Angela Vode
V SFRJ. Tako v pionirčke kot v ZSMS.
Ter v SZDL in RK.
Vse je bilo obvezno. Z malo truda si lahko rešil članstva v ZK, članstva v sindikatu pa precej težje.
Čudno, da se tega ne spomniš, pa še ni tako daleč nazaj.
Grehe ter zločine domobrancev in cerkve pa poznaš do zadnjega detajla.
Človek bi kar malo podvomil vate.
Ne vem, rečeno mi je bilo, da je bilo pač tako. Se pa še jaz spomnim, da so bili nekoč pionirji – tisti z rdečimi rutkami. Kaj ni bilo to obvezno?
[/quote]
A ti enačiš članstvo v eni nepomembni pionirski, ali ZSMS organizaciji z krstom, kjer otrok dobi od Boga NEIZBRISNO znamenje, mu Bog izbriše grehe, in sprejme v katoliško vero, in po katerih načelih se obveže (starši in boter) da bo živel vse življenje?
Ne vem, rečeno mi je bilo, da je bilo pač tako. Se pa še jaz spomnim, da so bili nekoč pionirji – tisti z rdečimi rutkami. Kaj ni bilo to obvezno?
[/quote]
A ti enačiš članstvo v eni nepomembni pionirski, ali ZSMS organizaciji z krstom, kjer otrok dobi od Boga NEIZBRISNO znamenje, mu Bog izbriše grehe, in sprejme v katoliško vero, in po katerih načelih se obveže (starši in boter) da bo živel vse življenje?[/quote]
Glede na to da enačite politiko z vero je to enako.
Pa še za prababi: Očitno ti spomin nagaja, v vse mladinske organizacije je bil sprejem obvezen. Izključitev iz njih je veljala kot ena hujših kazni. Bilobil.
V nobenem primeru ne glede na okoliščine ni enako.
Eno je prostovoljna odločitev strašev, drugo prisila (ideološke) države.
Cerkvi se lahko vsak izogne, državi se ne more nihče.
To je tako, kot bi primerjal metanje v cerkveno pušico z RTV prispevkom.
Sploh je pa vsako pregovarjanje z jugonostalgiki čista izguba časa, ker so odklopljeni od realnosti.
Tud jest pravim da ni enako in je neprimerljivo.
Če so te včlanili v pionirčke ali ZSMS ni v praksi to pomenilo popolnoma nič. Le to, koliko si star.
Ni blo treba vsako nedeljo na sestanek, članarine ali puščic ni bilo, tud grehov ni blo treba poročat vsak teden na sedež pionirjev in si tako zagotavljat večno življenja v nebesih po smrti.
Dej nehi no… Mogoče je bilo formalno res prostovoljno, v praksi je pa bilo tako da smo bili vsi člani ZSMS.Sprejeti kolektivno in slovesno v šoli.
Ja, pa Rdečega križa tudi. A boš to tudi zanikal?
Odklopljen od realnosti, saj sem rekel.
Pa še za megaboya – a ti si vse to počel, ker so te starši silili?
Potem verjamem, da si žrtev. Ampak ne cerkve, temveč staršev.
Ne enačimo politike z vero. Enačimo pa stranke s Cerkvijo. To pa je primerljivo. In članstvo v ZSMS NI bilo obvezno. Če ne verjameš, si poišči kje statut in pravilnike.[/quote]
A res , ni bilo obvezno? Nobeden me ni vprašal ali se bom včlanil v pionirsko org. ali pa v ZSMS. Šlo je po avtomatiki.[/quote]
ma hudiča a pol mene niso maral v ZSMS, al kako???:)
Hm… to se je počelo avtomatsko v sedmem razredu OŠ. Morda se pa tule skriva odgovor… Na to in še na kakšno drugo vprašanje…
25. 5. – dan mladosti in krajevni praznik – proslava za javnost (slika ob 40-letnici krajevnega praznika v kroniki), Pionirji so bili sprejeti v ZSMS
http://www.os-sodrazica.si/Predstavitev/OSEMLETNA{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20OSNOVNA{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A0OLA{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20(1958{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}931988).aspx
A ti enačiš članstvo v eni nepomembni pionirski, ali ZSMS organizaciji z krstom, kjer otrok dobi od Boga NEIZBRISNO znamenje, mu Bog izbriše grehe, in sprejme v katoliško vero, in po katerih načelih se obveže (starši in boter) da bo živel vse življenje?[/quote]
Glede na to da enačite politiko z vero je to enako.
Pa še za prababi: Očitno ti spomin nagaja, v vse mladinske organizacije je bil sprejem obvezen. Izključitev iz njih je veljala kot ena hujših kazni. Bilobil.[/quote]
boss!
