Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Alkimist – DEBATA

Alkimist – DEBATA

Kaj menite o Alkimistu,

bom tudi jaz nekaj povedal,

BISTVO JE OČEM NEVIDNO

primož

Sem že mislila, da ste pozabili na Alkimista.

Knjiga mi je bila zelo všeč. Presenetlo me je, da je jezik in zgodba tako preprosta in tako dosti globokih stvari pove. Mogoče se mi je zdelo samo v tistem momentu, ko bi se rad spremenu v veter mal fantazijsko napisano in mi mal odstopa od celote knjige, ki je kar realno napisana. Konec ti tudi da mislit, ko mu na hribčku tisti drugi pove, da je sanjal o njegovem kraju. Tako maš takoj primerjavo, enega, ki je uresničil sanje in postal notranje bogatejši in drugega, ki je ostal na mestu in notranje osiromašen.

Meni je bila knjiga zelo všeč, res zelo preprost jezik, zelo jasne metaforične zgodbice, super nauki in tudi dokaj pustolovska zadevščina. Tisti, ki je še ni prebral, je seveda prikrajšan za vrsto poučnih nasvetov, predvsem pa je zamudil priložnost, da spregleda s srcem in uvidi kar je nevidnega okoli nas.

Moja ocena: 10/10.

Kaj menite ostali?

Princ.

V naši knjižnici pa je knjiga očem nevidna. Iščem jo že od vsega začetka, pa nimam sreče. Očitno jo bo treba kupiti.
Ko jo preberem, se pridužim debati.
Lep pozdrav.
Lena

To je ena mojih najljubsih knjig in sem jo prebrala ze full velikrat; za tole debato pa posebi se enkrat. Sem ze skoraj mislila, da ste pozabili, ker so bile ravno pocitnice vmes.

“Ne zivim v preteklosti ne v prihodnosti. Vse kar imam je sedanjost. Samo ta uje pomembna. Ce znas ziveti sedanjost, si srecen clovek.”

Ta citat je meni osebno zelo pomemben, ker sem prepricana, da to 100% drzi.

P. S.: Vesela sem, da smo se odlocili komentirati prav to knjigo

lep pozdrav vesem moljckom!
tanja

Hruška,

pa ravno tisto o vetru je najbolj, saj ni šptrebno, da je dobro samo realno, a misli, da ni realno to kar se je zgodilo.

nekje sem prebral,

imej tako močno vero in boš lahko premikal gore.

Knjiga je v vsem realna 🙂

Primož

Prebral sem pol knjige in moram reči,da sem v bistvu razočaran nad vami, spoštovani predlagatelji knjige ……ker ta knjiga je pa tu mač……mislim….apriori sem bil prepričan,da se tukaj predlagajo “knjige” z vsebino, ne pa pravljice za otroke in razne zgodbice ala južnoameriške cike cake……tole se lepo ujema s kakšno biblijo……..
Če je bila knjiga prevedena v 20 jezikov in jo je prebralo že nevem koliko milijon ljudi,še ne pomeni,da je primerna za nek “KNJIŽNI KLUB”……
Lepo vas prosim,ESMERALDO je tudi gledalo na milijone ljudi, celo pri nas so jokali in noreli za njo,pa to še ne pomeni da lahko govorimo o kakšni kvaliteti….
Sporočilnost ESMERALDE seveda ni pokvarjena, kakor tudi ni pokvarjena sporočilnost ALKIMISTA, ampak sam mislim,da takšna knjiga ne more biti predlagana v takšnem klubu……se opravičujem,če sem bil morda preoster,ampak…..žal je takšno moje osebno mnenje.

Primož, že mogoče da lahko z vero gore premikaš, samo v veter se pa le ne moreš spremeniti, tisti odstavek, ko se pogovarja z vetrom in soncem se mi zdi preveč pravljično in kot basen in se mi ni ujemalo z ostalim. Knjiga lepo in preprosto predstavi najosnovnejša življenska pravila.

Jože, škoda da nisi knjige prebral do konca. Res je zelo lahkotna, sam ravno zaradi te lahkotnosti mi je bila všeč. Navadno so knjige te tematike napisane bolj strokovno. Ta pa se mi zdi zelo primerna že za osnovnošolce.

