Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek APPLE MAC BOOK

APPLE MAC BOOK

Prosim za nasvet. Hčerki bi kupili za 18.rojstni dan nov prenosnik. Ne vem kje ga kupiti, niti katerega, ko jih je toliko vrst. Bi pa vzeli Apple znamko. Takega, da ji bo služil več let na faksu.
Ali naj grem po trgovinah (Big bang, Harvey Norman,…) ali naročim prek kake internetne strani (katere?). Kako ste zadovoljni z njim, če ga imate? Hvala.

MacBook-ov je tudi vec vrst. Air razlicice so tanke, elegantne in lahke in v primerjavi z vecjimi brati tudi manj zmogljive. So pa tudi obcutno cenejse. In za studentarijo verjetno ravno zaradi omenjenih razlogov bolj primerne. Druzina Pro na drugi strani je obcutno drazja in bolj zmogljiva. Praviloma tudi malenkost tezja (za nosenje), je pa vse skupaj v sprejemljivih okvirjih.

Osebno se mi Mac-i ne zdijo kaj posebej prepricljivi. Ampak to je osebna preferenca. Predvsem razmerje med ceno in kaj za ta denar dobim pri drugih proizvajalcih, me odvraca od tega, da bi si se kdaj omislil Mac-a. Imam se enega doma Pro starejsega datuma, ki pa bolj ali manj “zdi v kotu”.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Nič od tega ne drži pravzaprav (razen tega, da je na tržišču veliko boljših in cenejši WINDOWS prenosnikov, ki bodo enako zdržali skozi študij).

3 vrste MacBookov so:

MacBookhttps://www.apple.com/macbook/

MacBook Airhttps://www.apple.com/macbook-air/

MacBook Prohttps://www.apple.com/macbook-pro/

Najmanjši in najlažji je prvi: MacBook.

Kaj je pri Applu še vredno kupiti je na enostaven način prikazano tule: https://buyersguide.macrumors.com/#Mac

Prvi in najmanjši, MacBook torej odpade.. PRO ji so nekje na sredini.. MacBook Air je bil pravkar osvežen in za cca 17{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zmanjšan volumensko.
Odvisno od smeri študija torej najbolj primeren, samo naše cene so še dodatno zasoljene: https://istyle.si/macbook-air-2018.html

Najcenejše v Evropi prideš z nakupom v Švici. V svetovnem pogledu Japonska ali ZDA, Emirati ipd.
Nimaš pa potem SLO tipkovnice.. kar se da rešiti z nalepkami.. samo ni ravno “fancy” 🙂

Oba MacBook in Macbook Air pa uporabljata t.i. ”core M” procesorje (samo intel jih je začel sedaj imenovati i3 in i5 s črko Y v številki – pač, da se kupci prej zmedejo, gre pa za podhranjene dvojedrne procesorje).
Prednost teh procesorjev je le v tem, da se manj segrevajo in posledično ne potrebujejo ventilatorjev in so lahko prenosniki tanki in lahki.
Potem pa je tu novi Air, letnik 2018, ki pa ima kljub temu ventilator, da lahko procesor dalj časa drži višje obremenitve (ena prvih takšnih rešitev, da se coreM procesor hladi aktivno).

Zgolj MacBook PRO uporablja dejanske i5 in i7 procesorje. Najcenejši je brez t.i. Touch Bara.. ostali ga imajo. Ena dokaj brezvezna Applova pogruntavščina – zgornja vrstica je neke vrste vgrajeni touch-zaslon, kjer se potem pojavljajo specifične funkcije za program, ki je v uporabi.

PAZITI je potrebno, da vam ne uturijo starega MacBook Aira.. procesorsko iz l. 2015 (2017 so sicer malenkost nadgradili procesor in standardno dodali 8GB RAM), ki je čisto zastarela mašina, ki pa jo zasoljeno prodajajo za 1000 EUR+.

Novega Aira se najhitreje loči po 2 x USB C portih in integrirani grafični Intel UHD615, interna oznaka: MacBookAir8,1 / A1932
Glej: https://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_Air

Za izbiro prenosnika je pa najboljši tale diagram iz sestrske družbe NewYork Timesa:

[attachment=0]Screen Shot 2018-11-09 at 18.13.27.png[/attachment]

Glej: https://thewirecutter.com/reviews/best-laptops/

De omnibus disputandum..

