Ali so bosanci kolegi z Iranom ali Savdsko Arabijo?
Vem da obstajata v muslimanskem dve ločini ki se na smrt sovražita. Na eni stran je Iran in Katar, na drugi Savdska arabija, islamska država itn..
Zanima me v kero ločini spadajo bosanci? Namreč zmedlo me je ker imamo enega zaposlenega iz Bosne, ki mu je ime Riad (Riad je tudi glavno mesto Savdske arabije), po drugi strani pa vem, da je Ljubljansko džamijo financiral Katar s sumljivim denarjem.
Nimam pojma. Je pa prava mala katastrofa, da dajo starši ime otroku Riad po glavnem mestu Savdske arabije v državi praktično sredi Evrope. Mislim kot da zgodovina Bosne ne obstaja pred letom 1600, ko so bili prav vsi pravoslavni krščani in po letu 1905, ko je Avstro Ogrska Bosno osvobodila Turškega pašaluka. Podn mentaliteta.
A dej nehi, a res?
Prva ohranjena široko priznana omemba Bosne je v De Administrando Imperio, politično-geografskem priročniku, ki ga je napisal bizantinski cesar Konstantin VII sredi 10. stoletja (med 948 in 952), ki opisuje “majhno deželo” (χωρίον v grščini). “Bosona” (οσώνα).
Ime naj bi izhajalo iz imena reke Bosne, ki je tekla skozi bosansko središče. Po mnenju filologa Antona Mayerja bi lahko ime Bosna izviralo iz ilirskega * “bas-an-as”), ki bi izhajalo iz proto-indoevropskega korena “bos” ali “bogh” – kar pomeni “tekoča voda”. Po besedah angleškega strokovnjaka za srednji vek, Williama Millerja, so slovanski naseljenci v Bosni “prilagodili latinsko označbo Basante in tako poimenovali reko Bosno in sebe kot Bošnjake.
Ime Hercegovina (“herzogova zemlja”, iz nemške besede za “vojvodo”) izvira iz naslova bosanskega magnata Stjepana Vukčića Kosače, “Herceg (Herzog) Huma in obale” (1448). Hum, nekdanje Zahumje, je bila srednjeveška kneževina, ki jo je v prvi polovici 14. stoletja osvojil Bosanska Banovina. Regija je bila pod vodstvom Osmanov kot Hercegovski Sandžak (Hersek) v okviru pašaluka v Bosni do ustanovitve kratkotrajnega Hercegovskega Pašaluka leta 1830, ki se je ponovno umestil v petdesetih letih 20. stoletja, po kateri je entiteta postala splošno znana kot Bosna in Hercegovina.
Ob razglasitvi neodvisnosti je država prevzela ime Republika Bosna in Hercegovina, toda s podpisom Daytonskega sporazuma je morala spremeniti ime v Bosno in Hercegovino.
Katar je pa tahuj vahabitsko islamistično leglo, ni nič skupen z Iranom.
Mimogrede, kdo je že financiral mošejo pri nas?
[/quote]
Katar leži na majhnem polotoku poleg Savdske Arabije. In menda jih Savdska Arabija tako sovraži da so prekopali morje, da je sedaj Katar postal otok… Najbrž se seveda Katar pajdaši s prekomorskim Iranom, sicer bi jih Savdsko Arabski šejki s Trumpovimi, Bushevimi, Clintonovimi in Obamovomi tanki že davno pojedel.
ej ej ej
kaj so vahabiti??? mi lahko obrazložiš??? vidim da maš razčiščene pojme…
[/quote]
V Bosni so se med balkanskimi vojnami borili mudžahedini. In menda je Bosno obiskal tudi Bin Laden, ki pa je bil državljan Savdske Arabije in takrat še na strani amerike ker se je med Sovjetsko okupacijo Afganistana boril na strani Talibanov, torej skupaj z Ameriko proti Rusom. Se pravi se je v bosni borila ena veja Al Kaide = Islamska država = Savdska Arabija. Je pa res, da je za džamijo dal denar pa Katar. Samo Katar je dal pomoje denar zato, da oni pripeljejo gor tiste ta pravoverne. Bosančki so noter samo začasno. Ko bo treba jih bodo pohodili pravoverni, za šalo tako kot so bosančke še vsi. Bosanček zna tepst doma za štirimi stenami samo svojo babo. Ko gre zares pa rep med noge in jokat.
Katar leži na majhnem polotoku poleg Savdske Arabije. In menda jih Savdska Arabija tako sovraži da so prekopali morje, da je sedaj Katar postal otok… Najbrž se seveda Katar pajdaši s prekomorskim Iranom, sicer bi jih Savdsko Arabski šejki s Trumpovimi, Bushevimi, Clintonovimi in Obamovomi tanki že davno pojedel.
