Antibiotiki- probiotiki- vse narobe
A so še komu antibiotiki, oprostite mi na izrazu, zjebali prebavo?
Kljub jemanju probiotikov? Pa ko poskušiš 4 različne probiotike, pa kot da se zadeva še poslabša. Ne samo da so dragi, niti niso naravni. Poskušam s kislim zeljem, probiotičnimi jogurti…zdravnik me ima za hipohondra, saj je pregled krvi bp. Jaz pa obupavam in ne vem, kako dolgo sploh moram potrpeti, da se prebava normalizira….
antibiotiki sesujejo prebavni sistem, slošno znani stranski učinek, saj uničijo vse bakterije v čerevesju tudi tiste dobre mlečnokislinske, ki skrbi jo red v njem, zato ob jemanju priporočajo še uživanje probiotikov.. ampak roko na srce je pač to premalo, še vedno ti sesuje prebavila in se moraš na novo sestavit, mesec dva pa bo..
Zartrose, 30.10.2023 ob 17:17
antibiotiki sesujejo prebavni sistem, slošno znani stranski učinek, saj uničijo vse bakterije v čerevesju tudi tiste dobre mlečnokislinske, ki skrbi jo red v njem, zato ob jemanju priporočajo še uživanje probiotikov.. ampak roko na srce je pač to premalo, še vedno ti sesuje prebavila in se moraš na novo sestavit, mesec dva pa bo..
MEsec..dva…meni se to vleče ze 3…a je to normalno?
Da se obnovi mikrobioma na prejsnje stanje traja 3-5 let, ce sploh se v celoti. Poskusi vivomix, 1 vrecka vsebuje 450 miljard bskterij. In pa veliko vlaknin. Jemlji indijski trpotec, prah akacijeve skorje, inulin. Obvezno nic sladkega, da hranis zgolj dobre bakterije. Kot je reke jack lalanne, ce ima dobrt okus, izpljuni. Dobro ctivo je trilogija dr. Gundrya, plant paradiox in longevity paradox. Vse dobro.
Seronja, 30.10.2023 ob 18:06
Da se obnovi mikrobioma na prejsnje stanje traja 3-5 let, ce sploh se v celoti. Poskusi vivomix, 1 vrecka vsebuje 450 miljard bskterij. In pa veliko vlaknin. Jemlji indijski trpotec, prah akacijeve skorje, inulin. Obvezno nic sladkega, da hranis zgolj dobre bakterije. Kot je reke jack lalanne, ce ima dobrt okus, izpljuni. Dobro ctivo je trilogija dr. Gundrya, plant paradiox in longevity paradox. Vse dobro.
Vivomix mi je svetovala zdravnica tud, sem jemala 2 meseca in kot da se je zadeva poslabšala, v lekarni rekli, da je morda premočan. Nato sem sprobala waya, tega sem vzela le 4x, ker mi spet ni ustrezalo…
Hvala za dodatne info, bom sprobala ta trpotec..drugače sladko mi sploh ne gre…
Vivomix vsebuje 8 sevov bakterij, zdrav clovek ima 200 do 300 sevov. Kislo zelje, kimchi- zjutraj na tesce 1 zlicka. In se to bi opozoril glede slakorja, kolicina sladkorja v hrani je kolicina vseh OH minus vlaknine. Kar ne pomeni da se jih ne sme pojesti nic. Denimo pri ohajanju riza se znaten del OH pretvori v cloveku neprebavljive hidrate, ti so potem hrana za dobre baktetije. Tvoje zdravje je v tvojih rokah, dobesedno.
Seronja, 30.10.2023 ob 18:30
Vivomix vsebuje 8 sevov bakterij, zdrav clovek ima 200 do 300 sevov. Kislo zelje, kimchi- zjutraj na tesce 1 zlicka. In se to bi opozoril glede slakorja, kolicina sladkorja v hrani je kolicina vseh OH minus vlaknine. Kar ne pomeni da se jih ne sme pojesti nic. Denimo pri ohajanju riza se znaten del OH pretvori v cloveku neprebavljive hidrate, ti so potem hrana za dobre baktetije. Tvoje zdravje je v tvojih rokah, dobesedno.
Ne razumem, zakaj meni vivomix ni pomagal? Da po dveh mesecih zadeva ni sla na bolje, ampak na slabse? Sem prehitro prekinila?
