ALI TUDI VAM…po porodu
Po prvem ni bilo nič takšnega, po drugem sem imela dobesedno gole predele. Ko las odmre, traja cirka tri mesece, da tudi izpade – zato začnejo leteti ven par mesecev po porodu. Proti temu ne pomaga noben šampon, ker je las odmrl in ga čaka samo še izpad. Faza izpadanja potem spet traja par mesecev, nato se začne spet intenzivna rast. Pri nekaterih pa tako kot je napisala ena zgoraj, več let intenzivnega izpadanja in rasti – kot bi se zamenjal komplet skalp.
Jaz sem se postrigla na kratko, ker je bilo dejansko OGABNO z vsemi tistimi lasmi po stanovanju. Ko so mi čez par mesecev spet začeli rasti lasje, sem bila v glavo kot pragozd, frizerka ni mogla verjeti Par let je trajalo, da se je normaliziralo.
Torej, narediti ne moreš popolnoma nič. Jaz sem šla k dermatologu, ker imam poleg tega še seboroični dermatitis in nisem vedela, ali imam kako bolezen, da mi lasje izpadajo, glivice ali kaj … Pa mi je lepo razložila, kako in kaj, in točno tako je potem tudi bilo – izpadanje in potem intenzivna rast.
… da izpadajo, ker med nosečnostjo niso. Potem pa nismo vsi enako narejeni, še posebej, ko gre za hormone, tako imaš vse nianse variant vmes. Eni niti ne opazijo, eni so pa na robu živčnega zloma.
Jaz po četrtem nisem več na robu, ker imam itak vsako leto manj las. Sem se že nekako navadila na stanje, ki ga pogojuje med drugim tudi stres.
http://www.mojmalcek.si/teme/lepota/82/lasje_v_nosecnosti_in_po_porodu.html
tudi meni so, to je normalno dokler se hormoni ne normalizirajo. Vprašaj v lekarni če imajo preglede lasišča(na ptuju in okolici so) tam ti bodo najbolje znali svetovati kako naprej.
Najprej prenehaj gojiti strahove, ker sploh ne veš, kaj bo. zelo zelo običajno in normalno je, da med nosečnostjo (zaradi porasta določenih hormonov) lasje izpadajo manj, nenormalno manj (kolikšno je odstopanje je pa različno in nekatere sploh ne opazijo). Enako normalno in običajno je, da nekaj mesecev po porodu veliko las izpade, ravno zaradi nenadnega padca hormonov ob samem porodu in ker je čas od odmrtja lasu do izpada par mesecev, se to ne zgodi takoj, ampa z zamikov. To se zgodi vsem, intenziteta pa spet varira in ene spet sploh ne opazijo. Res pa je pri posameznicah izpadaje zelo hudo lahko, vendar pravilo ni povezano s temi nosečniškimi lasmi in izpadanjem po porodu. Enim se pojavijo še težave s ščitnico, kar pa je res povezano z izpadanjem las. In takrat znajo biti goli predeli, ene teh težav s ščitnico sploh nikoli ne ugotovijo (ker ni hudo) in jim ostanejo trajno razrečeni lasje …, torej, če se po začetku izadanja samo izpadanje ne normalizira na raven prednosečniškega izpadanje, je potreben nasvet pri strokovnjak. Če se normalizira, je pa spet potrebno nekaj mesece, da las pokuka iz glave ven in še več mesecev, da ta dokončno izraste.
To glede neumivanja pa močno odsvetujem. ne le da s samimm izpadanjem nima veze (ker las izpade, ko je že par mesecev mrtev), še kakšno dermatološko težavo na lasišču si boš priborila. Da o smradu ne govorim.
Tale o neumivanju je pa bosa!!!!
Res so to svetovali, ne vem, tam okol vsaj 30 let nazaj, to pa zato, ker niso imeli ogrevanja in so se bali, predvsem pozimi, da bi se mati prehladila!!! To nima nobene veze z izpadanjem las!
Poznam pa eno žensko, staro 35 let, ki si pred 13 leti, po porodu, zaradi teh vaških rekov, res ni umivala glave. Ko sem prišla gledat dojenčico, nisem mogla verjet!
Tako, da ja, marsikaj vidiš…..
… tam nekje tri mesece po porodu, tak da se še ne veselit po nepotrebnem.
Če mam pa jaz po vsakem porodu manj las, je pa krivo res stresno življenje. Vsak dodaten otrok, ena skrb več. Samo, da se ne bo katera obesila na tele moje besede. Vse imam srčno rada, ampak moram priznati da že zdavnaj nisem več kot nova in tudi ne bom. Pa še leta so tu. Lasje pa spadajo zraven.