Ali se zgrazate nad neobicajno barvo las?
Ze od pubertete naprej imam tezave z lasiscem, ker imam *glivice*. To izgleda kot prhljaj, luskice in lasje se ful mastijo, lasisce srbi. Noben sampon in drugi izdelki za odpravljanje prhljaja mi ne odpravi problema dolgorocno. Ce se 3 dni ne umijem glave se spet naredi.
Edino kar mi res pomaga je barvanje las. Ko das tisto kemijo od barve na lasice 1x na mesec ocitno vse pocrka in se mi zadeva toliko umiri, da se mi ne razvijeje luskast prhljaj. Ze leta se zato barvam na blond. Moja naravna barva je svetlo rjava, tista misja, neizrazita barva. Blond barve sem se ze tako navelicala pa se non stop poslusam bedne vice na racun barve, zato ze dlje casa razmisljam da bi zamenjala barvo.
Temnejse barve od moje mi ne pasejo, crna, temno rjava, cokoladno rjava – to sploh ne. Tudi frizerka pravi da ne. Rdece in oranzne barve mi niso vsec, frizerka sicer pravi da bi lahko probale s ful nezno oranzno, kao naravni “ginger”. Ampak nisem tip cloveka za oranzno, ne vem, se ne vidim v tej barvi.
Skratka, meni so ful lepe pastelne hladne barve, pastleno vijolicna, modra, roza. To so pa ze ekstremi. Edini pomislek, ki ga imam je to, da delam s strankami in je zazeljen klasicno urejen videz. Sigurno bi dobila kaksen komentar s strani sodelavk (dejansko so zenske kolegice ful bol nataknjene okoli tega kot moski).
Zdaj pa jaz ljudi na forumu sprasujem, ali se vam zdijo pastelne barve las too much? Ali je to prevec ekstra? Se vam zdi neprimerno? Neprofesionalno? Neresno?
Kavica in cik, 28.09.2023 ob 13:02
Zbiram pogum. Do sedaj sem vedno bila tako urejena kot se v nasem poklicu kao pricakuje. In so, dejansko so sefi pozorni na te stvari, ni zazeljeno, da se z videzom izpostavljas. Da stranke ne dobijo napacen vtis.
Enkrat ene niso zaposlili, ker je imela tatu na vidnem mestu (zapestje).
Načeloma zagovarjam, da je vsakdo tak, kot se sam najbolje počuti. Ne glede na ostala mnenja.
Ampak tu si si že sama odgovorila. Očitno taka frizura na tvojem delovnem mestu ni sprejemljiva. Kaj je torej tu še za razmišljat in “zbirat pogum”?
Saj se nekdo verjetno tudi dobro počuti v krop topkih in hotkah in naj to nosi, jasno. Ampak če dela recimo v banki ali kot učiteljica, se bo za v službo prilagodila, v prostem času pa nosila kar ji paše.
Lahko ti divje roza/zeleno/modro/vijolično frizuro nosiš le v prostem času, za v službo se pa prilagodiš?
Kaksno barvo imas ti na glavi, meni dejansko dol visi, ce verjames ali ne, se tudi obrnila ne bi, ce ne bi poleg tega imela se kaksno besno frizuro, pa se to bi se obrnila zato, da jo bolje pogledam, ne zaradi drugacnosti.
Zadnje case v centru Ljubljane vidis svasta, take in drugacne ljudi, ki izstopajo, ce pa gres se malo v svet, dejansko vidis cuda ljudi in ti je ze vse normalno in nic cudnega.
Imas pa drugace lepe barve, ko se zenske pobarvajo v bistvu na sivo-belo in cez kak vijolicen, moder ali roza preliv, tudi zelen sem ze videla, frizura obicajno na paza. To ni tako ekstremno, pa morda poskusis s tem in vidis odziv okolice in tudi sebe.
Pred casom je bila pri nas v sluzbi v gosteh ena gospa iz tujine, tata mata na svojem podrocju, crni lasje z nekaj debelimi zivo modrimi prameni, ko je imela spete lase, je zgledalo precej dobro in zanimivo, pri spuscenih pa ti prameni niso prisli do izraza.
Če je že zaradi delovnega mesta to problem, potem je itak debata že zaključena. Tudi če službo odmislimo, je to velik vprašaj. Kot prvo, koliko si stara? Tja do 40 so take barve lahko zelo cool, a potem ne več. Z leti postaja ženska z nekimi mavricami na glavi smešna. Kot drugo pa, kakšna je tvoja koža? Za ekstremne barve mora namreč koža biti brezhibna, saj barva zelo pritegne pozornost na obraz. In če je le ta poln kakih mozoljev, postane vsega “to much”. Ne veš, kaj bolj bode v oči – nečista koža ali kričeča barva na laseh. Pa saj imaš nešteto odtenkov blond, svetlo rjavih, pa sčarajta nekaj s tisto nesposobno frizerko skupaj no. Ti lahko naredi kake pramene, da malo poživi videz. Zamenjaj samo odtenek. Če si bila prej platinasto blond, poskusi bolj na zlato barvo, ali obratno. Nešteto možnosgi imaš. Ni treba, da se plajhaš v papagaja, da bi dosegla frugačen videz.
Kakšne glivice imaš to? A misliš malassezia? To ima sicer vsako lasišče, ampak se še bolj razraščajo, ko imaš mastne lase. Lahko si tud bolj pogosto umivaš lase, ker glivice so že normalno tam. Drugače ful pomaga olje čajevca, če ga malo dodaš v šampon.
Men je najbolj smotana barva glih blond, vse ostale so mi okej.
Narobe, 28.09.2023 ob 22:13
Ti nimaš glivic, ampak imaš glede na napisano luskavico (psoriazo). Kar pomeni, da je zate barvanje las strogo odsvetovano, ker le še dodatno draži lasišče. Potrebuješ pregled pri dermatologu ter ustrezen, čim bolj blag šampon.
Saj to bi ji lahko tudi njena frizerka povedala, ampak je lepo molčala, da je služila na njen račun.