V teh ego jogurtih je tako majhna koncentracija bakterij, to je le marketing. Naredi kefir, ceneje in ucinkoviteje.
Crevesna bioma je izredno kompleksen ekosistem (90 % vseh celic v cloveku je necloveskih). Ce imas resne tezave priporocam analizo mikrobioma (myBioma, GanzImmun, dobrih 160€), na osnovi katerega dobis prehranska priporocila.
Seronja, 30.10.2023 ob 19:49
V teh ego jogurtih je tako majhna koncentracija bakterij, to je le marketing. Naredi kefir, ceneje in ucinkoviteje.
Crevesna bioma je izredno kompleksen ekosistem (90 % vseh celic v cloveku je necloveskih). Ce imas resne tezave priporocam analizo mikrobioma (myBioma, GanzImmun, dobrih 160€), na osnovi katerega dobis prehranska priporocila.
Uh, izčrpno, tega še zdravniki ne zmorejo mi razložiti. Hvala!
Bom zdaj bolj na kislem zelju, ker še najbolj približa spomin na lepe čase…
Razni jogurti nimajo v sebi niti procenta tega, kar lahko nudi dober probiotik. Ni vsak dober. Koliko sevov, kateri, kako delujejo, pa prebiotiki so nujni. Antibiotična kura lahko zjebe črevesno mikrofloro tudi za več mesecev, zato vztrajaj z dobrim prebiotikim in probiotikom. Pozabi na učinkovite jogurte in razne mlečne izdelke, to je marketinški nateg.
Lahko, da se problema NIKOLI ne znebiš. V bistvu se zadeva le še slabša. Z meseci in leti stalno napihnjenih prebavil, črevesja, se začne cel kup drugih težav, bolečin, ki so še najbolj podobna krčem. Ker vse to marsikam pritiska.
Z jemanjem probiotikov se ti lahko zadeva izboljša ali poslabša. Čisto odvisno od tega katerih bakterij ti res manjka in katere dobiš s probiotiki.
Ogromna večina gastroenterologov nima pojma kaj storiti. Ko daš za sabo vse žive preiskave, od preiskav krvi, kolonoskopija in gastroskopije na dalje, ti pove da imaš IBS. Od tu dalje pa se lahko jebeš.
Poznam par ljudi, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. Učijo specijaliste, ki so dovolj dovzetni, itd. Ampak to je vse drago. Res drago. In veliko vprašanje, če ti lahko pomagajo. Eni poskušajo s presajevanjem dreka. Ena je naredila cel dokumenterec na to temo. Druga je celovit test dreka, t.i. GI Map, €50+. S tem, da je to le diagnostika. Kako dalje, vprašanje. Šanse imaš le, če ti pomaga nekdo, ki se je res za vse to super specializiral. Moj kontakt je npr. Josh Dech, Kanadčan.
Še pa še ljudi celo življenje trpi.
Niso le antibiotiki nujno krivi. Lahko je še pa še razlogov. Pogost je npr. preveč stare/pogrete hrane, sploh mesa. Tudi stres.
Lahko poskusiš tudi z naravnimi antibiotiki. Za prebavila so berberine, oreganovo olje in česen ali ena izolirana substanca iz česna.
Pomaga low FODMAP dieta. Google! Sila naugodno in na dolgi rok praktično navzdržno. Pa še potem moraš pri sebi ugotoviti kaj vse pri tebi povzroča probleme.
Velika večina sadja in zelenjave, sploh sveže, simptome pogosto poslabša. Tudi gluten in vsa gazirana pijača.
pomaga redno gibanje in trud v smeri, da gredo plini čim prej ven. Ker, kot rečeno, s časom redno nabiranje plinov povzroči druge probleme.
Precej ljudi s časom jemlje muscle relaxants, ipd, da tolerira bolečine.
Skratka, vse skupaj vzami resno. Instant rešitve so izjema. Problem je dosti bolj zajeban.
Napisala sem vam Linex, ki je učinkovit probiotik. Tudi sama sem bila na antibiotikih in mi je takoj pomagalo. Potem pa berem nasvete o borovnicah in trpotcu in jogurtih. Ne! Če se vam vleče problem, jogurtki ne bodo pomagali. Linex ima tudi vse koristne bakterije, ki jih vaši jogurtki in trpotčki in borovničike nimajo. Če ste bili antibiotikih ali kemoterapiji je Linex idealen. Če ne pa googlajte, če so dvomi.