Angela Vode
pa kaj ti je, sem ti dala link, kjer imaš prav vse od nje, tudi o filmu in njenem pisanju, dej no potrudi se in preberi!!!:)
kaj zdej, a te moti ker je bila po srcu komunistka in to že od samega začetka, med tistih 250 je spadala, ki so bili pred vojno registrirani!!!:)in za katere nekateri trdite da so imeli stašansko moč!!!
veš kaj, če se že govori, naj se pove vse, itak si si pa najbrž ogledal film in kaj naj k njemu dodam, želiš moje mnenje!!!
ninej….ni problem v tem, da je bila komunistka…..to bi še šlo…problem je predstavljala, ker ni vsega kar je počela podredila komunistični revoluciji…ker je imela toliko jajc, da je javno povedala, da ji pakt Stalina z Adolfom ni všeč……a niso ravno tebi všeč ženske z “jajci”?????
Mimogrede….v knjigi so imena, v filmu jih ni zaradi tehnikalij……
Roman
Ne moreš brez mene? Povej, zakaj se ne registriraš?:-) Ali pišeš z registriranim starim nikcem. 🙂 NAJBOLJE SE JE SKRITI.:-)) Mi je znano.:-)
Videti je, da ne znaš brati, niti gledati, KAR TI NI VŠEČ!
Ampak, Roman, dokler ne boš videl obeh strani, boš lutal.
Zgodovina se ni začela leta 1945, potrebno jo je poznati tudi za nazaj.
Eni in drugi so znali obračunati s svojimi. Ali ti veš, koliko duhovnikov je končalo, ker se niso strinjali s politiko RKC.
Vem za primer, ko so domobranci pretepli župnika, ob odhodu leta 1945, ker se ni vtikal v politiko, kolega kaplan, je prizor gledal in jo z domobranci popihal proti Koroški.
Koliko je končalo domobrancev, ker so se uprli in niso hoteli bežati z njimi na Koroško. En zagrizen domobranski oficir jih je kar streljal.
Zakaj so se visoki gospodje rešili, rajo pa pustili na milost. OBRAZLOŽI!
Hahaha, zakaj bi jaz morala gledati po tvojem naročilu in tebi komentirati, izzivalec pokvarjeni. Jaz gledam in tudi berem kar sama hočem in to kadar imam čas. Marsikaj mi tudi uide, lahko gledam tudi ponovitve.
Ni pa nujno, da kar naprej berem tvoje traparije.
Tebi pa je že mnogo ušlo. Zgodovine pa itak ne poznaš.
———————————
Glej temo: KDO JE ZARES IZDAJALEC
Beri moje tri poste.
09.08.2008 01:41,
09.08.2008 02:28 in
09.08.2008 12:29, pa še nekaj jih je v tisti temi.
V tej temi tudi od:
Megaboya, 10.04.2009 23:23:58, KORENINE NARODNEGA IZDAJSTVA ……
———————————
Še tale link si oglej! Ne bo ti škodilo!
http://slobodnajugoslavija.com/forum/viewtopic.php?start=15&t=1145
Oglej si slike!
In po vrhovnemu poveljniku te brutalnosti ( josipu Brozu) se bo v kratkem poimenovala ena glavnih ulic v Ljubljani. Ljubo Sirc (obsojen skupaj z Angelo Vode) je v sinočnjih Odmevih glede namenov poimenovanja ulice po Josipu brozu povedal: “Ma kako sploh morejo pomisliti na kaj takega?[/quote]
Lahko pomislijo seveda…ker je šolski sistem opral možgane par generacijam….ali so starše vprašali preden so vas včlanili k pionirčkom?….ali so nas vprašali preden so nas včlanili k ZSMS (mimogrede, njihova naslednica je LDS)….niso…..lahko si se sicer pobunil…ampak posledice?[/quote]
WW
Še dobro, da sem hodila v šolo v STARI JUGI.
