ANGLEŠKA KREMA
Ne vem, kakšno si delal do sedaj, ampak jaz delam naslednje:
za 1/2 l vanilijeve oz. angleške kreme
1/2 l mleka
nekaj kapelj vanilijeve esence (če jo imaš)
5 rumenjakov
60 g sladkorja
1. Mleko zavremo.
2. Rumenjake in sladkor stepamo 3-4 minute, da nastane gosta, penasta masa. Vanjo vmešamo vroče mleko.
3. Jajčno kremo prelijemo nazaj v lonec in jo med nenehnim mešanjem z leseno žlico previdno segrevamo, da se zgosti. Če s prstom potegnemo po žlici, mora ostati vidna sled.
NASVET: omake ne smemo predolgo kuhati, ker bi razvodenela.
4. Omako tako odstavimo in prelijemo v mrzlo skledo. Če uporabimo vanilijevo esenco, jo zdaj dodamo.
Imaš pa več okusov kreme, npr. s čokolado, s kavo, z žganjem, s pomarančnim likerjem. Teh nisem delala.
Dober tek!
Lili
Jože!
Jaz jo postrežem poleg kolača srnin hrbet. Ko kolač narežem na kose, enostavno polijem z nekaj žlicami kreme. Krema pa je ohlajen.
Lahko pa jo ponudiš tudi poleg kompota, vročega sufleja, šarlotam…
Na osnovi kreme pa lahko pripraviš druge omake, sladoled ali bavarsko kremo, česar pa sama še nisem delala.
Lili