Kar se Alkimista tiče se popolnoma strinjam s tabo, mislim pa da v literaturi ne bi smeli govoriti o “južnoameriških cike-cakah”. Južnoameriška literatura je bv preteklem stoletju namreč ogromno prispevala k svetovni literaturi. Začelo se je že v tridesetih in štiridesetih letih z Jorgejem Borgesom, po drugi svetovni vojni lahko pa kar naštevamo in naštevamo: Gabriel Garcia Marquez, Julio Cortazar, Manuel Puig, Isabell Allende…

Sploh pa nima smisla hkrati govoriti o literaturi in Alkimistu 🙂

LP, Miha

Meni je bila knjiga napisana na dušo.Je preprosta, kot je preprosto življenje in kdor jo bere s srcem, oplemeniti svoje življenje z novimi spoznanji, ki jih pravzaprav ves čas nosimo v sebi. Meni se niti približno ne zdi pravljica, je pa res, da je razumevanje katerekoli knjige odsev nas samih in jo vsak razume po svoje.

Knjiga je zelo v redu. Čeprav lahko rečem, da je podobnih knjig malo morje. Če kdo želi jih lahko predlagam.

Kar se pa tiče kritikov (apel na Jožeta), pa moramo dragi ljudje razumeti, da eni pač razumejo koliko je 1+1 eni pa se to morajo še naučiti.

In tudi spoštovati raznolikost mnenj.

Glede knjige se strinjam z ostalimi, menim da je knjiga dobra v tej smeri, da moramo se ozreti vase in prisluhniti svojim željam in ne te želje iskati zunaj nas.

Hruška,

ne razumem te, če lahko goro premakneš, kako se potem ne moreš spremeniti v veter?

Če je možno eno je tudi drugo.

Za Jožeta,

vso pravico imaš do mnenja, moje je pa tako,

ne vem ali imaš otroke ali ne in kakšne knjige jim bereš. Vprašanje: Kam sodi knjiga, če ne na knjižno polico, če ne v knjižnico in kam sodijo knjižni molji, če ne sprejmejo vseh knjig, ki nastajajo? Še komentar na tvoj stavek ……tole se lepo ujema s kakšno biblijo……..A biblija ni knjiga? Pa baje prevedena v največ jezikov in največkrat natisnjena.
Jože, če si že tako razgledan, moraš dojeti, da mora vse obstajati zaradi nekega razloga, ne moreš kar reči, to ne sodi v knjižni kljub.

To je ravno tako, če bi reševal test IQ-ja, pa bi rekel “ma tole vprašanje pa ne sodi v ta test” Na žalost te ravno tisto vprašanje oceni.
Predlagam, da jo še enkrat prebereš v celoti, ko imaš čas, ko boš umirjen, jo vzameš v roke in preberi, do konca. Potem se bomo pa lahko pogovarjali o dobri ali slabi knjigi. Ker pa je nisi prebral, mi je pa malo smešno komentirati o tem, kakšna knjiga je in na kakšnem nivoju. Mogoče se ti bo pa posvetilo glih na koncu.

lep pozdrav

rpimož

Primož, ne morem se strinjati s teboj.Namreč kjiga je tudi pocukran limonadast roman z plehko vsebino,katere upam, da ne boš kdaj predlagal…….BIBLIJA je seveda knjiga,ampak tudi ni primerna za branje v knjižnem klubu,kakor tudi ne KORAN……hotel sem samo reči,da me ALKIMIST asocira na pravljice iz BIBLIJE…lahko pa se dogovorimo,da bomo v knjižnem klubu brali tudi pravljice in vseh vrst knjige z “močnim enostranskim sporočilom”….sicer pa imam dva otroka- že odrasla,sem jima pa veliko bral,ko sta bila majhna….ALKIMISTA jima prav gotovo ne bi priporočal…..sem jima pa priporočal druge knjige polne metafor in možnosti za razmišljanje,kot npr.JONATAN LIVINGSTON GALEB,zelo dobra knjiga, morda tudi za odrasle…….
je pa res,da je to samo moje mnenje in upam,da ga lahko na tem mestu izrazim,saj zato si pa odprl debato o knjigi,mar ne…..zelo čudno bi bilo,če bi imeli vsi eden za drugim enako mnenje….morda bi bilo pa dobro Primož,če bi ti prebral knjigo JONATAN LIVINGSTON GALEB (avtor Bach)…..
nikoli pa nisem trdil, da sem tako hudo razgledan, čeprav imam seveda o sebi zelo pozitivno mnenje……..

Jože

lahko predlagaš pet knjig za na glasovanje, eno izberemo in nato debatiramo o njej. še vedno pa pravim, da ne morem komentirati knjige JONATAN LIVINGSTON GALEB, ker jo nisem prebral, povdarjam, prebral.

Gledam tek na 400 m , pri 200 m ugasnem in rečem, zanič tek, kot da bi gledal, kako otroci laufajo v vrtcu.
Kdo je bil olimpijski zmagovalec?

