Ali otroke vsak dan mažete s kremo za sončenje …
Včeraj sem otroke tuširala in se zavzela, da imajo že kar “lepo barvo” na rokah, vratu, obrazu … Sonce je naredilo svoje … pa sem se vprašala, ali bi jih morala dnevno mazati ali kako. Nosijo šilt kapice in kratke rokave (ne dovolim brez rokavov) …
Zanima me, ali jih namažete zjutraj pred odhodom v šolo: po obrazu, rokah, vratu?
Moja dva imata sončno kremo s sabo, a če učiteljica ne reče, se otroci ne namažejo …
Ne, nikakor.
Tale mit o škodljivosti sonca in koristi krem za sončenje se bo v prihodnjih letih sesul v prah.
Trenutno močno odmeva švedska študija, ki je dokazala, da za melanomom bolj obolevajo ženske, ki se soncu izogibajo kot ženske, ki se mu nastavljajo.
Študija je trajala 20 let spremljali so pa 30.000 žensk. Skratka sklep študije je, da je izogibanje soncu za vsako ceno in mazanje s kremami bolj škodljivo kot sončenje samo.
Tako da, ne. S kremo namažem otroke (in sebe) samo, če bodo na soncu toliko časa, da jih sonce lahko resno opeče. To, da malce porjavijo je pa čisto naravno in (po novejših študijah) celo zaželeno.
Še povezava do povzetka študije:
Odkar sem pred par leti prenehala uporabljati kreme za sončenje, nimam več nobenih težav s kožo. Kakršnihkoli. Tudi po sončenju ne.
http://www.vanila.si/novicke/kako-strupeno-kremo-za-soncenje-uporabljate
samo na morju, ali če gremo na kašen izlet čez dan in je močno sonce..za šolo vsekakor ne, pa tudi doma, ko sta čez dan zunaj pred hišo, ne..malo jih pa mora prijet..na morju gremo na plažo nekje ob pol devetih, potem ju ob desteih namažem in smo nekje do 12 . 30 tam..nikoli nista bila opečena..dobita pa rahlo barvo..
Vsako jutro, če je lepo vreme, jo namažem s preverjeno kremo za zaščito proti soncu. So filtri in so filtri.
Drugače pa za vse, ki živite v zmotnem prepričanju, da “barva” varuje pred nadaljnjimi škodljivimi vplivi sonca – škodljivi so UV žarki, ki kožo dokazano starajo in povzročajo poškodbe DNK, ki brez filtra nemoteno prodirajo v kožo, barva ni absolutno nobena zaščita, barva, ki jo tako rade lovite, je *poškodba kože*! Ni treba verjeti na mojo besedo, lahko vprašate vašega osebnega zdravnika ali malo raziščete.
Tole je v bistvu kar res. Ampak vsakodnevno in stalno mazanje otrok s kremo za sončenje je pa pretiravanje. Malce sončnih žarkov že mora prit “do kože”, kemija v kremah (ker brez tega ni UV zaščite) pa tudi ni ne vem kako blagodejna za kožo.
Zmeren je treba bit, tako pri izpostavljanju soncu kot pri mazanju s kremami. Kot pri vsaki stvari pravzaprav.
Tole je v bistvu kar res. Ampak vsakodnevno in stalno mazanje otrok s kremo za sončenje je pa pretiravanje. Malce sončnih žarkov že mora prit “do kože”, kemija v kremah (ker brez tega ni UV zaščite) pa tudi ni ne vem kako blagodejna za kožo.
