Amaterske domače torte
A ja, a res? Kako bos pa potem nos vihala
[/quote]
Eh, saj ga lahko tudi nad videzom, ali pa je na dalec zavohala premalo kuhan skrob v pudingu. Obrekljivke obvladajo umetnost obrekovanja do te mere, da ne rabijo niti biti zraven, pa “vejo”, da je bilo zanic.
Zdaj pa vprasanje v drugo smer. Tiste, ki ste se zgrazale, prosim, zaupajte, kaksne torte pripravite same, da so obiskovalcem “vau”. Ni treba pisati receptov, samo opisno. Ali pa, kje jih narocite in katere okuse.
Da bomo tisti, ki pecemo, dobili neki obcutek, kaj je trenutno “in”. Da se ne blamiramo, ce prinesemo torto na praznovanje.
Eh, saj ga lahko tudi nad videzom, ali pa je na dalec zavohala premalo kuhan skrob v pudingu. Obrekljivke obvladajo umetnost obrekovanja do te mere, da ne rabijo niti biti zraven, pa “vejo”, da je bilo zanic.
Zdaj pa vprasanje v drugo smer. Tiste, ki ste se zgrazale, prosim, zaupajte, kaksne torte pripravite same, da so obiskovalcem “vau”. Ni treba pisati receptov, samo opisno. Ali pa, kje jih narocite in katere okuse.
Da bomo tisti, ki pecemo, dobili neki obcutek, kaj je trenutno “in”. Da se ne blamiramo, ce prinesemo torto na praznovanje.
[/quote]
Najboljša!
Hvala lepa, saj raznih mrs. perfect itak ne vabimo, za nas, ki nismo tako bio eko fancy prefinjeni, je pa dobro, tudi kaksna znj sestavina nas ne bo pokoncala
[/quote]
Veš, med eko in fancy in najslabšim industrijskim sranjem obstaja cela mavrica. Osebno stokrat raje pojem tisti “poc”, ker vem, da je iz svežih in okusnih sestavin, kot industrijo. Če že ponujaš industrijo, se ti res ni treba mučit s packanjem, stopi v prvi Spar in kupi najcenejšo torto – bo bolj okusna in bolj zdrava, ker oblati garantirano ne bodo stari par mesecev in preliti z vsemi mogočimi kemikalijami, da ne splesnijo.
[/quote]
Meni kolegice spečejo take, da dol padeš. Različni okus, okrašeno za umret dobro – ideje iščejo na Pinterestu. Moje mnenje – če nosiš torto NA praznovanje, mora biti res vrhunska. Drugače ne nosi.
Veš, med eko in fancy in najslabšim industrijskim sranjem obstaja cela mavrica. Osebno stokrat raje pojem tisti “poc”, ker vem, da je iz svežih in okusnih sestavin, kot industrijo. Če že ponujaš industrijo, se ti res ni treba mučit s packanjem, stopi v prvi Spar in kupi najcenejšo torto – bo bolj okusna in bolj zdrava, ker oblati garantirano ne bodo stari par mesecev in preliti z vsemi mogočimi kemikalijami, da ne splesnijo.
[/quote]
Vse lepo in prav, ampak vseeno te imam na sumu, da si tudi ti ze kdaj pojedla kaksen industrijski piskot, bombon, puding, pecivo, sladoled ali kaj podobnega? A samo kupljen biskvit je tak strup, ali kako?
No ja, moje torte so sicer videti kanček lepše od Sushijeve, niso pa za javnost. Mi jih imamo radi, sama spečem biskvit iz polnozrnate moke, sladim z medom ali kokosovim sladkorjem, sama tudi naredim kremo, edino otrokom naredim kremo iz nutelle, tudi preliv sama, pa nobenih fiksatorjev, vse same prvinske sestavine (jajca, moka, maslo, med, smetana) … Okus je dober, izvedba je pa na lestvici od 1 do 10 zdaj že prilezla na eno skromno 3. Sadni biskviti včasih uspejo lepo, včasih manj lepo, nisem še zanesljiva.
Upam si ponuditi mafine oziroma jih kam nesti, če se tako dogovorimo.
Nekaj pa moramo vsi vedeti. Kaj se nam zdi okusno, je tudi stvar navade. To, kar jemo celo življenje, nam je domače, ni pa nujno, da bo dobro tudi drugim. Jaz recimo večine peciva ne maram, sadne torte zaradi mene ni bilo treba niti izumljat in kake žive barve preliva me silijo na bruhanje. Kako pecivo, da je videti bolj suho, ni šans, da ga sploh poskusim. Kakšni šarklji pa to – fuj. Enako velja pravzaprav tudi za drugo hrano. Tukaj gor se ženske rade pohvalijo s svojo pico, in da se doma kar tresejo od sreče, ko dobijo gor poli salamo in kečap, pa v testu mleko, margarina in bogsigavedi kaj še – ne vem, ali obstaja kaj bolj nagravžnega.