So tebi tudi oprali možgane? Kolikor vem, tudi ti ne poznaš zgodovine, vedno zahtevaš VIR podatkov. Tudi od mene si jih hotela, pa toliko je kronološko napisanega.
Kar se tiče, pionirčkov, ZSMS in LDS, kolikor vem, se lahko izključi vsak, kdo je imel posledice, nihče!
Hudič pa nastane, če te starši odnesejo h krstu brez vprašanja. Od tam,
se pa ne moreš zbrisati, pa še nekaj je njihovih združenje, od koder se ne more iti ven, sem nekoč prebrala.
ma hudiča no, jaz sem pa mislila da ne marate komunistov, kaj praviš koliko Slovencev je spodbudila, da so postali simpatizerji komunizma!!!
a veš kako je s tem, beremo in gledamo eno stran, pa če še pomislim kdo in kdaj je financiral snemanje, mi je kaj hitro jasno, da so imeli tudi financerji tega projekta roke vmes!!!
hahaha, kako je čudno, neki zgodbi do potankosti verjamete, nekaterim pač ne, ja kaj čmo, vaša izbira!!!!
daj mi povej, kaj se je v Jugoslaviji dogajalo leta 1948, sem že večkrat tole vprašala pa mi nihče ni odgovoril!!!!
Da je mogoče odpirati stare rane in travme z močjo same zgodbe in se izogniti vsem zgoraj omenjenim pastem, je lepo pokazal Miran Zupanič v filmu Otroci iz Petrička, ki je eden bolj pretresljivih filmov v zadnjem času sploh. Film o Angeli Vode te drže, obsodbe, ki bi privrela na dan iz same zgodbe, ne zmore. Prav zato obsodbo ne samo izreče, ampak jo izreka, in to neprestano, prevečkrat, preveč neposredno in preveč banalno. Škoda. Škoda, da nekaj, kar naj bi bil umetniški dogodek, dobi priokus ideološke zmage, praznika neke politične, da ne rečem politikantske opcije. Škoda zaradi filmske ekipe, zlasti pa zaradi osebe, ki je zaradi norega politikantstva tako ali tako trpela vse življenje: Angele Vode.
http://razgledi.net/blog/2009/04/13/zenja-leiler-in-ales-car-o-filmu-angela-vode-skriti-spomin/
Ali pa zato, ker bi z navedbo pravih imenov in laži o teh osebah tvegali tožbo in odškodnino.
Tako pa samo laži brez imen še gredo skozi. Ta film pač ni dokumentarec.[/quote]
Kako pa veš da so laži?? Jaz verjamem Ljubu Sircu, Angeli Vode in mnogim drugim, ti očitno ne…Koga bi tožili? Angelo Vode, ki že 24 let počiva v grobu? Ker si je drznila, potem, ko so ji uničili življenje, napisati svoje spomine, v katerih je svoje mučitelje poimenovala?
Ninej, v nekaterih segmentih imate celo prav. Tudi mene je na začetku motilo podobno spoznanje, vendar je bistven prikaz tistega časa in početja ljudi v njem. Če sama interpretacija ni najbolj posrečena, je pa toliko bolj grozljiv sam sistem, ki se je privoščil najbolj nizkotnih metod, ki so ustvarjale pogoje za zločine. Zato je prav, da je film tu, da z njim obnovimo grozote in da se pred temi grozotami znamo obvarovati. Zato je potrebno vsa mednarodna komunistična gibanja, ki povzročajo nasilja in zločine, odločno obsoditi. Svet Evrope je to že drugič storil. V tem kontekstu je film dober in vreden ogleda. Z navedbami xxxl se povsem strinjam.