Nov Macbook Air (2018) je dokaj modularno zgrajen (za Applove razmere).. lahko menjaš baterijo ipd. žal pa je RAM in SSD trdi tisk prilotan na matično ploščo, kar pomeni, da bo potrebno živeti s tistim, kar se kupi na začetku (razen v primeru, če jim uspe narediti kakšen USB-C ključek, ki bo potem namenjen dodatni spominski razširitvi).

Drugače pa, kupci sami diktirajo ne-nadgradljivost.. in ne-popravljivost, ko kupujejo ultra-prenosnike.. ki imajo vse prilotano in zalepljeno.
Zelo malo ljudi kupi ThinkPad 480, kjer lahko po starem nadgrajuječ tako RAM kot trdi disk.. časi, ko si lahko menjal tudi procesor.. so pa že dolgo mimo.

De omnibus disputandum..

Hm… Kaj tocno ne drzi?

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

saj ti je vrgel svoja čreva na plot… boš že izluščil kaj “ne drži”…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Lepo pise: niso niti najbolj primerni za studente, kot ni Air najmanjsi od makbukov.

Vsekakor ne v BigBangu, oderuhi imajo vse dražje od ostalih !

Odvisn na kter faks gre, kr če gre na arhitekturo rab zmoglivejšega kukr če gre na FDV.

Maš 3-4 original Apple štacune pr ns, ene majo tud servis. Kup pr njih, če bo kej narobe jih maš pr rok.

Macbook air je menda zanič. Jaz imam macbook pro že več let in je super za nas, ki rabimo zmogljivejši računalnik…

Lepo pise: niso niti najbolj primerni za studente, kot ni Air najmanjsi od makbukov.
[/quote]

Oprosti, ampak to kar se je tebi zapisalo nima nikakrsne zveze s tem, po cemer jaz sprasujem.

P.S.: In mimogrede… Air razlicice so tanke, elegantne in lahke in v primerjavi z vecjimi brati tudi manj zmogljive. So pa tudi obcutno cenejse. In za studentarijo verjetno ravno zaradi omenjenih razlogov bolj primerne.

Kako je tebi iz tega, kar sem zapisal uspelo izpeljati tvojo misel, mi bo res zanimivo prebrati.

Macbook
Height: 0.35–1.31 cm
Width: 28.05 cm
Depth: 19.65 cm
Weight: 0.92 kg

AIR
Height: 0.41–1.56 cm
Width: 30.41 cm
Depth: 21.24 cm
Weight: 1.25 kg

Ostali so ti že veliko napisali, tako da bom omenila samo eno stvar: Applov računalnik kupite v njihovi prodajalni (recimo iStyle v Ljubljani in Mariboru) ali vsaj v specializirani prodajalni.

Na splošno so za nakup računalniške opreme vedno boljša izbira specializirane prodajalne, ker zaposleni običajno tam znajo lepo delati z računalniki. V kakšni večji in manj specializirani prodajalni sem že čisto prevečkrat videla študente, ki z opremo niso delali dovolj pazljivo.

Pri nakupu povprašajte še za možnost nakupa podaljšane garancije ter se pozanimajte, kaj točno ta garancija vključuje. To možnost predlagam zato, ker sicer popravila in sestavni deli Applovih računalnikov niso poceni.

Oprosti, ampak to kar se je tebi zapisalo nima nikakrsne zveze s tem, po cemer jaz sprasujem.

P.S.: In mimogrede… Air razlicice so tanke, elegantne in lahke in v primerjavi z vecjimi brati tudi manj zmogljive. So pa tudi obcutno cenejse. In za studentarijo verjetno ravno zaradi omenjenih razlogov bolj primerne.

Kako je tebi iz tega, kar sem zapisal uspelo izpeljati tvojo misel, mi bo res zanimivo prebrati.
[/quote]

Nespretno zapisano z moje strani, sorry.. hotel sem samo povedati, kot tip z nožem višje: Macbook je najmanjši, ne Air.

