Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali v Ljubljani že navadni ljudje fehtajo?

Ali v Ljubljani že navadni ljudje fehtajo?

Kako pa “navadni ljudje” izgledajo? In kdo so ti navadni ljudje?

Tisti oz. tista, ki meni, da je naslovna zgodba 100% lažna naj prebere knjigo Brezdomka v Parizu, https://www.dobreknjige.si/knjige/brezdomka-v-parizu/

Avtobiografski roman, v katerem avtorica dobesedno čez noč pristane na cesti. Po težkem prepiru s partnerjem v naglici vzame torbico in zvezi na cesto ne vedoč, da se “domov” ne bo mogla več vrniti.

Tri leta je prebila na cesti in zelo podrobno opisuje svoje dno ter dvig z njega. Brez pomoči srčnih in empatičnih ljudi ji seveda nikoli ne bi uspelo.

Večina seveda pojma nima kakšno je življenje na ulici. Večina se niti nikoli ne besede s kakim brezdomcem, da bi izvedeli osebno zgodbo o njem. Jaz imam “srečo” da sem socialna delavka in me marginalne skupine privlačijo. In ja, tudi pri nas se znajdejo čez noč na cesti stari, družine z malimi otroki, skoraj odrasli otroci, itd

Kar se rejništva tiče je samo od tehnika odvisno ali bo rejenec pri njem do zaključka šolanja ali ne. Rejnik ga ima pravico po 18 roj. dnevu dobesedno postavit na cesto, srednja šola pa traja štiri leta, do 19 leta. In tudi rejništvo je zelo boleča tematika.

Odgovor na objavo uporabnika
brezdomka v parizu, 20.11.2024 ob 14:28

Tisti oz. tista, ki meni, da je naslovna zgodba 100% lažna naj prebere knjigo Brezdomka v Parizu, https://www.dobreknjige.si/knjige/brezdomka-v-parizu/

Avtobiografski roman, v katerem avtorica dobesedno čez noč pristane na cesti. Po težkem prepiru s partnerjem v naglici vzame torbico in zvezi na cesto ne vedoč, da se “domov” ne bo mogla več vrniti.

Tri leta je prebila na cesti in zelo podrobno opisuje svoje dno ter dvig z njega. Brez pomoči srčnih in empatičnih ljudi ji seveda nikoli ne bi uspelo.

Večina seveda pojma nima kakšno je življenje na ulici. Večina se niti nikoli ne besede s kakim brezdomcem, da bi izvedeli osebno zgodbo o njem. Jaz imam “srečo” da sem socialna delavka in me marginalne skupine privlačijo. In ja, tudi pri nas se znajdejo čez noč na cesti stari, družine z malimi otroki, skoraj odrasli otroci, itd

Kar se rejništva tiče je samo od tehnika odvisno ali bo rejenec pri njem do zaključka šolanja ali ne. Rejnik ga ima pravico po 18 roj. dnevu dobesedno postavit na cesto, srednja šola pa traja štiri leta, do 19 leta. In tudi rejništvo je zelo boleča tematika.

OK si socialna delavka. Če tako praviš 🙂

Rejniki so v primeru da se še šolajo in jih rejnik več noče pri sebi (kar je redko, ker zakaj bi se denarju odpovedal?) v dijaškem domu. Ali pa v skupinskem domu. Ne pristanejo na cesti. Ostanejo lahko čez noč na cesti, nobenemu pa ni potrebno tam ostati. So pomoči. Začašna bivališča. Zavetišča. Obroki. Vse to obstaja tudi v parizu :). Zakaj nekdo tri leta ne bi pomoči poiskal? Mogoče ker ni vse ok v njegovi glavi. In to je problem. Večina brezdomcev ima neko mentalno motnjo, nekateri hude, v večini še v kombinaciji z odvisnostjo. Če bi bila socialna delavka bi to vedela :). Ni da je na ljubljanskih (ali pa pariških) ulicah kup zdravih (v glavi) ljudi. Nič sramotnega ni to. Sramotno je to da se jim ne pomaga z zdravljenjem. Bi se upala trdit da si ti proti a ne? Proti prisilnemu zdravljenju brezdomcev? Hočeš da imajo svobodo živeti kakor želijo. Čeprav si škodijo.

“Večina brezdomcev je alkoholikov in narkomanov.  No, pravzaprav vsi. ”

Ostali so pa končali po trugah, ko niso bili več zmožni plačevati stanovnje in hrano, ker je bila predraga, sploh ko govorimo o kakšnih invalidih, niti ne težkih. Vladajoča mafija pač nima milosti. In vlada nam resnična mafija.

