Andrej Pečenko šokirana sem
Janez Kranjc, doktor pravnih znanosti, profesor na Pravni fakulteti
Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru:
Rodil se je leta 1949 v Ljubljani, študij na Pravni fakulteti Univerze v
Ljubljani pa je začel leta 1967. Diplomiral je leta 1971, magistriral leta
1974, doktoriral pa leta 1980. Študijsko se je izpopolnjeval na Dunaju
(1975/76), v Cambridgeu (1987), Rimu (1988) in kot Humboldtov štipendist
v Kölnu (1989). Tri mandate je bil dekan Pravne fakultete Univerze v
Ljubljani, tretji mandat pa je tudi član senata Univerze v Ljubljani. Je predsednik
Sodnega sveta, v letu 2009 pa tudi Zveze evropskih pravnih fakultet
(European Law Faculties Association – ELFA).
Tudi mene je presenetilo, simpatičen možak je bil, pa ga poznam samo prek zaslonov:
kopiram eno zanimivo anekdoto iz komentarjev RTV (ni moja)
Enraha:
Še lepa anekdota v slovo: nekoč sem bil na Trubarjevi in nenadoma se je ulilo kot iz škafa. Vsi smo se umaknili pod nadstreške in čakali, da se ploha umiri. Dežnikov s seboj nismo imeli, saj je Pečenko večer poiprej napovedal lepo vreme.
Nenadoma po ulici s torbo na glavi mimo nas teče Pečenko. Zaploskala mu je cela ulica. Odvrnil je s širokim nasmehom in pomahal.
Bil je duhovit in vesel možakar. Pred več kot 20. leti, so imeli pri bratu veliko gradbeno akcijo. Pa je brat poklical na Hidrometeorološki zavod Slovenije, takrat so se še tako imenovali, za informacijo o vremenu. Dežurni je bil ravno Andrej Pečenko. Brat mu pove, da bi rad naročil vsaj dva dni lepege vremena. Mu je Pečenko takoj veselo odvrnil, da bo to pa kar precej drago.
In je bilo res, Telekom je klic mastno zaračunal, imeli so pa dva deževna dneva.
Sedaj sem pa res radoveden kaj je vzrok njegove smrti. Na novičarskih portalih samo pišejo, da je nepričakovano umrl in da se je Februarja predčasno upokojil. Torej, če se je predčasno upokojil to pomeni, da se je zaradi zaradi zdravstvenih težav, bolezni. In edina bolezen, ki se je nobeden ne upa omenjati v tej državi ali pa jo kako drugače naslavlja (“po težki bolezni nas je zapustil…”), je rak.