Kar se tiče spomina, sem od tebe že navajena. 🙂 Hahaha, a ti pa že pri teh letih “Bilobil”???? Jaz nič od tega, nimam potrebe.
Da si boš obudil malo spomin, pa beri kaj si pisal v februarju 2007 s kolegom “vsevedombenaflekom”.:-))))))))))) “analitik” mu tudi 100 na uro pritrjuje.
http://med.over.net/forum5/read.php?186,3459451,3459654#msg-3459654
Znamka “BOSS”, je fajn firma, ampak ti si boss.
Lep popoldan ti želim.
ma hudiča a pol mene niso maral v ZSMS, al kako???:)[/quote]
Ne vem kdaj si ti prišla na svet in kdaj si vstopala v te organizacije.[/quote]
dobro, res da sem komaj čakala da iz pionirčka zrastem v mladinko, ampak ne zaradi kakšne organizacije, pa ti???
poglej tole sem prekopirala iz enega drugega foruma, je zelo lepo za brat!!!
Pravi “mulci” iz dobrih starih casov…………..
Po današnjih pravilih in birokraciji, tisti, ki smo bili otroci v 50ih,
60ih in 70ih, sploh ne bi smeli preživeti.
Naše igrače so bile obarvane z barvo na osnovi svinca, ki pa so bile takoj,
ko smo jih dobili v roke, polizane in ?prežvečene?.
V naših časih stekleničke z zdravili niso imele varnostnih pokrovčkov, ni
bilo zaščite električnih vtičnic, oblog vogalov vrat, vogalov mizic in
zaščite proti odpiranju omaric.
Ko smo vozili kolo, nismo uporabljali čelad, kar se tiče varnosti, smo
imeli samo kakšno odbojno steklo na kolesu.
Ko smo se kot otroci vozili v avtomobilih, nismo imeli varnostnih pasov,
zračnih blazin, stranske zaščite. Vožnja na prvem sedežu je bila ponos.
Vodo smo pili iz vsake pipe in ne ustekleničene. Okus je bil enak.
Jedli smo sendviče z maslom, pudinge, sladke nedietne čokolade, lizike,
bombone in vse z veliko sladkorja, ampak nismo trpeli zaradi odvečne teže.
Igrali smo se pač na dvorišču.
S štirimi prijatelji smo si delili pijačo iz ene in iste steklenice, pa
nihče ni zbolel ali umrl zaradi tega.
Cele dneve smo popravljali kolesa ali na pol uničene motorje, se nato
spustili z njimi po klancu navzdol, ter šele na ovinku ugotovili, da zavore
ne delujejo. Po neprijetnih padcih smo se naučili, kako rešimo tudi take
probleme.
Cel dan smo se lahko igrali. Navsezgodaj smo odšli od doma in se vrnili tik
preden se je stemnilo. Nihče ni vedel kje smo, pa tudi nikogar ni to
skrbelo.
Nismo imeli ?play station?-ov, videoigric, 50 televizijskih kanalov, ne
video filmov, ne soround zvoka, ne osebnih računalnikov, ne prenosnih
telefonov in SMS-ov, ne internetnih klepetalnic. Imeli smo prijatelje in z
njimi smo hodili naokoli.
Igrali smo se ristanc, skrivalnice, zemljo krast, streljali smo s fračami.
In včasih je ta reč prav pošteno zaskelela.
Padali smo z dreves, se porezali na razbiti steklenini, lomili zobe in
kosti, pa ni bilo nobene tožbe na sodišču zaradi tega. Bile so nesreče in
iz teh napak smo se učili, da se te ne bi nikoli ponovile.
Tepli smo se in mlatili en drugega, dokler nismo bili črni od podplutb in
žalostni ? pa smo se naučili nekako živeti s tem.
Šli smo domov k svojim prijateljem in to peš.
Neprestano smo izzivali pravila in prodajali svojo kožo. To so bila naša
dejanja. Posledice so bile pričakovane. Misel, da bi nas iz teh položajev
reševali starši, je bila nezaslišana. Oni so bili na strani zakona. Si to
lahko predstavljate?
Ta generacija je ustvarila nekaj najbolj drznih izumiteljev in reševalcev
problemov vseh časov. Zadnjih 50 let je bilo zaznamovanih z eksplozijo
inovacij in novih idej. Imeli smo svobodo, padce, uspehe in odgovornost in
naučili smo se vse to obvladovati.
In ti si eden izmed njih.