Mafija vladajoča pri belem dnevu krade milijarde, malemu človeku pa govori, da se mora zapufat za en flet za celo življenje.

Dokler bodo tako zabiti in glupi ljudje volili mafijo, bodo še naprej pokradeni pri belem dnevu.

Tisti, ki govori malemu, da se se mora zapufat, je sigurno temu malemu ukradel vsaj eno stanovanje….

A res nihče od “strokovnih” socialnih delavcev ne zna – more sprožiti spremembo zakona o rejništvu?

Pa polna usta ljubezni do otrok …

mislim no …, 20.11.2024 ob 15:03

A res nihče od “strokovnih” socialnih delavcev ne zna – more sprožiti spremembo zakona o rejništvu?

Pa polna usta ljubezni do otrok …

Kakšen pa je zakon o rejništvu? Ker to da pri 18ih pristanejo na cesti v slovniji niti približno ni res. Niti ni res to da ga lahko rejnik/skrbnik po 18em letu vrže ven. Lahko prekine rejništvo ja. Tako kot ga lahko kadarkoli. Nima veze z leti to. In v tem primeru gre ali v drugo rejniško družino, ali v skupinski dom, ali v dijaški/študentski dom….

kakšen, 20.11.2024 ob 15:08

Kakšen pa je zakon o rejništvu? Ker to da pri 18ih pristanejo na cesti v slovniji niti približno ni res. Niti ni res to da ga lahko rejnik/skrbnik po 18em letu vrže ven. Lahko prekine rejništvo ja. Tako kot ga lahko kadarkoli. Nima veze z leti to. In v tem primeru gre ali v drugo rejniško družino, ali v skupinski dom, ali v dijaški/študentski dom….

https://www.gov.si/teme/rejnistvo/

Rejnine pa da te kap! Pa še samo prispevke imaš plačane.  Medtem ko ima en osebni asistent plačo (saj si jo zasluži) …

Res imamo radi otroke ….

mislim no …, 20.11.2024 ob 15:18

https://www.gov.si/teme/rejnistvo/

Rejnine pa da te kap! Pa še samo prispevke imaš plačane.  Medtem ko ima en osebni asistent plačo (saj si jo zasluži) …

Res imamo radi otroke ….

Kaj točno te moti? In ne nima vsak ki ima otroke v rejništvu prispevke plačane. Samo tisti ki to počnejo “kot posel”. Torej imajo 3+ otrok v rejništvu in niso zaposleni drugje.

kakšen, 20.11.2024 ob 15:27

Kaj točno te moti? In ne nima vsak ki ima otroke v rejništvu prispevke plačane. Samo tisti ki to počnejo “kot posel”. Torej imajo 3+ otrok v rejništvu in niso zaposleni drugje.

Kaj ne razumeš? Verjetno ne mislim, da imajo preveč plačano, kajne?

Ti imaš (tuje) otroke 24 ur na dan – brez plače????  A njihovem psihičnem stanju raje ne bi.

Pravim, da so soc. delavci in z njo država šaljivci.

Dejstvo je, da v povprečju ljudje vedno bolje živijo.

Tisti, ki so v reji, so itak že izgubili življenje. Zakaj so v reji? Zaradi slabih razmer. Droga, alkohol, prerekanje, fizično nasilje, psihično nasilje. Otroci te travme podedujejo. Kako si mislite, da je lahko nekdo uspešen, se izuči za poklic, če ima toliko psihičnih in finančnih težav? Težav staršev in svojih težav. A mislite, da ti otroci ne kadijo, pijejo? Da ne uhajajo iz rejniških družin? Ali da je pri rejnikih boljše? Tam morajo zagotovo delat. In to konkretno. Preberite si kakšno knjigo, če ne veste.

“Dejstvo je, da v povprečju ljudje vedno bolje živijo.”

Ni res!!! Dejstvo je, da se čedalje bolj povečujejo razlike med ravnimi in bogatimi. Torej bogatejši živijo še boljše, revni ČEDALJE SLABŠE. Seveda posplošeno, da se lepo sliši za zabito čredo, rečeš,da v povprečju ljudje vedno bolje živijo. Tako je bilo res, a le od osamosvojitve naprej, ko je bila tista kriza do leta 2008… takrat je šlo res gor. Leta 2008 je jugo mafija zavladala in se povečujejo samo še razlike. Od leta 2008 se krade še bolj kot do leta 2008, ko so že skoraj vse pokradli, sedaj pa kradejo pri belem dnevu že zdravstvene domove. Če bo šlo tako naprej bodo pokradli ČISTO VSE, kar se sploh pokrast da.