Potica mi je bila dobra izključno mamina in še nisem našla kakega vsaj grobega približka, pekla je tudi najboljši jabolčni zavitek na svetu (brez sladkorja) in zelo dober breskov biskvit. Pa sem prepričana, da vsi niso bili tako navdušeni nad njeno peko.
Jaz vecinoma torto odklonim, sploh na otroškem praznovanju, če je kupljena. Torta nutela banana v kupljenem biskvitu mi je pa čist super. Pojem en košček. Enkrat samkrat mi je bilo slabo od torte, ki je bila po okusu prava mojstrovina. Vsebovala je neko smetano, ki mi ni pasala, zraven sem pila gazirno pijačo. Groza. V zadnjem trenutku sem se poslovila, prišla do doma in na wc ju trpela še par ur. Ves čar je v pravi kombinaciji vsega v življenju. Tudi tečnobe, s katero nas filaš ti in smo je siti.
Vse lepo in prav, ampak vseeno te imam na sumu, da si tudi ti ze kdaj pojedla kaksen industrijski piskot, bombon, puding, pecivo, sladoled ali kaj podobnega? A samo kupljen biskvit je tak strup, ali kako?
[/quote]
Ne govorimo o tem, kaj jem jaz ali ti (to se v bistvu nikogar ne tiče, zaradi mene lahko ješ, kar češ), ampak kaj se ponudi gostom kot priboljšek, kar naj bi torta bila.
odkrito povedano, zdi se mi škoda časa, da bi se ukvarjala ali razburjala zaradi takih stvari, kot je torta na tujem rojstnem dnevu. večinoma itak niso dobre, pa če jih delajo sami, ali pa če jih kje naročijo, to pa zato, ker je pri torti za otroški rojstni dan najbolj pomembno to, kako je okrašena, sama torta pa je samo nujno zlo. otroci je itak večinoma niti jejo ne.
jaz pečem dobre torte, s tujimi se pa ne obremenjujem.
Žal se tudi jaz strinjam, da obstajajo ljudje s čisto preveč “tortne samozavesti” in je bilo tudi meni že slabo po pudingasto-piškotasto-kremfix mojstrovini.
Pri nas doma sicer torte delamo redko in le za izbrane, je pa to domena družinskega poglavarja. On se res loti peke iz najboljših sestavin, točno po receptu – priprava traaaaaaja, ampak izdelki so pa vrhunski, sploh Sacher torta nič kaj dosti ne zaostaja za izvirnikom.
Nimam tortne samozavesti, a torte vseeno pečem in ponudim tudi obiskom. Pa ne iz prepričanja, da sem spekla nekaj vrhunskega: jaz torte rada pečem, kadar se mi pač ljubi. Rada pacam v kuhinji, ustvarjam, mešam sestavine. Včasih je končni izdelek bolj posrečen, včasih pač ni, izgleda pa običajno kot ena gramada, ampak ne delam tega toliko zaradi končnega izdelka kot zaradi procesa. Sama tort praktično ne jem, poskusim le en majhen košček. Vsak, ki mu torto ponudim, jo ima pa tudi možnost zavrniti, če mu ne paše. Silim nikogar ne, da jo poje. Če pa kdo poje in me potem opravlja, da bi lahko ponudila kaj boljšega, pa naj me. Saj bi se enako lahko zgodilo, če bi ponudila kaj drugega.
Mislim da ni samo stvar o tem ali imaš čas in voljo ali ne. Ampak jaz vedno torto delam za slavljenca in seveda ob tem upoštevam njegovo željo kakšna bo torta in ne željo ene tete ki pride na praznovanje samo zato da bo šinfala. Če bi si moj otrok za torto izbral nutelino/bananino bi mu pač ustregla ne glede na želje povabljencev. Ok če ima kdo alergijo ali druge omejitve potem poskrbiš za to ampak da bom pa rekla otroku ne ti pa za svoj rojstni dan ne dobiš take torte ker teta Mici pride na obisk in zanjo je pa samo presna torta ok. Raj tete Mici ne povabimo.
