Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ANA titer – kdo ve?

ANA titer – kdo ve?

a mi lahko kdo pomaga prosim, danes sem dobila izvid iz golnika ANA titer 1:640 grudasta, pikčasta

in svetovan pregled pri revmatologu

stara sem 26 let

kaj bi to lahko bilo?

Moja hči ima ANA titer 1:160 in ima otroško revmo. Menda imajo tako visok titer tudi zdravi otroci, vendar je imela naša punčara bolečine v kolenih, zato ima diagnozo revma. Kolikor sem brala, je ANA titer negativen 1:40, do 1:80 je siva cona, potem pa je pozitiven (se pa ne spomnim, ali je to veljalo za otroke ali tudi za odrasle). To pomeni, da imas povisano stevilo avtoimunih telesc, zaradi česar tvoje imunske celice napadajo zdrave celice. Zaradi tako visokega titra so postavili sum na avtoimuno blezen, med katere spada tudi revma.

Helena

aha

jaz drugače nimam bolečin….imam pa atopični dermatitis

priporočate kakšnega revmatologa, Gorenjska ali Ljubljana?

Saj od ADja lahko izbruhne tudi revma. Na žalost.

Naša hodi kar na Pediatrično kliniko k dr. Acceto. Je pa revmatološki odelek skupaj z alergo oddelkom. Izgleda, da je neka povezava med tem dvojim.

Še to, visok ANA titer je nevaren za oči. Ne vem, kako je pri odraslih, ampak pri otrocih je tako, da je potrebno hoditi na kontrole k okulistu na 3 mesece, da se opazi, če se razvija bolezen irociklitis. Če ni pravočasno zdravljeno, otrok lahko oslepi.

Tukaj je nekaj o ANA titru, če znaš angleško:

Helena

hvala vam za vse odgovore….na revmatološki v LJ je čakalna doba kar dolga, 9 mesecev, če ni situacija nujna….bo jutri moja dr. presodila ali je ali ni….več ko berem, slabše je…. vedno hujši scenariji

Helena mi lahko poveš kako se hčerka zdravi?Tudi sama sem namreč zbolela.

O, kriza, a tako dolgo se čaka!? Tole naše zdravstvo je pa res za en k.

Moraš vedet, da so to le možni scenariji, sploh ni nujno, da bo tako. In obstajajo že zdravila za revmo, ne samo zdravila za lajšanje simptomov.

Helena

Hčerka je jemala eno leto sirup Ibuprofen, vendar je to le za preprečevanje vnetja in lajšanje bolečin. Ko pol leta ni imela več pozitivnih vnetnih parametrov (pregledovali so kri), so zdravilo ukinili, tako da zdaj skoraj eno leto ne jemlje ničesar več. Vsake toliko jo še kdaj bolita koleni, vendar ni hudega. Potrebna je tudi redna fizioterapija, da se sklep izravna, saj je kar nekako zakrknjen.
Med jemanjem sirupa so ji redno jemali kri, da so videli, kako reagirajo na zdravila jetra, ledvica… Zdravnica mi je razložila, da zdravilo za revmo že obstaja, da jih odrasli že jemljejo, za otroke pa še ni opravljenih dovolj testiranj, vendar bo kmalu na razpolago tudi zanje.

Helena

New Report

Close