Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Amortizacija in stroški

Amortizacija in stroški

Mi zna kdo po domače razložit amortizacijo?

recimo da imam sp/doo, da smo danes 31.12., in da imam trenutno 2000eur dobička. Potem grem v trgovino, in kupim računalnik za 2000eur.

Po simpl logiki, imam torej letos 0 dobička, ampak kolikor so mi razlagali, ni tako, ker je amortizacija računalnika 2 leti

A to pomeni, da, čeprav sem porabil 2000eur, se mi šteje v stroške za letos 1000 eur (torej je 1000 obdavčeno kot dobiček, čeprav sem ta denar ubistvu porabil), in naslednje letos še 1000 (kjer bom mogoče že tako ali tako v minusu, da mi ta dodatni strošek nič ne pomaga?

Je tako? Ali sem čisto falila?

Živijo,

se bojim, da ja 🙂
Torej, ko kupiš računalnik 31.12.2017 se začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca, 1.1.2018.

Če imaš letos 2000 dobička, pomeni, da z nakupom računalnika ni spremenil izid. Ostane 2000 dobička.

V letu 2018 se amortizira 50% tega računalnika in nastane iz tega naslova za 1000 stroškov. Leta 2019 isto.

Drugo pa je ugotavljanje davčne osnove. Lahko uveljavljaš znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo.
Če osnova za obračun davka od dohodka znaša 2000, lahko uveljavljaš to znižanje. Za primer tega računalnika 800 in bi znašala davčna osnova 1200.

Če bo v naslednjem letu izguba, se lahko prenaša v prihodnja obdobja. Ko bo spet dobiček, se lahko črpa natečena izguba in zmanjšuje osnovo za plačilo davka.

Upam, da mi je uspelo pojasniti. Je pa to zelo poenostavljena razlaga.

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Super, hvala.. enostavno razlago sem tudi rabil 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close