Lol, se ne gre za to. Jaz nisem Maria Antionetta, samo če se ene mame hvalijo s peko domačih tort, lahko dobijo malo boljše sestavine kot je nezdrava in poceni kupljena Nutella ali poceni banana. Če imaš otroke moraš kuhati in peči malo bolj zdrave jedi, ne pa kar nekaj. Mislim če si normalna in ti je kaj do zdravja otrok. Sama opažam večina mam je zelo neodgovornih, otroke vlačijo v gostilne na nezdrave malice namesto, da bi jim kaj zdravega doma skuhale. Danes je vsaka lahko mama, tudi če ne zna kuhati. Če lahko jaz spečem torto iz kvalitetnih sestavin, testo sama naredim pa imam tudi službo, pomagati moram bolnim staršem; potem lahko tudi te razvajene in lene mame.
Lol, se ne gre za to. Jaz nisem Maria Antionetta, samo če se ene mame hvalijo s peko domačih tort, lahko dobijo malo boljše sestavine kot je nezdrava in poceni kupljena Nutella ali poceni banana. Če imaš otroke moraš kuhati in peči malo bolj zdrave jedi, ne pa kar nekaj. Mislim če si normalna in ti je kaj do zdravja otrok. Sama opažam večina mam je zelo neodgovornih, otroke vlačijo v gostilne na nezdrave malice namesto, da bi jim kaj zdravega doma skuhale. Danes je vsaka lahko mama, tudi če ne zna kuhati. Če lahko jaz spečem torto iz kvalitetnih sestavin, testo sama naredim pa imam tudi službo, pomagati moram bolnim staršem; potem lahko tudi te razvajene in lene mame.
[/quote]
nas si ziher v macdonaldsu videla. katastrofa, kajne?
preden se zgražaš nad mamami, ki vlačijo svoje otroke po gostilnah, lahko imaš v mislih, da je treba otroke nahranit 365 dni v letu in da če jih parkrat pelješ na mekija in včasih v gostilno na špagete, še ni konec sveta. ni treba vsak dan doma brokoli mlatit.
saj boš imela sama otroke, boš že videla, kako bo
LOL
nas si ziher v macdonaldsu videla. katastrofa, kajne?
preden se zgražaš nad mamami, ki vlačijo svoje otroke po gostilnah, lahko imaš v mislih, da je treba otroke nahranit 365 dni v letu in da če jih parkrat pelješ na mekija in včasih v gostilno na špagete, še ni konec sveta. ni treba vsak dan doma brokoli mlatit.
saj boš imela sama otroke, boš že videla, kako bo
LOL
[/quote]
Lol, nisem vas videla s takšnimi mami, ki nimajo pojma o zdravi prehrani se jaz ne bi niti družila če bi imela otroke. V Meka jih jaz sigurno ne bom peljala. Jim bom prej kakšne burgerje doma naredila, iz takih sestavin da bodo zdrave. Sem hvaležna moji babici, ki mi je dala osnove glede kuhanja ter zdrave prehrane, vrta in samooskrbe. Ona je proti današnjim lenim in razvajenim mamam, ki naročujejo pice na dom in se naslajajo na taščina kosila zakon. Glede na to, da je ona svoji hčerki; torej moji mami kuhala vsak dan kosilo, šla vsak dan v službo, delala na vrtu, ob nedeljah ter praznikih je kaj sama spekla.
Lol, nisem vas videla s takšnimi mami, ki nimajo pojma o zdravi prehrani se jaz ne bi niti družila če bi imela otroke. V Meka jih jaz sigurno ne bom peljala. Jim bom prej kakšne burgerje doma naredila, iz takih sestavin da bodo zdrave. Sem hvaležna moji babici, ki mi je dala osnove glede kuhanja ter zdrave prehrane, vrta in samooskrbe. Ona je proti današnjim lenim in razvajenim mamam, ki naročujejo pice na dom in se naslajajo na taščina kosila zakon. Glede na to, da je ona svoji hčerki; torej moji mami kuhala vsak dan kosilo, šla vsak dan v službo, delala na vrtu, ob nedeljah ter praznikih je kaj sama spekla.
[/quote]
Saj je vseeno, kaj jim boš kuhala. Otroci bodo namreč jedli samo pomfri, piščančje nuggetse in nutello. Ves tvoj brokoli bo ostal nedotaknjen.
Jaz se strinjam, da bolj ne bi mogla. Ze pri moji mami in sedaj pri meni velja pravilo pri pecivu: naredi za prav in iz najboljsih sestavin, ali sploh ne delaj. Je pa sment, ker so nekateri vajeni od majhnega jesti suhe/kupljene biskvite, ali napojene z rumom, pudingaste/margarinaste kreme, torej jim je to merilo. Sama sem se naucila, da pecivo se nepoznanega “kreatorja” vzamem majhen kos, ali pa sploh odklonim, ce ze vem, da bo kvaliteta sepala.