Ali v Ljubljani že navadni ljudje fehtajo?
Včeraj me je na Wolfovi ustavila ženska z zgodbo, da jo je mož pretepel in vgel na cesto in da nabira denar za vlak, da s eodpelje v drugo mesto k svojim otrokom. Govorila je ljubljansko, zgledala je revna, na hrbtu je imela rkzak. Jaz ponavadi grem mimo fehtarjev, še preden mi uspejo kaj reči, ona se mi je pa nekako zasmilila, dal sem ji par eurov.
Če pa je narkomanka, ki me je nasrala, me pač je, jebi ga. Ampak ni zgledala narkomanka v krizi. Če po Ljubljani že navadni ljudje fehtajo drobiž, je to žalostno.
Mah, je tega res čedalje več, tud med mlajšo generacijo, ni pa to zihr sam v Lj.
Grem pa tud sama mim, še predn mi sploh do konca izust za kaj sploh hoče dnar. V bistvu ga nekak ocenm že predn pridm sploh do njega. Če se mi pa kdo po videzu zasmil, se pa ustavm in pomagam, jbg. Najbolj pa kakšnim starejšim ženičkam. To pa po trgovinah na vsak tolk cajta naletim. Al na blagajni, da nima zadost dnarja, al ko vidm, da opazuje kakšn skor džabe artikl, pa ga vzame s police, pa vrne nazaj, pa ga spet vzame… potem odpre dnarnco, šteje drobiž kolk ga ima…taki se mi pa res smiljo in takim iz srca pomagam.
Mene vsi nategnejo, ampak grem po principu … Če se da, kupim kaj za pojest, ker potem vem, da ne bo šlo po grlu, kraljem ulice dam ali pa ne, odvisno od tega, koliko se mi zasmili tisti hip, čeprav ne poznam njihovih zgodb, vseeno včasih zasumim, da bi kdo od njih lahko tudi kaj delal. No, danes sem pa eni teti kavo častila, se je zelo razveselila.
Ne glede na to, kam bo šlo, če daš z veselim srcem, si nekaj dobrega naredil.
Septembra sem videl Angleža, turista, starega okrog 60, ki je imel eno roko pod 90 stopinj pred trgovino Merc. Puharjeva.
To pa je zato, ker spustimo v državo vso svetovno bagro, od kozojebcev, do turistov, ki imajo s seboj za vsak dan celih 5 evrov…
Najlepše mesto na svetu…
Z “elitnimi” turisti – teroristi…
Lej, ne grem prav velikokrat v Ljubljano, zato ne poznam kakšna je trenutna situacija. Se spomnim enega možakarja, ki je včasih sedel na polici pri vhodi v Mercator na Gregorčičevi. V bistvu ni nikoli prosjačil, le sedel je tam in čakal. Večkrat sem mu šla v trgovino kupit nekaj hrane in mu jo dala. Vesel je bil in se zahvaljeval. Morda je že odrešen tuzemeljskih muk, ker ga ni več tam.
Kralje ulice vedno kupim in dodam kakšen evrič več kot je treba. Vem, da bi lahko marsikateri od teh fantov lahko kaj delal, ampak, kdo sem jaz, da sodim ljudem, ki jih ne poznam. Ne dolgo nazaj sem brala o problematiki brezdomstva v SLO. In me je nemalo preseneti podatek, ki ga je sogovornik podal. Povedal je, da so to osebe, ki so bile v reji in jim je s polnoletnostojo ta pravica ugasnila. Morajo oditi iz rejnških družin, a nimajo kam. Tukaj se pa zamislim. Kaj gre narobe, da se rejenec na izuči ali vsaj konča neko uporabno poklicno šolo, ki bi mu omogočila zaposlitev in človeka vredno življenje? Ne vem, ali pa so še vedno prisotni vzorci iz otroštva, ki so jih pripeljali v rejništvo. Zelo težka tema.
Je pa tudi res, da je veliko nategunstva in lažnih revežev med njimi, ki naivnim prodajajo lažne zgodbe. Ampak, si rečem, če si me “ogoljufal” si pač me. Zaradi tistih par evričev ne bom obubožala in ti ne boš obogatel.
Opravljivke, 20.11.2024 ob 09:44
Lej, ne grem prav velikokrat v Ljubljano, zato ne poznam kakšna je trenutna situacija. Se spomnim enega možakarja, ki je včasih sedel na polici pri vhodi v Mercator na Gregorčičevi. V bistvu ni nikoli prosjačil, le sedel je tam in čakal. Večkrat sem mu šla v trgovino kupit nekaj hrane in mu jo dala. Vesel je bil in se zahvaljeval. Morda je že odrešen tuzemeljskih muk, ker ga ni več tam.