Onesnaževanje okolja, 20.11.2024 ob 15:38

Tisti, ki so v reji, so itak že izgubili življenje. Zakaj so v reji? Zaradi slabih razmer. Droga, alkohol, prerekanje, fizično nasilje, psihično nasilje. Otroci te travme podedujejo. Kako si mislite, da je lahko nekdo uspešen, se izuči za poklic, če ima toliko psihičnih in finančnih težav? Težav staršev in svojih težav. A mislite, da ti otroci ne kadijo, pijejo? Da ne uhajajo iz rejniških družin? Ali da je pri rejnikih boljše? Tam morajo zagotovo delat. In to konkretno. Preberite si kakšno knjigo, če ne veste.

Nehaj brati in pojdi v življenje. Marsikomu se da pomagati, če je pomoč pravočasna, tudi posledice niso tako hude.

Ampak dokler bodo “strokovni delavci” imeli mnenje da je vsak družina lahko drugačna bo pač tako.

Že leta nazaj sem poslušala predavanje o osebnostnih motnjah. Konkretno o MOM (mejni osebnostni motnji), ki jo nekako delijo v tri skupine. Visoko, srednje in nizko funkcionalno. Povedano je bilo, da ima veliko brezdomcev nizko, kar pomeni, da so neprilagodljivi, se zatekajo v alko in drogo. Ne znajo ali ne zmorejo sobivati z ostalimi.

Vsak ima neko svojo zgodbo. In ne nisem naivna in nepoučena, da ne bi vedla, kako se mnogi lažejo in nategujejo s svojim prosjačenjem.

Si rečem za tistih par fičnikov… Naj mu bo…

Naivna si, ker verjames v vse mogoce diagnoze. V zadnjih 30 letih stevilo psihiatricnih bolezni in motenj raste kot gobe po dezju. Zdaj imas ze diagnozo, ce za bliznjim zalujes vec kot 14 dni. Uradno v DSM-5, ki je biblija psihiatricne “stroke”.

realno, 20.11.2024 ob 14:43

OK si socialna delavka. Če tako praviš 🙂

Rejniki so v primeru da se še šolajo in jih rejnik več noče pri sebi (kar je redko, ker zakaj bi se denarju odpovedal?) v dijaškem domu. Ali pa v skupinskem domu. Ne pristanejo na cesti. Ostanejo lahko čez noč na cesti, nobenemu pa ni potrebno tam ostati. So pomoči. Začašna bivališča. Zavetišča. Obroki. Vse to obstaja tudi v parizu :). Zakaj nekdo tri leta ne bi pomoči poiskal? Mogoče ker ni vse ok v njegovi glavi. In to je problem. Večina brezdomcev ima neko mentalno motnjo, nekateri hude, v večini še v kombinaciji z odvisnostjo. Če bi bila socialna delavka bi to vedela :). Ni da je na ljubljanskih (ali pa pariških) ulicah kup zdravih (v glavi) ljudi. Nič sramotnega ni to. Sramotno je to da se jim ne pomaga z zdravljenjem. Bi se upala trdit da si ti proti a ne? Proti prisilnemu zdravljenju brezdomcev? Hočeš da imajo svobodo živeti kakor želijo. Čeprav si škodijo.

Resno? Podajaš mnenje o knjigi, ki je sploh prebrala nisi.  In na pamet govoriš o rejništvu, pa najbrž sploh ne poznaš nobene rejniške družine.

Dijaški dom je tudi treba plačat. Kdo ga bo plačal? In otrok mora ob vikendih domov, ker so domovi takrat zaprti. Kam bo šel? Ga. Leonida Zalokar ima prav, ko pravi, da se ljudem niti sanja ne kakšna tematika je vsa margina. Večina ljudi se celo življenje vrti samo v svojem milnem mehurčku. Družijo se samo s sebi enakimi, počno to kar počno ti ljudje, razmišljajo to kar razmišljajo ti ljudje … Nič čudnega, da je toliko nerazumevanja, apatije in celo sovražnosti do vseh tistih, ki ne dosegajo standardov in normativov teh milnih mehurčkov. Zelo sem vesela, da imam možnost in priložnost spoznavati te skupine ljudi, saj mi širijo obzorje in razumevanje bar družbe.

