Ali zaupate BIO oznaki na poceni izdelkih?
Hofer ima dosti BIO izdelkov, pa tudi Spar, Dm, Mercator ima tudi svojo linijo. Ali zaupate tem cenejsim BIO opcijam? Jaz sem kar nekako skepticna… Seveda je drugace, ce kupis BIO slovensko iz znane kmetije, kar je pa veliko drazje in moji druzinici financno nedosegljivo.
Da dam primer BIO jajca Bio Zone Mercator okoli 2,20eur, BIO jajca Meja (slovenska kmetija) vec kot 3,50eur.
Nekako se mi zdi, da so te BIO proizvodi pod blagovnimi znamkami trgovcev prepoceni in zastavljene tako, da ima potrosnik obcutek, da kupi nekaj boljsega, v resnici gre pa za nekvalitetne stvari, kot je bil npr. tisti primer z dve leti starim spanskim oljcnim oljem, ki ga proizvajalec ni mogel prodati in ga je odkupil nas trgovec in prodal poceni pod lastno blagovno znamko, olje pa naj bi bilo na meji skodljivega…
Hoferjevim zaupam, ker vem kakšna je kontrola kvalitete teh oznak v Avstriji.
[/quote]
V Avstriji in Nemčiji je kvaliteta vseh izdelkov v Hoferju in Lidlu boljša. Mi imamo madžarske ponaredke za jugovzhodni in vzhodni trg. Tako, da je vse vprašljivo in ne gre verjeti izdelkom v slovenskih trgovinah teh znamk. Enaka zadeva je v Muellerju.
Kupujem predvsem v Hoferju, pa tudi drugje. Veliko izdelkov v hoferju ima napise v nemscini, tako da gre verjetno za iste izdelke kot v AT. Moja logika je taka, da ce kupim bio je vsaj nekaj moznosti, da je res bio. Ce kupim navadno pa gotovo ni. Do nasih kmetov, ki prodajajo direkt brez kontrole sem pa precej skepticna.
Koliko je zadeva bio oz.eko si lahko pogledate v zakonodaji. Izdelek, ki ima certifikat, mora ustrezati zakonodaji. Ta pa je kakršna pač je. Seveda ni enako ali gre za masovno proizvodnjo ali za butično, certifikat pa je enak za obe.
To, da je za bio več odpoklicov kot pri konvencionali, je logično, saj so kontrole bistveno bolj pogoste in meje za vso dodano svinjarijo krepko nižje. Se pravi nek konvencionalni izdelek lahko vsebuje XY ostankov pesticida, tak z bio certifikatom pa 0. In če ta pesticid v bio izdelku najdejo, pa tudi, če ga je 50 krat manj kot v konvencionalnem, ga bodo odpoklicali. Kar je prav. Medtem, ko se konvencionalni mirno prodaja naprej.
Seveda prihaja tudi do zlorab, ampak do njih prihaja tudi pri konvencionalnih izdelkih.
Tako, da ja, jaz tem certifikatom kar zaupam in jih tudi kupujem, če le ni prevelika razlika v ceni od konvencionalnih. Ker 1 € za 500 g ekološko pridelanih testenin dam brez problema, 4 €, pa nikakor.
Ravno prejsnji teden sem kupila bio jajca v Hoferju in Sapru in dobila jajca s kmetije.
Razlika enormna!
Jajca s kmetije so bila prava jajca, diseca, okusna, mocno rumena, tista bio pa en priblizek jajc…
Sele ko te bio in nature primerjas z res pravimi, tistimi s kmetije, ugotovis, da nimajo nobenega okusa!
Groza, s cim se futramo!
V Avstriji in Nemčiji je kvaliteta vseh izdelkov v Hoferju in Lidlu boljša. Mi imamo madžarske ponaredke za jugovzhodni in vzhodni trg. Tako, da je vse vprašljivo in ne gre verjeti izdelkom v slovenskih trgovinah teh znamk. Enaka zadeva je v Muellerju.
[/quote]
Ne verjamem tvoji trditvi; V Avstriji vidim v Hoferju popolnoma iste izdelke, z isto etiketo v slovenščini in nemščini, kot tudi doma.
verjamem, da je bio s certifikatom bolje kot karkoli brez certifikata, kdor pa misli, da bo v trgovski verigi dobil hrano primerljivo butični, iz neke kmetije, pa tudi če kmetija ni bio, je pa po moje rahlo naiven.
vsi, ki imamo doma vrtove vemo, da z res bio bio, kmetija, ki je odvisna samo od prodaje tega bio proizvoda, propade v enem letu.
dokler je izdelek pakiran in ima deklaracijo in še certifikat je podvržen določeni kontroli, tisto s tržnice pa …. kolikor zaupaš pač, jaz potem že raje kupim konvencionalno, je vsaj cena življenjska.
Ja, bio zaupam.
Ne zaupam pa “narejeno v Sloveniji”. Ker to je lahko samo prepakirano pri nas, sestavine pa kitajske. Za vedno mi bo v spominu ostala afrea s Hofrom, ki je slovenska jabolka, pakirana v Avstriji, označil kot slovenska in dobil kazen. Če bi bilo obratno in bi avstrijska jabolka pakirali tukaj in napisali, da so slovenska, bi bilo pa ok. Najbrž se kje na spletu še najde novica o tem.
Zaupas velikim kao bio kmetijam, ki prodajajo svoje izdelke v Mercatorju?
Ne, ne zaupam, da ima nekdo s tako kapaciteto kmetijske proizvednje, da napolni Mercatorje v celi Sloveniji, res bio produkte.
Tudi veliki proizvajalci bio tega in onega, ze sam okus, vonj, ni to isto, kot res domace in res bio. Recimo olivno olje, domace od nadih prijateljev in kupljeno bio, to je kot dan in noc. Ali jajca. Skuta. Mleko. Ma, vse.
do neke mere je bio absolutno bolje od konvencionalnega, ker pač ne sme vsebovati marsikaj, kar konvencionalno lahko – od škropiv, gnojil, antibiotikov, pesticidov. določeni so absolutno prepovedani, določenih je absolutno manj. in kontrole so kar ostre, zato se tisti, ki dobi certifikat, noče zajebavat za tako majhno razliko v ceni in tako velik rizik kazni, če ga dobijo.
seveda bio trgovinsko ne more konkurirat ali se primerjat z nekom, ki ima nekaj kokoši doma in jih hrani z dobro hrano, ampak ogromno je tudi slovenskih kmetov, ki redijo živali/gojijo zelenjavo na tak način, da je bolje, da ne pride v naše telo, ker je polno strupov. zato “domače” in “slovensko” še nič ne pove. zaupam le kmetu, ki ga poznam in vem, kako tretira svoje živali/rastline. ostalim pa ne. in v tem primeru je boljše kupiti bio hrano.