Primož

Primož, primerjava ni dobra……možno je primerjati edino takole: tek na 400 m….naš tekač (zaradi katerega soloh gledam tek) je že na štartu zamudil in po 150 m. je zaostajal že 15 m….seveda teka nisem gledal do konca……
jaz ne bom predlagal 5 knjig,predlagal bom eno: JONATAN LIVINGSTON GALEB…glede na to,da ste uvrstili ALKIMISTA,se mi zdi,da bo JONATAN kar v redu predlog….kjigo lahko preberete za malo malico,je čisto drobcena……

Za Mike-ja.

Lepo te prosim, predlagaj knjige s tovrstno vsebino. Meni jih bo kmalu začelo primanjkovati.
LP
Lena

Jože

res sem zgrešil primerjavo, vendar bi vseeno lahko predlagal 5 knjig iz svojega repertoarja, zakaj pa ne. Da vidimo kaj berejo drugi.
Moje splošno mnenje je, da človek, ki bere knjige ne more biti slab človek, ne glede na to kakšne knjige bere.

primož

Meni je bil Alkimist všeč prav zato, ker se lahko bere kot pravljica (Jože..), lahko pa ob njej začneš razmišljati… Še posebej mi je bil všeč tisti del, ko pride nekdo h kralju po nasvet, kja je najpomembnejše na svetu, kralj pa ga pošlje po dvorcu z žličko olja v žlici.

m.

Isabell Allende, brala sem eno neno knjigo, vendar se ne spomnim naslova. Bom pregledala cobis.Nič ne bi imela proti, če bi jo brali.

Mene zanima Jože, kaj ti ni bilo všeč in kaj ti je bilo, v tej knjigi.

mislim da sem povedal svoje mnenje zadosti razumljivo….sory, ne da se mi več o tem….

Ta knjiga je zelo, zelo dobra! Zivljenjska in da poguma! Malo filozofska oz. za razmisljat, a sem srecna, da sem jo dobila v roke. Cao

za Leno in še kdor hoče

No za prošnjo o predlogih ti bom naštel raje kar nekaj avtorjev:

1. Richard Bach (jožetov GALEB, Iluzije, Most preko večnosti….
2. Exupery (avtor Malega princa, napisal še Pesek, veter in zvezde oz. nekaj takega)
3. Osho Rajnees (Moja pot, pot belih oblakov, in se precej drugih knjig….)
4. Anthony de Mello (Zabja molitev1,2, Ptičja pesem, Zavedanje….)

tolk se jih zdele na hitro spomnim, tko da mislim, da boš našla kaj zase. Pa veliko užitkov ob branju….

Ostali komentarji, glede izbire.

Dragi moji kjižnjice so ravno zato, da vsak izbira kar mu pač paše in tudi pocukrane knjige (kot jih imenuje Jože) so napisane zato da se jih prebere.

Eni imajo radi tak stil, nekateri drugačnega, nekateri spet tretjega.

Je res jože tudi tvoj izbor je kvaliteten, dober, sem vse tvoje omenjene tudi že večkrat prebral. In ravno to sem že prekleto velikokrat omenil.—Čar zemlje, človeštva je ravno v raznolikost.

Razumeti moraš da te Alkimist skozi življenske misli, popelje skozi neko zgodbo in nekateri imajo radi zgodbe, tudi jaz osebno, ker ti na širši način opiše neko misel. Saj je tudi James Redifield in njegova Celestinska prerokba, Deseto spoznanje povsem enak primer na podoben način. In če ti omenim tudi intervju Jamesa, kjer je pač javno priznal, da je napisal knjigo po čistem navdihu knjig Carlosa Castanede, potem veš da je to pač tako.
Seveda pa tudi veva, da je sveto pismo ravno tako sestavljeno iz tisoče kratkih zgodb in velikokrat posebej v začetku, ko sem ga bral, si brez opomb nebi razložil vsega, dogodkov, običajev, ki jih opisuje.

No pa lep pozdrav, in še enkrat lepo branje….

Res zakon knjiga, full dobra za notranje razmišlanje. Vidim da je še kr nekaj mladih ki berejo knjige. Sam sm jih full velik prebral v 1. ter 2. letniku. Zdaj sm pa mal upusto branje , knjig raj mal igrce na računalniku igram . Ampak vidim ta to ni to !!!!!!!!!!!!! – sm se odloču da bom spet začel ” brat ” .

– naj mi kdo pošlje seznam dobrih knjig na E-mail
Sam priporočam : -Noči dolgi nožev
– Gospodar prstanov

Lep pozdrav !
Andrej

New Report

Close