Vkljuci mozgane. Pred 100 leti ni bilo telefonov, televizije, pralnih strojev, pomivalnih strojev. Vse to se je delalo na roke v velikih kotlih ali ob potoku. Veliko gospodinjstev ni imelo vode. Ponavadi so domace hcere hodile v studenec in vodo v ajmerjih na glavi prinesle domov. Ce se je zgodila nesreca, si moral najprej poiskati telefonsko govorilnico, da si lahko poklical resilca. Povsod se je slo pes, s kolesom, avtobusom ali z vlakom. Zenske so dobile 3 mesece porodniske sele po 2. sv. vojni. Po 3 mesecih so sle v sluzbo. Ljudje so imeli en par cevljev za v petek in svetek in po par kosov oblacil za vsak dan in eno zatahmasno obleko. Danes kupujejo cunje na kile. Na dopust so sli samo najbolj premozni. Morja vecina ljudi ni videla od blizu in ni znala plavati. Danes si 3/4 ljudi privosci vsaj en teden morja. Lahko nadaljujem, ampak ze iz napisanega bi se ti moralo posvetiti, da tudi revni zivijo danes bolj udobno kot pred 100 leti.

Res pa se je poslabsalo psihicno stanje ljudi. Jamracev in negativcev, kot si ti, mrgoli. Vcasih so bili ljudje malo bolj naivni, a tudi bolj optimisticni, ceprav niso imeli avta in so imeli cevlje ze dvakrat pokrpane.

Za Anonimno 5074.

diagnoze taksne in drugacne, 20.11.2024 ob 16:26

Že leta nazaj sem poslušala predavanje o osebnostnih motnjah. Konkretno o MOM (mejni osebnostni motnji), ki jo nekako delijo v tri skupine. Visoko, srednje in nizko funkcionalno. Povedano je bilo, da ima veliko brezdomcev nizko, kar pomeni, da so neprilagodljivi, se zatekajo v alko in drogo. Ne znajo ali ne zmorejo sobivati z ostalimi.

Vsak ima neko svojo zgodbo. In ne nisem naivna in nepoučena, da ne bi vedla, kako se mnogi lažejo in nategujejo s svojim prosjačenjem.

Si rečem za tistih par fičnikov… Naj mu bo…

Naivna si, ker verjames v vse mogoce diagnoze. V zadnjih 30 letih stevilo psihiatricnih bolezni in motenj raste kot gobe po dezju. Zdaj imas ze diagnozo, ce za bliznjim zalujes vec kot 14 dni. Uradno v DSM-5, ki je biblija psihiatricne “stroke”.

Lej, nisem naivna, daleč od tega, da kupim prav vse kar, kot praviš, zraste kot gobe po dežju. Saj ni diagnoza tista, ki je pomembna. Pomembno je obnašanje posameznika, ki je destruktivno in odstopa od, reciva temu, “normalnega obnašanja”. Takrat sem imela opravka z osebo, službeno, ki je močno odstopala od običajnih vzorcev obnašanja. Zato sem šla poslušat dr Gostečnika iz Frančiškanskega inštituta o osebnostnih motnjah.

Da ne zaidemo predaleč od uvodne teme o beračenju.

brezdomka v parizu, 20.11.2024 ob 16:30

Resno? Podajaš mnenje o knjigi, ki je sploh prebrala nisi.  In na pamet govoriš o rejništvu, pa najbrž sploh ne poznaš nobene rejniške družine.

Dijaški dom je tudi treba plačat. Kdo ga bo plačal? In otrok mora ob vikendih domov, ker so domovi takrat zaprti. Kam bo šel? Ga. Leonida Zalokar ima prav, ko pravi, da se ljudem niti sanja ne kakšna tematika je vsa margina. Večina ljudi se celo življenje vrti samo v svojem milnem mehurčku. Družijo se samo s sebi enakimi, počno to kar počno ti ljudje, razmišljajo to kar razmišljajo ti ljudje … Nič čudnega, da je toliko nerazumevanja, apatije in celo sovražnosti do vseh tistih, ki ne dosegajo standardov in normativov teh milnih mehurčkov. Zelo sem vesela, da imam možnost in priložnost spoznavati te skupine ljudi, saj mi širijo obzorje in razumevanje bar družbe.

Sem rejnica. Kdo plača dijaški dom? Tisti ki plača rejnikom :). Čez vikend gredo nekateri k vikend rejnikov (ja to obstaja), nekateri v zavod kjer tisti ki niso v dijaških prebivajo, nekateri pa tudi ostanejo v dijaškem. In govorim iz izkušenj, ker sem imela eno takšno punco že 25 let nazaj za cimro. In vem iz predavanj, ker je kar nekaj rejnikov, ki imajo tudi čez vikende te otroke. Če se ne šolajo več po 18em letu jim pa pripada socialna, pomaga se jim najti stanovanje ipd.. Ni da so prepuščeni sami sebi.

