… ali se splača , voznik s spremljevalcem?
Doma razmišljamo, ali se splača da gre sin delat izpit oz ure vožnje pri 16 letih? Če sedj naredi CPP in prvo pomoč, velja to tri leta, tako da tukaj smo že sklepčni, da to gre lahko delat. Kako je pa z urami? Prebrala sem, da jih mora imeti 20 narejenih v avto šoli, da se lahko prijavi kot voznik s spremjevalcem.
Ali to pomeni, da potem vse do svojega 18 leta lahko vozi s spremljevalcem in se prijavi samo še na izpitno vožnjo, ali mora pred “pravim” izpitom pri 18 letih delati še kakšne dodatne ure v avtošoli? Tega podatka nisem nikjer zasledila.
Hvala vsem za vaše izkušnje, mnenja in predloge.
Anonimno7379, 31.08.2023 ob 13:45
ja zato, da vadi vozit, ane. bo glavna vožnja šla lažje.
Ne bluzi. Prvo mora narediti teoretični in praktični izpit v avtošoli, šele nato lahko vozi.
Kdo lahko vozi s spremljevalcem?
S spremljevalcem lahko vozijo kandidati, ki so starejši od 16 let in izpolnjujejo naslednje pogoje:
- so v šoli vožnje opravili teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B
so opravili teoretični del vozniškega izpita
so v šoli vožnje končali praktični del usposabljanja
to je enako kot bi šel delat izpit … najprej cpp, potem RK, zdravniški pregled in vse ure v AŠ do izpitne vožnje, katero gre lahko delat na svoj 18ti RD, s tem da mora prej v AŠ odpeljat mislim da še 3 ure.
v vmesnem obdobju lahko vozi z L tablico, ki jo dobi na UE po določenem postopku, s sovoznikom, ki ima najmanj 5 let izpit in ne preveč kazenjskih točk … ne vem točno kolk je meja.
to je super zadeva, če sam tko hoče.
Drkađija, 31.08.2023 ob 13:58
Ne bluzi. Prvo mora narediti teoretični in praktični izpit v avtošoli, šele nato lahko vozi.
Kdo lahko vozi s spremljevalcem?
S spremljevalcem lahko vozijo kandidati, ki so starejši od 16 let in izpolnjujejo naslednje pogoje:
- so v šoli vožnje opravili teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B
so opravili teoretični del vozniškega izpita
so v šoli vožnje končali praktični del usposabljanja
kaj tebi ni jasno, a niti brat ne znaš?
ti kje piše, da to počnejo tisti, ki so že opravili GLAVNO VOŽNJO? ne! torej pred glavno vožnjo lahko vadiš s spremljevalcem, da glavno narediš lažje, po možnosti v prvo, ne pa da si naštepaš še ogromno plačanih ur z inštruktorjem.
debil, beri!
Bistvo voznika s spremljevalcem je, da se otrok nauči res varno in dobro vozit. Starejši sin je delal izpit pri 18h in šel takoj na izpitno. Izpit je delal 2x, potem pa je še sigurno eno leto rabil, da je postal res zanesljiv voznik. Mlaši je delal pri 17h in vozil eno leto z očetom, kot spremljevalec. On vozi pri 18h bistveno bolj varno in zaneslivo, kot je starejši.
Pa še ogovori na vprašanj avtorice – lahko gre direkt na izpit pri 18h, a se priporoča, da se prej z inštruktorjem naredi vsaj 2-3 ure, ker ona ga opozori na vse zanke med izpitom.
Jaz priporočam, da vozi s spremljevalcem, če je spremljevalec umirjen, varen in vesten voznik (mož ga je opozarjal na vsako malenkost). Ker to potem prevzame tudi voznik začetnik.
varne vožnje se naučiš z … vožnjo
mi smo delali izpite še po starem sistemu, pri 18 letih. ampak je oče vztrajal pri tem, da mi pusti volan samo takrat, ko je on v avtu. in to je trajalo še kakšnega pol leta.
ker roko na srce, po 25 urah vožnje, ko sem naredila izpit, res še nisem bila samostojen šofer.
Čebela_adela, 31.08.2023 ob 14:43
varne vožnje se naučiš z … vožnjo
mi smo delali izpite še po starem sistemu, pri 18 letih. ampak je oče vztrajal pri tem, da mi pusti volan samo takrat, ko je on v avtu. in to je trajalo še kakšnega pol leta.
ker roko na srce, po 25 urah vožnje, ko sem naredila izpit, res še nisem bila samostojen šofer.