AniTa
Oprosti, da se oglašam šele sedajle. Z malim sva bila na sprehodu, nato pa sva šla spat. Zdajle sem malo pokukala sem gor in našla tole.
Ja imam odločbo, ki je potrjena od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Temu pri nas rečemo tudi “od komisije”. Zdravnik da predlog, da ti podaljšajo bolniško na komisijo, ki je v Ljubljani. Saj ti osebni zdravnik ne more dati več kot 30 dni bolniške.
Ne vem točno, kaj te zanima. Napisala ti bom nekaj stvari, ki se mi zdijo pomembne, če pa bi rada kaj več, pa še vprašaj.
Piše takole:
…naslednjo ODLOČBO
zavarovanka ———————- je od ————- do ——————– začasno nezmožna za delo ( BOLEZEN).
V času začasne zadržanosti z dela mora biti zavarovanec-ka, ki se zdravi doma, na svojem domu in mirovati. Odsotnost od doma je dovoljena le ob odhodu na zdravniški pregled ali predpisano terapijo….
Mislila sem na aktivno bolniško. To pa je imel tvoj fant, če se prav spomnim? Meni so predpisali mirovanje in zadrževanje na domu, pa se to ne ujema z mojo diagnozo, pri kateri je priporočeno gibanje.
Nekdo mi je rekel, da je zato napisano mirovanje, da če se lahko sprehajam, se lahko sprehajam tudi v službi.
Mislim, da je prišlo do napake. Os. zdr. pritožbe ni napisala, mi je pa napisala v kartoteko, da mi priporoča sprehode v naravo. Pravi, da je to dovolj. Jaz pa nisem prepričana.
Ja na odločbi piše, da moraš biti doma, če ti zdravnik ne predpiše drugače.
Našemu prijatelju ( ki ni moj fant) ni zdravnik nič drugače predpisal in je “revež” cele dneve dežural pred hišo – sin se je igral v pesku- in poslušal, če zvoni telefon. Ker če imaš tako bolniško, te lahko kontrolirajo (firna ali pa ZZS), če si doma in kaj delaš.
Jaz imam pa “aktivno bolniško” – to je napisala moja zdravnica v mojo kartoteko in podčrtala. Pravi, da to pomeni – sploh pri moji bolezni- čimveč ven, gibati, sprehodi, hoditi v družbo, …
Če ti je zdravnik rekel, da lahko greš ven, potem je to tisto pravo – vsaj, če je napisal v kartoteko. Ker kartoteko itak pošlje v Ljubljano na komisijo.
Lep pozdrav AniTa