Lahko pomislijo seveda…ker je šolski sistem opral možgane par generacijam….ali so starše vprašali preden so vas včlanili k pionirčkom?….ali so nas vprašali preden so nas včlanili k ZSMS (mimogrede, njihova naslednica je LDS)….niso…..lahko si se sicer pobunil…ampak posledice?[/quote]
WW
So tebi tudi oprali možgane? Kolikor vem, tudi ti ne poznaš zgodovine, vedno zahtevaš VIR podatkov. Tudi od mene si jih hotela, pa toliko je kronološko napisanega.
Kar se tiče, pionirčkov, ZSMS in LDS, kolikor vem, se lahko izključi vsak, kdo je imel posledice, nihče!
se pa ne moreš zbrisati, pa še nekaj je njihovih združenje, od koder se ne more iti ven, sem nekoč prebrala.[/quote]
bom popravila besedo oprali možgane v ustrahovali….prababi a veš kako je človeku, ki ve in vidi, da nekdo stoji pod oknom in priluškuje pogovorom v domači dnevni sobi? A veš kako je človeku, ki mora na zaslišanje ker je dobil pismo iz tujine? A veš kako se počuti človek, ki mora iti na sedež partije obrazložit zakaj potrebuje potni list? Ne veš? Poskušaj se vživeti, potem pa bova debatirali…….
Ne vem, ampak pomoje je lepše. kot če ve, da nekdo na daljavo sproži mobitel, in prisluškuje in tudi vidi (če imaš na mobitelu kamero) vse, kar se govori in v domači dnevni sobi? Al pa če ve, da nekdo beleži vsako njegovo gibanje (satelitsko cestninjenje, mobitel lokacija) če si beleži kaj si za kosilo jedel (razne pika kartice), če ve, da nekdo beleži vsak vpogled vsake strani na računalniku, da ti lahko gledajo vso elektronsko pošto, vidijo vse datoteke na tvojem in še lažje na mrežnem disku, beležijo vse telefonske klice, da na avion še piva ne smeš nest, …… in da se vsi ti podatki morajo hranit po zakonu nekaj let.
Včasih so morali nekoga poslat pod okno da je poslušal, danes to in še mnogo več današnja udba izve iz naslanjača v pisarni.
In ploskate vsakič, ko se naše svoboščine zmanjšajo. (npr. sat.cestninjenje, hora legalis, kadilci, višje kazni……)
Ne vem, ampak pomoje je lepše. kot če ve, da nekdo na daljavo sproži mobitel, in prisluškuje in tudi vidi (če imaš na mobitelu kamero) vse, kar se govori in v domači dnevni sobi? Al pa če ve, da nekdo beleži vsako njegovo gibanje (satelitsko cestninjenje, mobitel lokacija) če si beleži kaj si za kosilo jedel (razne pika kartice), če ve, da nekdo beleži vsak vpogled vsake strani na računalniku, da ti lahko gledajo vso elektronsko pošto, vidijo vse datoteke na tvojem in še lažje na mrežnem disku, beležijo vse telefonske klice, da na avion še piva ne smeš nest, …… in da se vsi ti podatki morajo hranit po zakonu nekaj let.
Včasih so morali nekoga poslat pod okno da je poslušal, danes to in še mnogo več današnja udba izve iz naslanjača v pisarni.
In ploskate vsakič, ko se naše svoboščine zmanjšajo. (npr. sat.cestninjenje, hora legalis, kadilci, višje kazni……)[/quote]
megaboy….tebe nisem nič vprašala…odpri svojo temo o tem, verjamem, da bi bila zanimiv debata……
Veš, vse to, kar navajaš, se je dogajalo tudi tistim, ki vstopali v OF in NOB. In to ne samo med vojno, ampak tudi pred njo. Vključno z aratacijami, nečloveškim mučenjem, izsiljevanjem (tudi preko družin) ipd. Za vsem tem pa je stala ista politična opcija, ki je pozneje organizirala domobranstvo in veliko istih ljudi, ki so pri izsiljevanju, aretacijah in mučenju oparativno delovali, je vstopilo med domobrance.
