Ali sem upravičena do ?
15. 9. 2003 sem sklenila pogodbo za določen čas(pripravništvo) in sicer do 15. 9. 2004. Po 5 mesecih sem odšla na porodniško. Letos 15. 9. 2004 mi je bila pogodba podaljšana za čas upravičene odsotnosti iz dela(porodniška) in sicer do 15.9. 2005.
Sedaj pa mene zanima nasledje. V petih mes. sem izkoristila sorazmerni del dopusta do katerega sem bila upravičena, to je bilo 5 dni.nato sem nastopila porodniško in preostali del dopusta nisem koristila(20 dni) .
Ker v zakonu piše da imaš pravico izkoristi lanski dopust do junija v naslednjem letu ob pogoju, da prej izkoristiš 2 tedna in da si zaposlen vsaj šest mesecev( vem da sem napisala zelo približno, se opravičujem saj sedaj nimam pri sebi zakona), mene zanima, ali meni glede na to da imam komaj 5 mes. delovne dobe, da sem v letu 2004 delala samo jan. in feb., upravičena do celotnega lanskega dopusta in če ne ali sem upravičena vsaj do nekaj dni lanskega dopusta?
Sama sem mnenja ,da mi lanski dopust, glede na zakonsko interpretacijoi ne pripada, saj sploh še nisem delala pol leta.
Upam da sem vprašanje postavila zadosti razumljivo.
Za odgovor pa se vam že vnaprej NAJLEPŠE ZAHVALJUJEM!
Pogoj za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta je 6 mesecev nepretrganega delovnega razmerja, ne pa 6 mesecev dejanskega dela. Vi ste v delovnem razmerju nepretrgano že od leta 2003, čeprav vmes precej mesecev dejansko niste delali (zaradi starševskega dopusta). Tako imate zdaj delovne dobe eno leto in 5 mesecev (ker delovna doba teče tudi med straševskim dopustom). Letni dopust vam torej pripada po enakih pravilih kot ostalim, ki so zaposleni toliko časa kot vi. Dva tedna, ki ju niste uspeli izkoristiti v lanskem letu, sta vam propadla, ostalo lahko normalno koristite do 30.6. letos.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.