Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Ali smem na svoji spletni strani objavljati slike, ki jih nisem posnela jaz?

Ali smem na svoji spletni strani objavljati slike, ki jih nisem posnela jaz?

Pozdravljeni,

zanima me, ali lahko na svoji spletni strani oz. blogu objavim fotogafije, ki jih nisem posnela sama, ampak sem jih našla s pomočjo Googla. Opažam, da v tujini takšne objave vedno pospremijo z ‘copyright by…’ ali pa vsaj navedejo vir fotografije, pri nas pa te prakse (vsaj na zasebnih blogih) še nisem zasledila. Če za neko sliko izrecno ne piše, da je njena objava na neki tretji strani prepovedana (oz. dovoljena) ali to pomeni da avtorsko pravo oz. copyright zanjo ne velja? Ali jo lahko objavim? Kako je pri nas praksa s tem?

Hvala za odgovor.

Mojca, hvala za vprašanje,

žal ni tako preprosto: avtorske pravice na slikah obstajajo ne glede na označbo avtorske pravice (copyright), prav tako pa imajo ljudje na slikah osebnostne pravice, na podlagi katerih lahko prepovedo njihovo objavo. Če nameravate slike objaviti na način, ki ni dostopen le ožjemu krogu vaših prijateljev, zlasti pa če jih boste uporabili na komercialni spletni strani, vsekakor poskusite pridobiti dovoljenje za njihovo objavo s strani upravljavca izvornega spletnega mesta.

Pozdravljeni,

Imam nekaj vprasanj oz primerov glede objavljanja novic na internetu.

Vprasanje
1 in 2

Ali lahko na svojem portalu objavim novico iz portala, kjer pod pogoji uporabe piše, da je brez dovoljenja portala x prepovedano objavljati vsebine le tega, kljub temu da navedem vir?
Ce je odgovor ne, bi vprasal, ali je dovoljena objava novice iz portala x, ce bi naredil povzetek te novice in navedel vir?

3
Ali je dovoljeno objaviti novico iz portala x, ce pogojev uporabe ni? Moram v tem primeru napisati tudi vir?

4
Zanima me kako je z objavljanjem novic iz tujih medijev? Je dovolj, da novico prevedem v slovenscino in navedem vir? Ali je potrebno kaj vec? npr. pridobiti dovoljenje?

Nič kolikokrat vidim na slovenskih medijskih portalih novice, ki so očitno prevedene iz tujih medijev, vendar o viru ne duha ne sluha. Ponavadi po tem uporabniki med komentarje sami pripnejo naslov spletne strani z originalno vsebino.

5.
Predvidevam, da bom moram pridobiti dovoljenje od vsakega portala iz katerega bi rad kopiral novico. Se ta dovoljenje dobi v obliki pisma, mogoče pogodbe?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close