Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek angleščina

angleščina

Povejte mi tisti, ki obvladate angleščino ali se v pogovornem jeziku res uporabljajo vsi časi. Kako sploh lahko govoriš, če moraš najprej pomisliti za vsak stavek v kateri čas ga boš postavil?
Kako se najlažje naučiš pogovarjati?

Hm odvisno kje. Sicer se jih pa vecino kar uporablja. Njim je to seveda samoumevno, tako kot nam slovenski casi, trpniki/tvorniki in nenazadnje skloni. Tako jim ni treba vnaprej razmisljati o casu, ker je samoumeven.

Ja, seveda se. Ok, future perfect (i will have done that by then) mogoče ne ravno pogosto, ampak vse ostalo,pa ja. Tega se da naučiti samo z vajo. Najbolj od vsega koristi iti v najbližjo angleško govorečo državo in se pogovarjati. Če to ni opcija, potem pa gledanje filmov z angleškimi podnapisi, sodelovanje v internetnih in socialno-omrežnih diskusijah v angleščini, poslušanje angleščine in tako naprej.

In na začetku ne komplicirat, dokler se ne navadiš, boš ogromno dosegla z navadnim sedanjikom, preteklikom in present perfectom.

Good luck :)!

Ma ne uporabljajo se ravno vsi v pogovorih. Čez palec… bi rekel da jih uporabljajo 5.
Govoriš pa… z vajo. Filmi, internet, programi, radio, turizem v angleško govorečih deželah (ali pa doma – poleti lahko po celi Lj klepetaš s kupom turistov – vse v angleščini).

Čez nekaj časa tudi razmišljaš ne več v slovenščini in potem v angleščini ni več problema; ni treba več razmišljati, samo še govoriš.

Zacnes razmisljati v tem jeziku in gre avtomatsko, brez analize pravil. Seveda kdaj kaj nerodno poves oz. se kasneje spomnis, da bi bil bolj primeren npr. Past Simple namesto Present Perfecta, ampak to pride z vajo. Ogromno vaje. Jaz ze vec kot dve leti primarno uporabljam Ang, razumevanje in pisanje mi gresta brez problema, govor mi pa se kdaj ponagaja. Nisem ravno govorec, tudi v Slo ne 🙂 Tako da se ni treba pretirano sekirati, ce se kdaj jezik zaplete, samo da v jezik neprenehoma vlagas trud. Ko si npr. zlovdas kaksno serijo, jo glej z angleskimi podnapisi. Tako poslusas in hkrati beres, dialogi ponavadi niso zelo zahtevni, pa se zelo prakticni. Pomaga zelo.

Pri Slovencih, sploh kaksnih sportnikih v angleskih intervjujih, opazam kako bi vsi vse v Present Simplu govorili… pa se pomoje Present Simple od vseh casov v praksi se najmanj uporablja… Ponavadi razlagas kaj v pretekliku, prihodnjiku, ce opisujes kaj trenutnega pa je bolj pogost Continuous. Plus veliko modalnih glagolov, za bolj “mehak” jezik, can, could, would, should…

Odvisno s kom se pogovarjas. Visje na druzbeni lestvici so, bolj verjetno je, da bodo uporabljali vse case v sluzbenih ali poslovnih konverzacijah, ne pa nujno tudi v zasebnem zivljenju. Dva najbolj pogosta primera sta uporaba past simpla namesto present perfecta in uporaba present continuousa namesto prihodnika.

Neizobrazeni veliko slabse obvladajo svojo slovnico, kot neizobrazeni Slovenci slovensko, zato naj te ne skrbi.

Ko imas zadosti prakse, ne mislis vec, v katerem casu bi se pogovarjal.

Glej oddaje v anglescini brez podnapisi in ponavljaj za govorci. To je za zacetek. Ce pa imas moznost, pa govori z native speakers. Lahko si tudi pisces dopisne prijatelje, s katerimi bos klepetal po skypu ali pa si pisal emaile. Oboje bo izboljsalo tvojo anglescino. Beri angleske knjige, cetudi za zacetek otroske, ker imajo manjse besedisce. Nam je uciteljica anglescine v gimnaziji svetovala, naj se na poti v solo in domov med sabo pogovarjamo le v anglescini.

Slovenci smo prevec samozavestni, kar se tice anglescine. Obvladam, rabil sem dva meseca, pa zdej govorim brez napake, itd. Se ne strinjam.

Ko enkrat zivis v anglesko govoreci okolici, in ce si vsaj malo samokriticen, je jasno, da je obvladati anglescino malo tezje kot si mislimo.

Kar se tice zloglasnega present perfect in past simple, je najlazje pravilo to, da ko je bolj pomemben rezultat dejanja, uporabimo present perfect, ko zelimo poudariti cas – kdaj se je zgodilo, uporabimo past simple.

I’ve finished it.
I finished it on Sunday.

Mene nese to, da ponavadi zacnem v present perfectu, ker se sele sredi stavka spomnim, da zelim tudi poudariti cas. In potem pride ven “I’ve finished it on Sunday”.

Hvala vsem za nasvete.
Čakajo me še dolga pot. 🙂

https://www.answertabs.com/are-there-12-or-16-tenses-in-english-grammar-what-are-they/

lepo te prosim, ne se sekirat, če včasih kaj mimo sekaš

večina angležev/američanov je itak polpismenih, ne ločijo niti med there, their in they’re, med your in you’re, should have pišejo should of, črkovat že zdavnaj ne znajo več, ne vejo, kdaj se uporabi Me in kdaj I in podobne bedarije in ti se sekiraš, ker ne boš pravega časa uporabila???

poslušaj, beri, govori, dokler ti ne pride v kri, pa uporabi tisti tense, ki ti prvo pade na pamet.

Tudi past perfect se manj uporablja, prav tako passive.

Ko enkrat začneš razmišljati v angleščini, si na konju. Pomeni, da jezik dobro obvladaš.
Dokler razmišljaš v slovenščini in si potem sproti” prevajaš”, pomeni da ne znaš še dobro in da rabiš še veliko vaje.

Ko enkrat začneš razmišljati v angleščini, si na konju. Pomeni, da jezik dobro obvladaš.
Dokler razmišljaš v slovenščini in si potem sproti” prevajaš”, pomeni da ne znaš še dobro in da rabiš še veliko vaje.
[/quote]

Ja, to je neko merilo. In drži.

New Report

Close