Amortizacija in stroški
Mi zna kdo po domače razložit amortizacijo?
recimo da imam sp/doo, da smo danes 31.12., in da imam trenutno 2000eur dobička. Potem grem v trgovino, in kupim računalnik za 2000eur.
Po simpl logiki, imam torej letos 0 dobička, ampak kolikor so mi razlagali, ni tako, ker je amortizacija računalnika 2 leti
A to pomeni, da, čeprav sem porabil 2000eur, se mi šteje v stroške za letos 1000 eur (torej je 1000 obdavčeno kot dobiček, čeprav sem ta denar ubistvu porabil), in naslednje letos še 1000 (kjer bom mogoče že tako ali tako v minusu, da mi ta dodatni strošek nič ne pomaga?
Je tako? Ali sem čisto falila?
Živijo,
se bojim, da ja 🙂
Torej, ko kupiš računalnik 31.12.2017 se začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca, 1.1.2018.
Če imaš letos 2000 dobička, pomeni, da z nakupom računalnika ni spremenil izid. Ostane 2000 dobička.
V letu 2018 se amortizira 50% tega računalnika in nastane iz tega naslova za 1000 stroškov. Leta 2019 isto.
Drugo pa je ugotavljanje davčne osnove. Lahko uveljavljaš znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo.
Če osnova za obračun davka od dohodka znaša 2000, lahko uveljavljaš to znižanje. Za primer tega računalnika 800 in bi znašala davčna osnova 1200.
Če bo v naslednjem letu izguba, se lahko prenaša v prihodnja obdobja. Ko bo spet dobiček, se lahko črpa natečena izguba in zmanjšuje osnovo za plačilo davka.
Upam, da mi je uspelo pojasniti. Je pa to zelo poenostavljena razlaga.
Super, hvala.. enostavno razlago sem tudi rabil 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.