Čestitam.
da ti malo osvežim spomin: ZSMS je v nekem trenutku nastala iz ZMS in s pojavom ZSMS članstvo ni bilo obvezno. Drugo pa je kaj so trobili tebi in zakaj jih je bilo včlanjenih čez 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (in ne 100)
Sicer pa je bil v določenem obdobju tudi verouk obvezen.
Končno spet pameten in direkten komentar na to hujskanje in blatenje naše zgodovine. Lahko smo veseli, da s(m)o še ljudje ki včasih tudi malo mislimo s svojo glavo!!!
Umirite se in počasi preberite:
TV SPOT
Izkoriščanje neke tragične usode
Težko se je znebiti občutka, da nas nekateri na nacionalni televiziji na vse načine posiljujejo z našo zgodovino, da bi dokazali, da je edina prava opcija, ki lahko vlada v naših logovih, tista, ki nam je vladala zadnjih nekaj let.
Namesto da bi nam kazali velike gospodarske uspehe minule oblasti (Hit, Istrabenz, Intereuropo in kar je še velikih), nam kažejo povojne poboje in komunistične procese. Kot da bi hoteli reči, da je krivda na vseh tistih, ki niso volili desnice.
Celovečerni film o grozljivi usodi Angele Vode, ki so ga posneli po njenih spominih, je načeloma povsem iste logike kot razkazovanje posmrtnih ostankov hrvaških ustašev iz rova Barbara. Na vašo žalost pa tisti, ki jih zdaj bombardirate z ”zgodovinskimi dejstvi”, s trupli in taborišči, nobenemu ustašu in tudi Angeli Vode nismo storili nič žalega.
Je pa vprašanje, kakšna je etika tistih, ki po toliko letih še brskajo po truplih. Pa – da ne bo kakšnega nesporazuma – vlogo in trpljenje Angele Vode dobro razumem, vloge tistih, ki politično motivirano tempirajo povojno zgodovino, pa nočem razumeti.
Avtor: Miha First
Pa lep pozdrav!
boss,
pišeš, ti kar vprašaj. 🙂
Zanima me, če si ti to temo prebral? Meni je zelo smešna, posebno še od tvojega posta z dne 14.02.2007 14:14 dalje in do kraja. Sem se zelo nasmejala vajinemu pisanju. 🙂
Lepo se imej, že je noč.
Med drugo svetovno vojno smo imeli policijsko uro. Vse smo morali narediti pred nočjo, upam, da me ne boš zopet spraševal zakaj pišem bolj zgodaj. 🙂 Videtčemo? Pa lep vikend ti želim.
bom popravila besedo oprali možgane v ustrahovali….prababi a veš kako je človeku, ki ve in vidi, da nekdo stoji pod oknom in priluškuje pogovorom v domači dnevni sobi? A veš kako je človeku, ki mora na zaslišanje ker je dobil pismo iz tujine? A veš kako se počuti človek, ki mora iti na sedež partije obrazložit zakaj potrebuje potni list? Ne veš? Poskušaj se vživeti, potem pa bova debatirali…….[/quote]
WW,
na tole tvoje naštevanje se ti lahko nasmejim.
Marsikaj sem tukaj že napisala in vidim, da si pozabila.:-)
Kaj vse sem prestala med drugo svetovno vojno, sem tudi večkrat napisala in ne mislim ponavljati.
V marsikaj sem se morala vživeti v tistem času, tudi krepko delati za preživetje. Mnogokrat menjati kraj zaradi izdajalcev. Živela sem menjaje v treh farah. Tudi črno roko probala in ušla na dan domobranske prisege 20. aprila 1944.leta, zopet v drug skriven kraj. dolga so bila štiri leta.
Ja, tudi na internet sem prišla, že večkrat sem napisala, da mi je žal, da ni tukaj še kdo od moje generacije.
Potrebna je volja in jaz sem jo imela vedno in zato sem tukaj.[/quote]
Sem spregledala tale odgovor…..
Žal mi je,da si vse to doživela, vendar kolikor sem te do sedaj spoznala nisi sposobna osnovne empatije…..Spuščaš se celo na oseben nivo in namiguješ na nekaj kar ne obstaja, pa čeprav ti osebno presneto dobro veš za kaj se gre, boš namigovala……..na tem forumu si mi že drugič oponesla moje PV življenje..ne bom iskala linkov, ker veš za kaj se gre…..žalostno je, da kar zmanjka argumentov udariš na osebnost, še posebej zaradi tega, ker si napisala, da ni lepo skrivanje z anonimnimi nicki…..drugim sponašaš neregistracijo nicka, pa sama izkoriščaš registrirane nicke….nisi vredna, res ne…….