Kralje ulice vedno kupim in dodam kakšen evrič več kot je treba. Vem, da bi lahko marsikateri od teh fantov lahko kaj delal, ampak, kdo sem jaz, da sodim ljudem, ki jih ne poznam. Ne dolgo nazaj sem brala o problematiki brezdomstva v SLO. In me je nemalo preseneti podatek, ki ga je sogovornik podal. Povedal je, da so to osebe, ki so bile v reji in jim je s polnoletnostojo ta pravica ugasnila. Morajo oditi iz rejnških družin, a nimajo kam. Tukaj se pa zamislim. Kaj gre narobe, da se rejenec na izuči ali vsaj konča neko uporabno poklicno šolo, ki bi mu omogočila zaposlitev in človeka vredno življenje? Ne vem, ali pa so še vedno prisotni vzorci iz otroštva, ki so jih pripeljali v rejništvo. Zelo težka tema.
Je pa tudi res, da je veliko nategunstva in lažnih revežev med njimi, ki naivnim prodajajo lažne zgodbe. Ampak, si rečem, če si me “ogoljufal” si pač me. Zaradi tistih par evričev ne bom obubožala in ti ne boš obogatel.
TO pa je taka LAŽ da te prime za kam…humamitarna organizacija bi tezko tako dobro shajala brez njih. Kot vse ostale humanitarne o, ki imajo opravka z dobrodelnostjo. Lahko bi jim zgradili gradove, živijo pa stokrat slabše od bagatelskih migrantov. Ker pri njih ne morejo goljufati.
To bo zdaj pobrisano kmalu, celotna tema.
5678179, 20.11.2024 ob 10:39
TO pa je taka LAŽ da te prime za kam…humamitarna organizacija bi tezko tako dobro shajala brez njih. Kot vse ostale humanitarne o, ki imajo opravka z dobrodelnostjo. Lahko bi jim zgradili gradove, živijo pa stokrat slabše od bagatelskih migrantov. Ker pri njih ne morejo goljufati.
To bo zdaj pobrisano kmalu, celotna tema.
Ker je replicirano meni, mi lahko bolj razumljivo pojasniš, kaj je TAKA LAŽ, DA TE NEKAM PRIME?
Iz napisanega se ne da izluščiti. Hvala!
o bog, 20.11.2024 ob 11:03
Nategnila te je na suho 🙂
Pojdi danes spet tam mimo. Sm zihr da jo je tudi danes mož ven vrgel 🙂
Evo to je problem ljudi ki niste kaj hudo razgledani kar se sveta tiče….resno mislite da samo “čudno izgledajoči” ljudje goljufajo, napadajo in škodijo drugim. Naivnost na steroidih.
Ma itak, da jo je nategnila.
Ne vem sicer, kakšen videz fehtarke je avtorica pričakovala, mogoče da bo napol naga in z iglo v roki 😀
Pa naj povem še moj primer – tega je že kar nekaj let nazaj, na pločniku pri operi me ustavi neka ženska, zelo prijetnega videza, urejena, našminkana, lepo oblečena. In mi natvezi zgodbico da je pri nakupovanju v Nami na pultu pozabila denarnico in da ko se je vrnila v trgovino, denarnice ni bilo na pultu. In da zdaj ne more plačati parkiranja v garaži in če ji posodim 10 eur …. 😀 seveda sem ji dala. Kasneje sem od sosedov izvedela da je več dni krožila po tistih ulicah in kar veliko “zaslužila”. 😀
Tisti ki nima ne prosi. Umakne se v osamo. Skriva. Morda ima par kg viska zaradi ne zdrave in visokokaloricne hrane.
ce kdo prosi ta alco, droge, cigarete -to ocitno mocno potrebuje… naj ima… zakaj ne gre delat? Kaže, da ne more… depresija… odvisnosti…ostale bolezni… te ljudje ne gledajo za naprej…samo da prezivijo dan… morda pa še raje da ga ne 🙁 zalost
Opravljivke, 20.11.2024 ob 11:04
Ker je replicirano meni, mi lahko bolj razumljivo pojasniš, kaj je TAKA LAŽ, DA TE NEKAM PRIME?
Iz napisanega se ne da izluščiti. Hvala!
Vprasajte koliko jih je iz rejniških družin na ulici. Običajno se za takšno življenje samoinciativno odločijo. 10 odstotkov je pa izjem. Ostali zelijo živeti na ulici. Nočejo drugje. Zato bi lahko prav dobro shajali sami, ker so to ljudje, ki ne želijo omejitev s streho nad glavo. Organizacija poskrbi, da zmeče vse v en koš……ker, ker…. Če ste vsaj malo razumeli.