Plus.. MacBook Air je bil nekaj majhnega (šokirajočega?*), ko se je pojavil v Stevovi roki pred desetletjem (2008), ko ga je izvlekel iz ameriške standardne pisemske ovojnice.
Malenkost za tem je v istih dimenzijah prišel tudi ThinkPad X1, s tem da je imel tudi DVD/CD pogon. Amapk hec, nihče ni ob tem omedleval, kot pri Jobsu.
*Ne vem, Applovi feni so vedno nekje med cultom in religijo, če me vprašaš.. ampak vseeno vmes dajo ven čisto racionalne dobre proizvode (ki pa jih pretežno ne potrebuješ :). Ampak, če je alternativa Google.. ali Microsoft.. je pač vseeno pred čem bežiš (vsi ti sledijo, Google najbolj).

De omnibus disputandum..

OSNOVNA TEMA:
1. Ali mora nujno biti Apple?
2. Oz. Do katere cene ste pripravljeni iti?

1. Mora biti nujno Apple!
AIR je tisti trendester, ki je zakrivil ultra/prenosnike. Torej zelo tanke, lahke.. in “gospodinjske”. Apple se namreč dokaj trudi, da nam stvari prodaja kot gospodinjske aparate: to kar vidiš, imaš.. ne moreš pa nič kaj dosti menjati ali nadgrajevati.

Air je še vedno Applov vstopni model.. samo cena je skočila (kot je očitno Applov zadnji trend: iPhone, iPad PRO cene gredo med zvezde.. najava, da Apple ne bo več objavljal število prodanih naprav, pa nakazuje, da se bodo očitno orientirali v znamko prestiža in luksuza.. podobno kot nekoč za Rolls Royce: Koliko konjev ima? RR odgovor: “Dovolj.” Novi nemški lastnik BMW tega ne razume in objavlja tehnične podatke).

APPLE se je drugače ujel v zanko. Med prenosniki se lovijo
Macbook = 1609 EUR
Air = 1439 EUR
PRO = 1609 EUR..

In če je bil prejšnji zastareli Air (2015 oz. 2017) tisti najcenejši vstop v Applovo računalniško okolje, se je sedaj spremenilo. Pod 1000 EUR ne morejo iti, kot dosedaj (najcenejša cena AIRa je bila v Manorju, Švica: 750 CHF med poletno razprodajo), ker od spodaj sili ven iPad PRO, ki je postal božjastno drag.. vsaj po ceni “Pravi računalnik”.
Po drugi strani je cena Aira tako visoka, da za 100U$ več (v ZDA) oz. 170 EUR (v SLO), dobiš Macbook PRO ali manjši Macbook (ki pa ga ni smiselno kupovati, kot sem že višje).

Kanabalizacija znotraj lastnih vrst: iPad PRO vs Macbook Air vs Macbook PRO

Alternativa je tako čisto običajni iPad (ne Pro!):
iPad (2018) 32Gb, ki je bil na RedMonday akciji Mediamarkta, tule v Švici, 248,- CHF.. ali cca 222,- EUR.
Drugje je bil v akcijah okoli 299,- EUR (kot rečeno je Švica lokalna meka za tehnologijo, valutna razlika in nižji DDV).
Z dodatkom Bluetooth tipkovnice za okoli 40 EUR s Kitajske ali pa Logitech na akciji cca 60 EUR, ter Apple Pen postane zelo uporabna naprava.
Za raziskovanje spleta, pisanje, risanje.. kot tudi vzdržljivost baterije (cca 10h – ne velja za igranje igric!!) sta kot nalašč za študenta.

Skupna cena (pisalo in tipkovnico lahko zadržiš) pa pomeni, da lahko v predvidenem času rednega študija 4 let, kupiš praktično 5 iPadov ali pa en MavBook Air pri nas.
Da bo primerjava enakovredna, vzemimo ceno pri iStyle:
iPad 32Gb = 379 EUR
Air 128Gb = 1439 EUR

Faktor 3,8. Vsako leto torej lahko nov iPad (pa bo dejansko zdržal vsaj 5) ali en Air?

Še vedno je izbira AIR?:
Izkušenj iz prve roke z novim Airom ne bo, ker je šele prišel ven. Zato se je posledično potrebno zanesti na teste, kjer pa so generalno zadovoljni:
https://www.wired.com/review/apple-macbook-air-2018/
https://www.theverge.com/2018/11/6/18064552/macbook-air-2018-review-retina-keyboard-apple-features-battery-price

Prednost MacBookov je, njihov OS – Operacijski Sistem. Windowsi morajo delovati na milijone različnih kombinacij strojne opreme. OS X ima omejen nabor strojne opreme.
Posledično Applove proizvode od nekdaj ne moreš neposredno meriti po kruti moči procesorjev (frekvenca in jedra). Če boš potem namestil Windowse.. potem ja, je to neka osnova za primerjavo.
Če uporabljaš OS X, potem primerjava ni tako enostavna.