Zmeren je treba bit, tako pri izpostavljanju soncu kot pri mazanju s kremami. Kot pri vsaki stvari pravzaprav.[/quote]
Kot sem že rekla, uporabljam preverjeno kremo, izključno naravne in prijazne sestavine + mineralni filter. In če bi katera videla mojo kožo oz. količino pigmentnih znamenj, ki jih na novo dobim po vsakem poletju (pri rednem mazanju in bolj ko ne skrivanju pred soncem), bi morda drugače razmišljala. S pametjo, ki jo imam danes, bi se celo življenje varovala pred soncem, tako pa žal v času moje mladosti ni bilo tega zavedanja…
Odkar sem pred par leti prenehala uporabljati kreme za sončenje, nimam več nobenih težav s kožo. Kakršnihkoli. Tudi po sončenju ne.
http://www.vanila.si/novicke/kako-strupeno-kremo-za-soncenje-uporabljate%5B/quote%5D
Mogoče, čeprav ne verjamem, da gre odpis tegob odpisati izključno kremam za sončenje. Boš pa morda kdaj imela težave z melanomom. Ne privoščim, res ne, ampak zganjati tako propagando se mi zdi skrajno neodgovorno. Vsekakor pa se tvoja koža na soncu pospešeno stara (privošči si skok v Trst in poglej starejše gospe, lepo abronzzate, ampak zgubane kot lubje, ne samo po obrazu, dekoletji, pa dlani, okoli kolen…).
Pa ne zdaj teh štirikrat prežganih Italijank sem mešat. Sama tudi ne uporabljam sončnih krem , oz. jih uporabljam res samo takrat, ko je nevarnost, da me opeče in se ne morem izognit soncu. Drugače dan preživim v senci in v tistem sprehodu do vode in nazaj me pa sonce ravno prav prime. Ne potrebujem nobene kreme in tudi nisem zgubana, saj se ne pražim na soncu. Da bi se pa mazala s kremo (ali pa otroke), ko grem peš čez mesto, mi pa ne pride na pamet.
Res si preberite zgornji link. Ker razbija točno te mite o melanomu, ki jih poslušamo zadnje 10 let.
Zmeren je treba bit, tako pri izpostavljanju soncu kot pri mazanju s kremami. Kot pri vsaki stvari pravzaprav.[/quote]
Kot sem že rekla, uporabljam preverjeno kremo, izključno naravne in prijazne sestavine + mineralni filter. In če bi katera videla mojo kožo oz. količino pigmentnih znamenj, ki jih na novo dobim po vsakem poletju (pri rednem mazanju in bolj ko ne skrivanju pred soncem), bi morda drugače razmišljala. S pametjo, ki jo imam danes, bi se celo življenje varovala pred soncem, tako pa žal v času moje mladosti ni bilo tega zavedanja…[/quote]
Tudi mineralni filtri niso ravno nedolžni. Vsekakor ne toliko, da bi jih dnevno nanašala nase. Zmernost.
Pa ne zdaj teh štirikrat prežganih Italijank sem mešat. Sama tudi ne uporabljam sončnih krem , oz. jih uporabljam res samo takrat, ko je nevarnost, da me opeče in se ne morem izognit soncu. Drugače dan preživim v senci in v tistem sprehodu do vode in nazaj me pa sonce ravno prav prime. Ne potrebujem nobene kreme in tudi nisem zgubana, saj se ne pražim na soncu. Da bi se pa mazala s kremo (ali pa otroke), ko grem peš čez mesto, mi pa ne pride na pamet.
Res si preberite zgornji link. Ker razbija točno te mite o melanomu, ki jih poslušamo zadnje 10 let.[/quote]
Kateri link? A tisti od blitve?:-(((
Resno, ravno v mestu me je sonce kar nekajkrat upalilo. Od takrat vem bolje. Sicer pa sploh ni važno, mesto, vas, morje, važna je dolžina izpostavljanja. In tudi v vodi te lahko hudičevo dobro zakuri, še prej, zaradi odboja. Ampak jaz te seveda ne bom namakala v kreme, kakor ti je drago. Samo ne mi prosim prodajat nekih kvazi študij in zavajati ljudi.
Ne, nikakor.
Tale mit o škodljivosti sonca in koristi krem za sončenje se bo v prihodnjih letih sesul v prah.
Trenutno močno odmeva švedska študija, ki je dokazala, da za melanomom bolj obolevajo ženske, ki se soncu izogibajo kot ženske, ki se mu nastavljajo.
Študija je trajala 20 let spremljali so pa 30.000 žensk. Skratka sklep študije je, da je izogibanje soncu za vsako ceno in mazanje s kremami bolj škodljivo kot sončenje samo.