FF Cigance Bozo vas nateguje pod krinko. Nato gre kupiti zlato in bitcoine.

Ogaba človeška. Ogromno otrok iz rejništva je zelo uspešnih v odraslih letih. In ja večina ima travme, ki se jih pa rešuje. In ne večina rejnikov ni več po nekih kmetijah kjer delajo, kje ti to živiš? Zakaj prenašaš grehe staršev na otroke? Jih odpišeš že v štartu zaradi svojih gnusnih predsodkov. Kar nekaj zelo znanih in uspešnih ljudi v vse sorte poklicih je bivših rejniških otrok.

samski cinik, 20.11.2024 ob 07:40

Včeraj me je na Wolfovi ustavila ženska z zgodbo, da jo je mož pretepel in vgel na cesto in da nabira denar za vlak, da s eodpelje v drugo mesto k svojim otrokom. Govorila je ljubljansko, zgledala je revna, na hrbtu je imela rkzak. Jaz ponavadi grem mimo fehtarjev, še preden mi uspejo kaj reči, ona se mi je pa nekako zasmilila, dal sem ji par eurov.

Če pa je narkomanka, ki me je nasrala, me pač je, jebi ga. Ampak ni zgledala narkomanka v krizi. Če po Ljubljani že navadni ljudje fehtajo drobiž, je to žalostno.

taka bolj zanemarjena/obilnejša? Men je dvakrat neke podobne drame prodajala v Aleji kar v pritličju in Supernovi Rudnik-garaži. Pa tak pogled nekoga s permisivno motnjo, rahlo intelektualno podhranjen..in uhajajoč pogled k tipu, ki očitno je njen “zvodnik” 🙁 :(. Če se ne bo potrudla bodo pa batine?

Žalost božja. Komu se to prijavi? Varnostnikom, ki jo bodo nagnali itak..ampak ali je to rešitev 🙁 ? Kako pomagat, opolnomočit te ljudi?

Hja a to, 20.11.2024 ob 17:11

taka bolj zanemarjena/obilnejša? Men je dvakrat neke podobne drame prodajala v Aleji kar v pritličju in Supernovi Rudnik-garaži. Pa tak pogled nekoga s permisivno motnjo, rahlo intelektualno podhranjen..in uhajajoč pogled k tipu, ki očitno je njen “zvodnik” 🙁 :(. Če se ne bo potrudla bodo pa batine?

Žalost božja. Komu se to prijavi? Varnostnikom, ki jo bodo nagnali itak..ampak ali je to rešitev 🙁 ? Kako pomagat, opolnomočit te ljudi?

*pervazivno motnjo

Ne verjamem nikomur. In nihče mi ne more niti začeti praviti neke zgodbe, ker ne poslušam. Se mi je že zgodilo, da me je  preteklosti kdo nasral, ampak me ne bo več.

realno, 20.11.2024 ob 16:52

Sem rejnica. Kdo plača dijaški dom? Tisti ki plača rejnikom :). Čez vikend gredo nekateri k vikend rejnikov (ja to obstaja), nekateri v zavod kjer tisti ki niso v dijaških prebivajo, nekateri pa tudi ostanejo v dijaškem. In govorim iz izkušenj, ker sem imela eno takšno punco že 25 let nazaj za cimro. In vem iz predavanj, ker je kar nekaj rejnikov, ki imajo tudi čez vikende te otroke. Če se ne šolajo več po 18em letu jim pa pripada socialna, pomaga se jim najti stanovanje ipd.. Ni da so prepuščeni sami sebi.

Spostovanje. Mogoče je pri tebi drugače. Jaz poznam rejnike, ki so neusmiljeni. Poznam tudi take, ki so si preračunali kaj se jim bolj splača, delati ali biti poklicni rejnik, in koliko otrok se jim splača imet, itd. Poznam pa seveda tudi take, ki za vsakega otroka naredijo vse kar lahko, nekateri tudi kakšnega od njih posvojijo. Paleta rehnikov, paleta rejencev, zato nikakor ne gre vse metati v isti koš. In podobno je z brezdomci.

Sama imam tri otroke in vsi so bivali v dijaških domovih. Nikoli niso mogli čez vikend ostati tam. Pod nobenim pogojem.

New Report

Close