Ali sta moja kredita še ugodna?
Pozdravljeni,
pred kratkim sem začela pregledovati ta forum. Šele na podlagi tega mi je kapnilo, da sama doslej sploh nisem razmišljala kako je z mojima kreditoma, ki sem ju najela v juliju 2000 za doba 10 let za nakup stanovanja. Ker ne znam izračunati oz. primerjati s sedanjimi krediti, lepo prosim za obrazložitev, ali sta kredita še ugodna, ali je čas, da razmišljam da bi se ju znebila (najela nov kredit in stara poplačala).
Prosim za vaše mnenje. Za vaš trud sem vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
1.kredit
– najet 11.7.2000,
– znesek kredita 2.660.000,00 SIT
– obr.mera 3,25% letno (se spreminja v višini, rokih in na način določen z vsakokrat veljavnim sklepom o obr.merah banke. Kredit se revalorizira v rokih, višini in na način v skladu z vsakokratnim veljavnim sklepom o obr.merah banke.)
– doba vračanja 120 mesecev od dneva porabe
Višina mesečne obv.se usklajuje 2x letno (od leta 2004 1x) Skupna obr.mera je določena samo za določanje višine mesečne obv., na dan sklenitve pogodbe je znašala 13,61% letno. Skupna obr.mera je določena samo za določanje višine mesečne obv. in je objavljena v sklepu o obr.merah banke. Mesečna obv.je določena na anuitetni način.
Prvi obroki so bili po 39.719,00, trenutni pa so po 29.394,00.
2.kredit
– najet 17.7.2000
– znesek kredita 4.050.000,00
– doba vračanja 10 let
– TOM + 1,75% letno. Obr. mera 1,75% letno se obračunava na stanje glavnice. Glavnica se revalorizira skladno s predpisi za ohranjanje realne vrednosti posojila. Posojilo se vrača v mesečnih anuitetah.
Prvi obrok je bil 36.901,00, sedaj pa je 50.873,00. (vsak meseče ne drugačen) (na dan 1.9.2006 je stanje dolga po posojilu 2.303.086,00).
Upam, da sem dala dovolj podatkov.
Pozdravljeni!
Če se splača kredit poplačati z novim lahko enostavno ugotovimo, ko dobite od banke izračun koliko ste ji dolžni (z vsemi stroški), če kredita sedaj poplačate. Na podalgi tega podatka, se izračuna obrok kredita, kot se ga dobi sedaj na trgu. Če bo obrok nižji, kot ga imate sedaj se poplačilo splača.
To je zelo poenostavljeno, vendar je osnova za nadaljne ugotavljanje smotrnosti poplačila.
Lep dan!