[/quote]
Katar je na varnem ker je spajdašen z Američani. Kako naj bo Katar spajdašen z Iranci, medtem ko iz Katarja letijo Ameriški avioni bombardirat Irance v Sirijo, lepo prosim.
ej ej ej
kaj so vahabiti??? mi lahko obrazložiš??? vidim da maš razčiščene pojme…
[/quote]
Sunitska ločina v islamu, znani po skrajnostih. Katar je pa tista država, ki podpira te skrajneže zelo rada. Celo njihova kraljeva družina je pomagala vodji Islamske države.
Še dobro da pri nas niso vpleteni v islamsko skupnost s financiranjem mošeje, kajneda?
Katar je na varnem ker je spajdašen z Američani. Kako naj bo Katar spajdašen z Iranci, medtem ko iz Katarja letijo Ameriški avioni bombardirat Irance v Sirijo, lepo prosim.
Sunitska ločina v islamu, znani po skrajnostih. Katar je pa tista država, ki podpira te skrajneže zelo rada. Celo njihova kraljeva družina je pomagala vodji Islamske države.
Še dobro da pri nas niso vpleteni v islamsko skupnost s financiranjem mošeje, kajneda?
[/quote]
“Sunitska ločina v islamu, znani po skrajnostih.” ?!?!?!
Zakaj? Šiiti, podobno kot vahabiti, sledijo koranu in haditom po pisani besedi. Ko daš vse “na mizo” in primerjaš, je bolj ali manj vse isto. Zakaj je tako pa najdeš v koranu in v haditih. 😉
A dej nehi, a res?
Prva ohranjena široko priznana omemba Bosne je v De Administrando Imperio, politično-geografskem priročniku, ki ga je napisal bizantinski cesar Konstantin VII sredi 10. stoletja (med 948 in 952), ki opisuje “majhno deželo” (χωρίον v grščini). “Bosona” (οσώνα).
Ime naj bi izhajalo iz imena reke Bosne, ki je tekla skozi bosansko središče. Po mnenju filologa Antona Mayerja bi lahko ime Bosna izviralo iz ilirskega * “bas-an-as”), ki bi izhajalo iz proto-indoevropskega korena “bos” ali “bogh” – kar pomeni “tekoča voda”. Po besedah angleškega strokovnjaka za srednji vek, Williama Millerja, so slovanski naseljenci v Bosni “prilagodili latinsko označbo Basante in tako poimenovali reko Bosno in sebe kot Bošnjake.
Ime Hercegovina (“herzogova zemlja”, iz nemške besede za “vojvodo”) izvira iz naslova bosanskega magnata Stjepana Vukčića Kosače, “Herceg (Herzog) Huma in obale” (1448). Hum, nekdanje Zahumje, je bila srednjeveška kneževina, ki jo je v prvi polovici 14. stoletja osvojil Bosanska Banovina. Regija je bila pod vodstvom Osmanov kot Hercegovski Sandžak (Hersek) v okviru pašaluka v Bosni do ustanovitve kratkotrajnega Hercegovskega Pašaluka leta 1830, ki se je ponovno umestil v petdesetih letih 20. stoletja, po kateri je entiteta postala splošno znana kot Bosna in Hercegovina.
Ob razglasitvi neodvisnosti je država prevzela ime Republika Bosna in Hercegovina, toda s podpisom Daytonskega sporazuma je morala spremeniti ime v Bosno in Hercegovino.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Bosna_in_Hercegovina
[/quote]
napisala je
KOT DA ZGODOVINA BOSNE PRED LETOM 1600 IN PO LETU 1905 NE OBSTAJA
ne vem, če si skapirala, kaj je hotla povedat 😂😂😂😂
SA BALKANAAAAA GLAS EZANA!!! eto brače sa svih strana…. došli oni… život dati…
DA ŠERIJAT NAM SE VRATI!!!!!! TEKBIR!!!!
https://www.dailymotion.com/video/x118z9i
[/quote]
Ezan? Turčin! Hahahahaha…
Če si sunit, je pravilno adhan!
evo “sok” ko mi nonstop praviš: verjames pridigarjem itd…
nedolgo nazaj, ko še niso zapirali cerkev in ostalih verskih ustanov zaradi korone sem hodil v mesdzid… in ostanem jaz sam z enim… (moram biti bolj skop z informacijami)… uprašam jaz njega če pozna kakšnega veljaka da mal poslušam njegova predavanja, da pač kaj novega slišim ali pa se naučim…
a veš kaj mi je rekel??? poslušaj nusreta imamoviča… ;):)
verjetno ne veste kdo je to… on je “bil” (ne vem če je še) na ameriški listi top10 teroristov. gornjo maočo poznate?? no on je iz tam;)
si tudi napisat ne upam kaj je hotel s tem povedat oz zakaj mi ga je predlagal… da ga ne “potvorim”
eto toliko “sok”