Nerablod777, 20.11.2024 ob 11:19
Tisti ki nima ne prosi. Umakne se v osamo. Skriva. Morda ima par kg viska zaradi ne zdrave in visokokaloricne hrane.
ce kdo prosi ta alco, droge, cigarete -to ocitno mocno potrebuje… naj ima… zakaj ne gre delat? Kaže, da ne more… depresija… odvisnosti…ostale bolezni… te ljudje ne gledajo za naprej…samo da prezivijo dan… morda pa še raje da ga ne 🙁 zalost
Res je, da nikoli ne prosi na ulici tisti, ki nima, če ni odvisnež od katerekoli substance in ni mentalno pošlodovan z zdravljenjem na psihiatričnih oddelkih…., torej je normalen.
5678179, 20.11.2024 ob 11:27
Vprasajte koliko jih je iz rejniških družin na ulici. Običajno se za takšno življenje samoinciativno odločijo. 10 odstotkov je pa izjem. Ostali zelijo živeti na ulici. Nočejo drugje. Zato bi lahko prav dobro shajali sami, ker so to ljudje, ki ne želijo omejitev s streho nad glavo. Organizacija poskrbi, da zmeče vse v en koš……ker, ker…. Če ste vsaj malo razumeli.
Sem razumela. So imeli možnosti tudi drugače živeti, vendar so zavrnili.
Že leta nazaj sem poslušala predavanje o osebnostnih motnjah. Konkretno o MOM (mejni osebnostni motnji), ki jo nekako delijo v tri skupine. Visoko, srednje in nizko funkcionalno. Povedano je bilo, da ima veliko brezdomcev nizko, kar pomeni, da so neprilagodljivi, se zatekajo v alko in drogo. Ne znajo ali ne zmorejo sobivati z ostalimi.
Vsak ima neko svojo zgodbo. In ne nisem naivna in nepoučena, da ne bi vedla, kako se mnogi lažejo in nategujejo s svojim prosjačenjem.
Si rečem za tistih par fičnikov… Naj mu bo…
Ne nasedam več. Stara sem, a moram delati. Tudi turnuse, sobote, včasih skoraj obvezne nadure. Psihično kar zahtevno delo, slediti moram stalnim novostim in spremembam. Se kdaj zgodi, da v trgovini plačam račun za malico kakšnemu delavcu, tudi starejši ženički, ki je brskala po denarnici. Redno pomagam društvu za živali. Fehtarjev pa ne podpiram.
Opravljivke, 20.11.2024 ob 12:02
Sem razumela. So imeli možnosti tudi drugače živeti, vendar so zavrnili.
Že leta nazaj sem poslušala predavanje o osebnostnih motnjah. Konkretno o MOM (mejni osebnostni motnji), ki jo nekako delijo v tri skupine. Visoko, srednje in nizko funkcionalno. Povedano je bilo, da ima veliko brezdomcev nizko, kar pomeni, da so neprilagodljivi, se zatekajo v alko in drogo. Ne znajo ali ne zmorejo sobivati z ostalimi.
Vsak ima neko svojo zgodbo. In ne nisem naivna in nepoučena, da ne bi vedla, kako se mnogi lažejo in nategujejo s svojim prosjačenjem.
Si rečem za tistih par fičnikov… Naj mu bo…
Večina brezdomcev je alkoholikov in narkomanov. No, pravzaprav vsi. Nekateri so šli na cesto po lastni želji že v mladosti, druge so nagnale družine, katere z njimi niso mogle živeti. Ogromno zgodb, nekateri so zafučkali lastne firme zaradi alkohola, droge, iger na srečo. Nekateri so bili pred desetletji gospodje.
Rejništvo nima tu nobene veze.
samski cinik, 20.11.2024 ob 07:40
Včeraj me je na Wolfovi ustavila ženska z zgodbo, da jo je mož pretepel in vgel na cesto in da nabira denar za vlak, da s eodpelje v drugo mesto k svojim otrokom. Govorila je ljubljansko, zgledala je revna, na hrbtu je imela rkzak. Jaz ponavadi grem mimo fehtarjev, še preden mi uspejo kaj reči, ona se mi je pa nekako zasmilila, dal sem ji par eurov.
Če pa je narkomanka, ki me je nasrala, me pač je, jebi ga. Ampak ni zgledala narkomanka v krizi. Če po Ljubljani že navadni ljudje fehtajo drobiž, je to žalostno.
ima socialno, ima policijo, naj jo policaji zapeljejo s plavimi lampami, saj vSloveniji se dlje kot dobrih 100 kilometrov ne moreš peljati.