Dogajanje, ki ga opisujem se je zgodilo v letih od 1950 do 1975……
Moja babica je bila partizanska kurirka…pa kaj…..nobeden mojih prednikov ni bil na “napačni ” strani……želeli in delali so za bojši jutri, ki pa sga nikoli ni bilo …..zakaj že?
WW
se pa ne moreš zbrisati, pa še nekaj je njihovih združenje, od koder se ne more iti ven, sem nekoč prebrala.[/quote]
bom popravila besedo oprali možgane v ustrahovali….prababi a veš kako je človeku, ki ve in vidi, da nekdo stoji pod oknom in priluškuje pogovorom v domači dnevni sobi? A veš kako je človeku, ki mora na zaslišanje ker je dobil pismo iz tujine? A veš kako se počuti človek, ki mora iti na sedež partije obrazložit zakaj potrebuje potni list? Ne veš? Poskušaj se vživeti, potem pa bova debatirali…….[/quote]
WW,
na tole tvoje naštevanje se ti lahko nasmejim.
Marsikaj sem tukaj že napisala in vidim, da si pozabila.:-)
Kaj vse sem prestala med drugo svetovno vojno, sem tudi večkrat napisala in ne mislim ponavljati.
V marsikaj sem se morala vživeti v tistem času, tudi krepko delati za preživetje. Mnogokrat menjati kraj zaradi izdajalcev. Živela sem menjaje v treh farah. Tudi črno roko probala in ušla na dan domobranske prisege 20. aprila 1944.leta, zopet v drug skriven kraj. dolga so bila štiri leta.
Ja, tudi na internet sem prišla, že večkrat sem napisala, da mi je žal, da ni tukaj še kdo od moje generacije.
Potrebna je volja in jaz sem jo imela vedno in zato sem tukaj.
Tole:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0213+0+DOC+XML+V0//SL
je šlo nekako mimo nas.
Zgolj naključje, da so mediji zadevo popolnoma spregledali?
Dobrodošli v Evropi.
V ZSMS so vsake avtomatično vpisali, h krstu so te pa nesli starši po lastni želji.
Je stvar staršev, kako bodo vzgajali otroka. Gre za njihove gene. Država pa se nima pravice vtikat v politično ali versko pripadnost posameznika.[/quote]
CCCP
Le kje so avtomatično vpisovali v ZSMS? To je laž!
Ja, ja, h krstu so te nesli starši po lastni želji. Sem bila rojena še v STARI JUGOSLAVIJI, takrat je bila na površju RKC in edina vera, ko si jo moral spoštovati. BOGNEDAJ, da ne bi otroka nesli h krstu, to je bil SMRTNI GREH. Pa še bi lahko naštevala njihove krutosti. Kaj vse so morale prestale mamice, ki so rodile nezakonskega otroka!? Ne bom pisala.
Še v današnjem času se dobijo “trcijalke”, ki najedajo mladim parom živčke, če ne dajo svojih otrok krstiti.
Ali pa so voljni otroke krstiti, zaradi ljubega miru v za=bani žlahti, imajo pa probleme, ker niso cerkveno poročeni. K sreči niso vsi duhovniki enako strogi.
Prav v zvezi s krstom, sva imela z Darkom Ž. pregovarjanje. Sem mu napisala kakšne probeme so imeli eni starši glede krsta, zaradi trcijalk.
Žal, se Darko Ž. tukaj ne oglaša več. Saj pod tem imeno ne!
Spoštovana PRABABI!
Ne vem, rečeno mi je bilo, da je bilo pač tako. Se pa še jaz spomnim, da so bili nekoč pionirji – tisti z rdečimi rutkami. Kaj ni bilo to obvezno?
Vem! Žal je bilo tako. Monopol RKC v Stari Jugoslaviji obsojam. Glede šikiniranja nezakonskih otrok (ki za to niso nič krivi) je bil tudi zame družbeni fenomen – otroke bi morali imeti radi.