Najdi forum

anketa

Spoštovani!

Prejela sem napotnico iz zavoda za zaposlovanje, da se zglasim pri delodajalcu na razgovor.Do razgovora ni prišlo, smo pa vsi napoteni (cca. 20 oseb) morali izpolniti zelo obširno informativno anketo.Med drugim naj bi napisali tudi poklic svojih staršev itd…Zanima me če ima delodajalec pravico na takšen način zbirati podatke.
Hvala za odgovor in Lp.

Po mojem mnenju ne. Zakon pravi, da lahko delodajalec od kandidata zahteva samo predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela. Izrecno prepoveduje zbiranje kakršnih koli podatkov (osebnih, družinskih itd.), če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.

V kazenskih določbah ZDR je še določeno, da se delodajalec – pravna oseba kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1 mio SIT, če pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ravna v nasprotju s tem členom, odgovorna oseba pri tem delodajalcu pa z denarno kaznijo najmanj 80.000 SIT.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close