Ali polž pogine, če mu poškodujem hišico?
polž, 10.06.2023 ob 17:18
Nekako logično je, da brez svoje zaščite/domovanja pogine. Eni nepoškodovani rakci in polži si verjetno poiščejo drugo lupino, če je kje v bližini. Malo čudno vprašanje. A mravelj, muh, komarjev ti je tudi žal, če stopiš na njih ali jih ubiješ?
Seveda. Ker imajo ravno toliko pravice, da živijo, kot je imava ti ali jaz.
To počne ogromno žensk. Tudi moje sodelavke. Ko gremo ven na čik v kadilnico, prav gledamo kje je kakšen polž ali črv za pohodit. Prav fino se je malo poigrat z njimi, ko zaidejo v kadilnico, prav nam pridejo tudi kakšni hrošči, pajki, komarji, ……, ko ga še s čikom lahko malo opečeš. Včasih še v šoli smo se z njimi zabavali tako, da smo na konec travnate slamice dale kapljico sekundnega lepila in nato to slamico pritisnile na hrošče, ose, tudi na sršena, ……. Ko so bile tako onesposobljene smo jih lahko špikale z bucikami, ščipale s ščipalci za nohte, kurile z vžigalniki, ….. Zanimivo jih je bilo tudi polagati v svež neostik.
Anonimna779, 12.06.2023 ob 06:28
To počne ogromno žensk. Tudi moje sodelavke. Ko gremo ven na čik v kadilnico, prav gledamo kje je kakšen polž ali črv za pohodit. Prav fino se je malo poigrat z njimi, ko zaidejo v kadilnico, prav nam pridejo tudi kakšni hrošči, pajki, komarji, ……, ko ga še s čikom lahko malo opečeš. Včasih še v šoli smo se z njimi zabavali tako, da smo na konec travnate slamice dale kapljico sekundnega lepila in nato to slamico pritisnile na hrošče, ose, tudi na sršena, ……. Ko so bile tako onesposobljene smo jih lahko špikale z bucikami, ščipale s ščipalci za nohte, kurile z vžigalniki, ….. Zanimivo jih je bilo tudi polagati v svež neostik.
Na srečo take ljudi hitro pokoplje rak.
Privoščim jim.
Polzek pride na svet s hisko in jo lahko obnovi, ce poskodbe niso prehude. Ce so, umre z njo.
Ampak dobro vprasanje, druge vrste se drugace znajdejo, npr. morski rakci, ki si izmenjavajo skoljke med rastjo: https://www.youtube.com/watch?v=zpjklLt1qWk
tkolele je, 11.06.2023 ob 09:32
Pri polžih s hiško je značilno, da imajo večino vitalnih organov (srce, želodec. prebavila…) pospravljenih v hiški.
Notranjih organov nimajo “pospravljenih” v hišici, ampak so zraščeni z njo (za razliko od rakov samotarjev npr., ki se samo selijo od ene zapuščene hiške do druge).
Nevem zakaj to ženske delate, ampak tudi moja v tem vidi neko zabavo. Zdaj, ko so po večerih teli majski hrošči se z njimi rada zabava. Zvecer ko sediva na terasi ponavadi kakšnega ujame in mu najprej s škarjicami obreže krila, da ne more več letet, potem pa mu počasi še noge poščipa. Zadnjič ji je en ušel, ko mu je buciko v rit zapičila. Nimam pojma kam je odletel.