imam en krajsi plasc in en daljsi, bolj za mrzlo jesen ali toplejsi zimski dan, en res fin plasc do gleznjev, podlozen, toplejsi, potem enega volnenega do polovice mec, pa 2 podlozena z mucko oz krznom, ti trije so bolj topli, sploh tisti podlozen s krznom, je za res hudo zimo.
Nosim vse, razen volnenega, ker mi barva ni vsec.
Plasc mora bit iz pravega materiala, da ni obcutljiv, pa ceprav je barve smetane, se ne mecka in se lepo cisti.
Za hud mraz pa oblecem ali tisti podlozeni plasc ali dolgo puhovko.
Črnega, kamel in umazano lila barve za zimo + bež trenč in črn dežni plašč, vse višjega cenovnega razreda. Pa še kakšnega bi imela.
Dober zimski plašč je seveda volnen z obveznim dodatkom kašmirja (oz. če si lahko katera privošči, predvsem iz slednjega). To seveda stane. Plus seveda dober, beri večen kroj, ki paše na tvojo postavo, in tak plašč imaš res lahko skoraj za vedno. Plašč da čisto drugo dimenzijo vsakemu outfitu (pa čisto z veseljem oblečem tudi vse puhovke, ki jih imam).
Še vedno nisem dobila odgovora, ob kakšnih priložnostih oblečete plašč?
Namreč, ne spomnim se niti 1, kjer bi bil boljša izbira kot lepa daljša bunda.
A ga res oblečete samo zato, ker vaša celostna podoba izgleda drugače, morda v vaših očeh bolje?
Je to res edini razlog?
Si kar ne predstavljam tega.
Paziti moraš, da ga ne umažeš ali celo nositi v čistilnico.
Paziti, kje ga odložiš, vsepovsod ni obešalnikov, na kavljih pa lahko izgubi obliko.
Če je daljši se lahko umaže že pri posedanju v avto.
Plašči so moje najljubše oblačilo. Imam jih več kot hlač haha. Najljubši mi je moder, sledi kamel barve, letošnja pridobitev je rdeč. Pa seveda klasična crna barva.
Tiste,ki govorite, da bunda nadomesti lep plašč, se samo tolazite. V resnici res redki vidim na ženski res lepo bundo. Bunda je oblačilo za prosti čas in neprimerna za v službo, če imaš neko resno delo.
V plašču greš lahko povsod, v šolo, na faks, v službo, po nakupih, k zdravniku na obiske, v teater, na prireditve, na sprehod. Če je volnen, ti da čisto drugačno toplino kot bunda. Mogoče se hecno sliši, ampak v plašču imam občutek, kot da sem spravljena na varnem, medtem, ko ga v bundi nimam. Seveda estetika tudi igra veliko vlogo. Nobena bunda ali puhovka se po videzu ne more primerjati s plaščem. Mogoče me tudi spominja na čase, ko moda še ni bila za 2x oblečt, potem pa za v smeti.