ali se lahko človek spremeni ?
kaj mislite ali se lahko človek spremeni in tak tudi ostane, včeraj smo se s kolegi pogovarjali in smo bili precej različnih mnenj….večina nas je trdila, da se lahko spremeni a ne za skos, da prej ali slej pade nazaj v svojo primarno podobo in vsaj kar spada zraven npr:
– totalni nešportnik v rekreativca
– neredoljuben v redoljubnega
– vizuelna izboljšava recimo izguba kg, lepa pričeska
– len-priden
– popolnoma drug način prehranjevanja
– asocialen-v družabnega človeka
Vse se da, razen šeste alineje….
Tu se pa strinjam.
Ima vsak kakšno alinejo, ki drugemu ne paše. Ste sebe tudi analizirali?
Sama sem prijateljico vprašala za iskren odgovor, kaj meni o meni. V eni točki me je kar šokirala, prav razložit sem ji morala, kako to mislim.
Saj ni bilo vprašanje o tem kaj komu ne paše pri drugemu, jaz sem razumel kot vprašanje kaj se teoretično lahko spremeni…, neke globoko zakoreninjene lastnosti posameznika mislim, da ne…., morda bi bila le igra posameznika z namenom, da zadovolji pričakovanja nekoga drugega….
Tu se pa strinjam.
Ima vsak kakšno alinejo, ki drugemu ne paše. Ste sebe tudi analizirali?
Sama sem prijateljico vprašala za iskren odgovor, kaj meni o meni. V eni točki me je kar šokirala, prav razložit sem ji morala, kako to mislim.[/quote]
ja smo se vsi malo ja…to je zdej preveč za pisat, skoraj vsak je nekaj že spremenil nekateri so tudi že vrnili nazaj na stara pota.
Nismo debatirali samo o eni alineji, debata je bila če je možna kapitalna sprememba človeka za STALNO ali pa se prej ali slej vrneš na stare tire.
Možna je sprememba, vendar postopna in to postane potem tvoj nov način življenja, brez vračanj na stari tir.
Popolna sprememba po mojem mnenju ni mogoča, lahko tako deluje navzven za okolico, notranjost posameznika pa v tej nenaravni vlogi zanj sigurno ni nekaj, kar ga osrečuje. Kar ne osrečuje, kar je predmet določene prisile pa na dolgi rok ne deluje, kot peščena ura, zrno po zrno…, zrn zmanjka prej ali slej. Neka srednja pot je prava, nismo vsi enaki, ne čutimo vsi enako…, imamo različna dojemanja in kriterije sprejemljivega, vsak sebe sprejma na način da najhitreje in z najmanj napora doseže stanje ugodja. Stanje ugodja pa lahko pri okolici naleti na nerazumevanje, odpor ali v skrajnih primerih na obsojanje in celo sankcije po uradni dolžnosti.
Povzetek, spermeni tisto kar lahko, na način da ne povoziš sebe kot celoto….
Pred leti je imela žena enega slo pisatelja, ki je američanka intervju, kjer je rekla, da pri nas ne povemo, kaj nas je doma motilo, če je v družini kakšen alkoholik ali kako drugače izstopajoča oseba. Pri njih se pa o tem pogovarjajo in nima zato nihče tiste osebe za slabše, Če tu omeniš kaj slabega o svoji družini, si označen za istega, seveda ne tako, kasneje pa že.
Sprememba, in vaš zaključek kot družbe?
večina nas je trdila, da se lahko spremeni a ne za skos, da prej ali slej pade nazaj v svojo primarno podobo in vsaj kar spada zraven
Saj veš: lačen si ful drugačen. 🙂 Ali pa zaljubljen, kot da bi z lune padel in bi objel ves svet.
Potem si spet sit, pridejo realna tla, si resen, pa spet smotan kot prej. 🙂
Lahko pa pri sebi nekaj ne maraš in to nadzoruješ in skenslaš, če se le da.
Težko priti stvari do dna.
PRIROJENIH značilnosti se ne da spremenit, PRUČENE pa se da. Ne lahko, vendar je mogoče. Tako pravijo psihologi (sem vprašala na terapiji).
S temle se strinjam. Zato ima BMW prav, ko pravi, da se vse da razen zadnje aliee. To ne pomeni, da je lahko, se pa da.
Nekdo bo rekel, da je redoljubnost prirojena, al jo imaš al pa ne:))). Meni se zdi stvar vzgoje, doslednosti, okolja, odločitve posameznika:).
Glede asocialnih, introvertiranih ljudi…poznam človeka, ki se je zavestno odločil, da bo spoznal sebe, svoje šibkosti in delal na tem, da se bo bolje počutil. Asocialnost mu je sicer godila, a v določenih pogledih, ga je omejevala. Počasi se je infiltriral v družbo, videl je kaj mu komuniciranje, druženje lahko prinese. V sebi je še vedno samotar, ampak se uči, vsak dan posebej, kako lahko z majhnimi potezami izboljšaš svoje življenje, a še vedno ostaneš samosvoj. Se je spremenil, je veliko bolj odprt, prijazen, pozitivno naravnan. In po drugi strani zna ceniti momente samote, svojega sveta, kamor se lahko zateče v vsakem trenutku:).
Ni vedno vse belo in črno, so tudi druge barve:).
Treba je biti pozitiven kende
Če se lahko brez večjih težav športnik zasedi
… priden poleni…
… vitek zredi…
… družaben zapre vase…
…
… potem verjetno gre tudi v obratno smer. Samo impulz mora biti dovolj močen, da ti “preklopi”. Poznam osebno nekaj primerov. S tem, da preveč radikalne spremembe, na eno ali drugo stran, ponavadi niso dobre za zdravje.
Seveda se lahko in tudi tak ostane. Samo najprej mora dobit nek motiv, da to uresniči. 🙂 (lahko je to zdravje, lahko se zaljubi …. ali pa …. ) motivov je veliko…. 🙂
Spremeni se lahko kakor kdo, do različne mere, predvsem pa mora biti iskreno in dovolj motiviran za to.
Potencial imamo načeloma vsi (razen psihopatov/sociopatov ipd, pa mogoče nekoč tudi oni).
so ti všeč take iz naftalina, letnik 2011, 2012?
Forum je zaprt za komentiranje.