Tako da, ne. S kremo namažem otroke (in sebe) samo, če bodo na soncu toliko časa, da jih sonce lahko resno opeče. To, da malce porjavijo je pa čisto naravno in (po novejših študijah) celo zaželeno.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16%5B/quote%5D
Se opravičujem:
Res si preberite zgornji link. Ker razbija točno te mite o melanomu, ki jih poslušamo zadnje 10 let.[/quote]
Kateri link? A tisti od blitve?:-(((
Resno, ravno v mestu me je sonce kar nekajkrat upalilo. Od takrat vem bolje. Sicer pa sploh ni važno, mesto, vas, morje, važna je dolžina izpostavljanja. In tudi v vodi te lahko hudičevo dobro zakuri, še prej, zaradi odboja. Ampak jaz te seveda ne bom namakala v kreme, kakor ti je drago. Samo ne mi prosim prodajat nekih kvazi študij in zavajati ljudi.[/quote]
Ni kvazi študija, je sedaj popravila link, priznam pa, da ga sama nisem niti odpirala, ker študijo poznam in sem o tem že brala.
Vsak po svoje, ampak dejstvo je, da fama o škodljivem soncu počasi pada, približno tako kot je padel mit, da so maščobe v hrani vzrok za povečan holesterol. Jaz ji dam še cca 5 let. In že kar nekaj dermatologov se najde, ki to teorijo podpirajo, ampak zaenkrat so še v krepki manjšini. Kozmetična industrija pač dela svoje.
Seveda se boš zaščitil, če te že kratek sprehod po soncu opeče. Ampak, če te pa ne, in samo malce porjaviš, ni pa prav nobene potrebe, da se mažeš s kremo za sončenje, ne glede na to koliko je naravna in kakšne filtre ima.
No tule je še en link, ki se navezuje na isto tematiko oz. isto študijo. Tega sem jaz brala.
http://theunboundedspirit.com/scientists-blow-the-lid-on-cancer-sunscreen-myth/
Zdaj, OK, če je 30.000 ljudi, ki so jih spremljali 20 let zate kvazi študija, tudi prav. Meni se ne zdi in ugotovitve se mi zdijo presenetljive, ker so v nasprotju s sedaj postavljenimi teorijami.
Ne, nikakor.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16%5B/quote%5D
Se opravičujem:
Odličen članek. Hudo strokoven. Poglejno kaj v resnici pove: “Women who never sunbathe during the summer are twice as likely to die than those who sunbathe everyday, a major study has shown.
Researchers at the Karolinska Institute in Sweden claim guidelines which advise people to stay out of the sun unless wearing sunscreen may be harming the population, particularly in countries like Britain.”
Ženske, ki se nikoli ne sončijo v poletnih meseceih imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo umrle. Odličen povzetek. Na koncu pa še, kar ja je verjetno ključno v tej študiji, “particularly in countries like Britain.”, kjer je jakost UV sevanja bisveno nizja kot v nasih krajih.
Ta reč se še enkrat ponovi v tem famoznem članku in sicer: ““Sun exposure advice which is very restrictive in countries with low solar intensity might in fact be harmful for women’s health.”
Glede na to, da so tukaj, na forumu, mnenja deljena o tem, ali je krema potrebna ali ne in ali je škodljiva ali ne upam, da se vsaj strinjamo, da tovrstnih študij ne gre kar vsepovprek posploševat in interpretirat po potrebi.
gre se za pridobitev vitamina D, kar pa je dovolj že pol ure sonca na dan pa ne ob dvanajstih in ni potrebno, da nastaviš celo telo soncu, lahko le roko, nogo…. zaradi pomanjkanja vitamina D lahko pride do bolezni, smrti…. sonce pa je še vedno škodljivo, rjava koža postane z leti grda in zgubana, kreme pa tudi niso zdrave… sama se umivam z naravnim milom, ki ga izdelam sama prav tako cela družina in žlahta, mažem pa sebe in otroke izključno s kokosovim ali pa karitejevim nerafiniranim maslom, sonce pa ja ampak zjutraj ali proti večeru…praženje? ne, hvala….