Ali se bo klima res izkazala kot najcenejši vir ogrevanja?
Pred kratkim me je prešinilo, da bi mogoče rad prihranil kakšen evro ali dva(ker se grejemo na plin) pa me zanima kakšne klime priporočate in kaj moram paziti pri nakupu klime in pa kako dolgo življensko dobo ima? Živim v hiši in bi verjetno radiatorje zaprl in poizkusil s klimo, če bo grela tako kot sem si zamislil.
Pazi na izkoristek – to sta oznaki SEER (za hlajenje) in SCOP (za gretje). To pove kakšen izkoristek ima glede na vložek energije. Res dobre pridejo na 9 pri hlajenju in cca 5 pri ogrevanju – in s tako se potem kar pozna pri ceni elektrike.
Pri mojih bližnjih še z nobeno kvalitetno klimo ni bilo problemov – in najbolj uporabljana deluje brez problemov in servisov že skoraj 18 let. Res pa te stare nimajo niti približno tako dobrih izkoristkov kot novejše.
rok-1, 07.11.2022 ob 09:39
Okvirno – npr pri zunanji temperaturi -10 do -15 bi moral biti COP še vedno nad 3. Je pa to odvisno od kvalitete (in cene) klima naprave. Pri cenejših pade hitreje in tudi prej neha greti. Nekatere že pri cca -5 zunaj. Naša greje do -25 zunanje temp – a je pri teh temperaturah že zelo neučinkovita.
– 25?? A imaš bajto na Kredarci? Pa še tam ne vem če je bilo v zadnjih letih kdaj -25. Zadnja leta je v Lj najnižja izmerjena temperatura tam okoli -5 stopinj.
daj no daj, 07.11.2022 ob 14:00
– 25?? A imaš bajto na Kredarci? Pa še tam ne vem če je bilo v zadnjih letih kdaj -25. Zadnja leta je v Lj najnižja izmerjena temperatura tam okoli -5 stopinj.
Nič takega. Napisal sem samo specifikacije. Še tega nisem omenil, da bi bilo v hiši. Je pa bilo tudi pri nas v Lj – recimo v zadnjih 10 letih – tudi pod -10. Samo ne drži prav dolgo.
Temperaturni arhiv in statistike se pa najde za precej krajev in točno to je smiselno uporabiti in preračunati kakšno klimo kupiti. Avtor je le vprašal, na kaj biti pozoren.
Anonimno 3914, 08.11.2022 ob 00:21
Uporabljam klimo Panasonic za ogrevanje (4 notranje enote) že 10+ let. Za bajto plačujem okrog 500€ elektrike na sezono samo za to ogrevanje.
Dela do -15 stopinj. Če je zelo mraz, v dnevni zakurimo še kamin (do 2 kubika).
Obstajajo tudi dražje variante, ki grejejo do -30 zunanje temperature.
No, sam ta zadn post se obesim, za razumevanje problema:
Ti podatki ne pomenijo nič. Napisal si bajto; jz mislim, da gre bolj za “hišico” 100m2, pa še ta je verjetno na primorskem. Z vsaj 20cm grafine fasade.
Zakaj hudiča potem ljudje montirajo toplotne črpalke, če že gremo v korak s časom oz. sistem centralnega ogrevanja; če lahko ” bajto” (bajta zame pomeni vsaj 250m2 stanovanjske površine) ogreva ena klimica, ki ima celo 4 notranje enote?
Mi se že 20 let ogrevamo izključno s klimo. Smo sicer v Gorici, v stanovanju in za ogrevanje uporabljamo dve klimi. Poleti je dovolj, da za hlajenje dela ena.
Ker imamo dobro izolirano fasado, vklapljamo ob 16h do 22h in do naslednjega popoldneva se ohrani cca na 20 stopinj.
Moj nasvet je, da vzameš talno klimo, ki je za gretje dosti boljša. Topel zrak se dviga in tiste stropne težje ogrejejo.
Jao folk …..
Električni porabnik je vedno 1/1… kolikor porabi toliko da. Sedaj pa začnite računat…koliko je najceneje s tem, da se elektrika draži. Pa ne pozabit pri tistih porabljenih kilovatih zraven priračunat še omrežnino vse ostalo sranje in davek.
Če res ni druge variante s klimo DOgrevamo. Samo ogrevanje na zrak je premalo efektivno . Vi rabite ogret prostor ne samo zrak v prostoru … .
Zato pa ko gledate nepremičninske oglase za primorsko ( pa dalmatinci so tudi asi glede tega) in kjer je klima ogrevanje vidite vse črne stene ..sploh po kotih.
Energetski svetovslci delux, 08.11.2022 ob 09:26
Jao folk …..
Električni porabnik je vedno 1/1… kolikor porabi toliko da. Sedaj pa začnite računat…koliko je najceneje s tem, da se elektrika draži. Pa ne pozabit pri tistih porabljenih kilovatih zraven priračunat še omrežnino vse ostalo sranje in davek.
Če res ni druge variante s klimo DOgrevamo. Samo ogrevanje na zrak je premalo efektivno . Vi rabite ogret prostor ne samo zrak v prostoru … .
Zato pa ko gledate nepremičninske oglase za primorsko ( pa dalmatinci so tudi asi glede tega) in kjer je klima ogrevanje vidite vse črne stene ..sploh po kotih.
Ti pa pojma nimaš. Kolikor znanja, toliko daš. Očitno nič.
Ker pri toplotni črpalki to ne velja, kar bluziš.