Ali pobirate odpadlo sadje s tal?
Pobiramo vsak dan, ko se nabereta dve vreči (kot so za krompir), pride ponje kolega, ki je lovec in jih zapelje v gozd za divjad.
Ne samo da je urejeno, tudi robot lažje kosi po sadovnjaku na tak način.
Kar pa je lepih, zrelih jabolk, pa naredimo kak zavitek, narastek, kak kozarec marmelade. Ko bo zrelo vse, bomo obrali, nekaj shranili, nekaj pa naredili domač jabolčni kis.
Pri nas oče ne dovoli obiranja sadja. Pravi, da tisto na drevesu še ni zrelo.
Potem se jezi, da ne pomagamo redno pobirati sadja.
Vsako jutro nabere 1 vedro, strese v gajbo. Vsako jztro tudi iz te gajbe za 1 vedro gnikega sadja odnese v kanto.
Tako je od nekdaj.
Tudi za takoj pojesti jabolko, hruško, je to potrebno pobrati iz tal. No, odtrgala sem na skrivaj iz drevesa 6e v otroštvu in tako pojedla.
Ozirom, je včasih iz tega sadja kuhal žganje.
Mi živimo v sosednji hiši.
Poberemo in vržemo v kanto.
Oče ne dovoli obiranja. Ker menda tisto ni zrelo. Kar pade, je gnilo, napadejo ose, sršeni, mravlje. Tako ni nič za uporabo.
On sicer pobere vse, tudi gnilo, obtolčeno in vse da v gajbe, kjer je tako sadje od prejšnjega dne. Torej, še hitreje vse skupaj gnijr. Sploh, ket so gajbe zunaj na soncu. Potem pa gajbe stresemo kanto, oz. Na kup, ker v kanti ni prostora.
Jaaa, lepo, da pobirate sadje. Najbolj vsec mi je ideja, da odnesete sadje zivalim. Super!
Ampak, ali pobirate tudi sadje, obicajno nikakrsne kvalitete, ki vam visi iz vasega vrta na javno ulico ali cesto?
Kurac pobirate! Tega ne pobirate, pozagate pa tudi ne.
Avtomobili te jadne, obicajno, jabolka povozijo, nastane neka cudno marmeladna gmota, ki jih odnesemo domov na podplatih sulnov, psi na tacah in vozickarji na kolesih…
all3z, 02.09.2024 ob 15:39
Jaaa, lepo, da pobirate sadje. Najbolj vsec mi je ideja, da odnesete sadje zivalim. Super!
Ampak, ali pobirate tudi sadje, obicajno nikakrsne kvalitete, ki vam visi iz vasega vrta na javno ulico ali cesto?
Kurac pobirate! Tega ne pobirate, pozagate pa tudi ne.
Avtomobili te jadne, obicajno, jabolka povozijo, nastane neka cudno marmeladna gmota, ki jih odnesemo domov na podplatih sulnov, psi na tacah in vozickarji na kolesih…
Ne, kar sadja slučajno pade k sosedom na njihovo dvorišče, ne pobiramo.
Imamo pa ob ograji nastavljeno vedro, da jih lahko mečejo tja.
In seveda spomladi obrežemo veje, ki segajo k sosedom, če pa vseeno kaj zraste prek ograje, pa prepuščamo sosedom, da oberejo. Pa če rečejo, naj še kako vejo pustimo, jo pustimo.
Kam drugam pa ne sadje in ne listje ne pada.
Pa oh, celo ko imamo viška npr.paradižnik, ga tudi ponudimo sosedom, oni nam kumarice, sadike…
Stara forumašica, 02.09.2024 ob 16:28
Ne, kar sadja slučajno pade k sosedom na njihovo dvorišče, ne pobiramo.
Imamo pa ob ograji nastavljeno vedro, da jih lahko mečejo tja.
In seveda spomladi obrežemo veje, ki segajo k sosedom, če pa vseeno kaj zraste prek ograje, pa prepuščamo sosedom, da oberejo. Pa če rečejo, naj še kako vejo pustimo, jo pustimo.
Pa oh, celo ko imamo viška npr.paradižnik, ga tudi ponudimo sosedom, oni nam kumarice, sadike…
Si prebrala moje vprasanje? Nisi? OK, se enkrat:
ali pobirate tudi sadje, obicajno nikakrsne kvalitete, ki vam visi iz vasega vrta na javno ulico ali cesto?
all3z, 02.09.2024 ob 17:07
Si prebrala moje vprasanje? Nisi? OK, se enkrat:
ali pobirate tudi sadje, obicajno nikakrsne kvalitete, ki vam visi iz vasega vrta na javno ulico ali cesto?
Sem ti tudi odgovorila, preberi še enkrat
Torej – pada samo k sosedom, s katerimi imamo dogovor, kaj z odpadlim sadjem in listjem in kako z obiranjem.
In ne sadje in ne listje ne pada nikamor drugam, na nobeno cesto, pot, avtomobile…