2. Alternative v tem cenovnem razredu
Če je faktor vzdržljivost baterije, je novi Microsoftov Surface Laptop 2 še vzdržljivejši.. na testu je zdržal praktično 16 ur (uradno 14).

Surface Laptop 2 15:57
Surface Pro 6 15:34
Surface Laptop 14:49
MacBook Air (2018) 12:35
Surface Go 9:50
Dell XPS 13 (2018) 9:50

https://www.engadget.com/2018/11/08/microsoft-surface-laptop-2-review-black/

Dodatno ima Surface Laptop 2 zaslon na dotik, kjer z dokupom Microsoftovega pisala postane tudi risarsko orodje.
HP, Dell, Lenovo, Asus, Acer.. imajo seveda svoje konkurenčne proizvode. Skratka v istem cenovnem razponu miljavžent primerljivih, tehnično boljših proizvodov.

Vendar zaradi Applovega eko-sistema, nadzora strojne in programske opreme.. ne moreš direktno primerjati zgolj tehnične lastnosti.. Na koncu je to vedno vprašanje zmožnosti ter všečnosti.
Ker Kultu pripadajo tudi Apple Hate-rji, ki uporabnike takoj popredalčkajo v Kult (kakšen paradoks), brez da bi sploh vprašali, zakaj se je človek odločil za ta proizvod.

Cenovno nekajkrat ugodnejši pa bi bili različni Chromebooki.. ki pa jih zaradi Googla ne morem priporočati.. vseh Googlovih vohunskih servisov se je že po defaultu potrebno izogibati. Z izjemo YouTube-a, pa informacijski svet ponuja za vse tudi varne – za vami ne vohljajoče alternative.. ampak to je že druga tema.

De omnibus disputandum..

saj ti je vrgel svoja čreva na plot… boš že izluščil kaj “ne drži”…
[/quote]
Za pripadnike kultov so odločitve vedno enostavne.. brez mišljenja.. ZA ali PROTI določeni znamki, simboliki..

Odločitve pa niso tako enostavne in se jih ne da v enem Twittu razpredati.. v osnovi pa manjka veliko vstopnih podatkov spraševalca te teme: cenovna limita, vzdržljivost baterij, velikost trdega diska itd.
Vse to pač vpliva na odločitev. Vsaka, čisto vsaka.. pa ima tako prednosti kot pomanjkljivosti.

De omnibus disputandum..

Ostali so ti že veliko napisali, tako da bom omenila samo eno stvar: Applov računalnik kupite v njihovi prodajalni (recimo iStyle v Ljubljani in Mariboru) ali vsaj v specializirani prodajalni.

Na splošno so za nakup računalniške opreme vedno boljša izbira specializirane prodajalne, ker zaposleni običajno tam znajo lepo delati z računalniki. V kakšni večji in manj specializirani prodajalni sem že čisto prevečkrat videla študente, ki z opremo niso delali dovolj pazljivo.

Pri nakupu povprašajte še za možnost nakupa podaljšane garancije ter se pozanimajte, kaj točno ta garancija vključuje. To možnost predlagam zato, ker sicer popravila in sestavni deli Applovih računalnikov niso poceni.
[/quote]
Navajate res same zavajajoče stvari (ste zaposleni pri enem od omenjenih Slovenskih – odirajočih podjetij?!).

Vsi Applovi proizvodi imajo svetovno garancijo. Tudi popravilo bodo izvedli enako, kot da se “bolj” popravlja stvari kupljene pri njih?
WTF?!

To preprosto ne drži!

Dodatno, če se odločimo kupiti proizvod izven Applovih trgovin ali pooblaščenih prodajalcev se nam takoj nasmehne NIŽJA cena. Če je ne smejo spustiti, vam bodo priložili USB ključ, zunanji trdi disk ali programsko opremo ZASTONJ.

Preprost pogled na cene v SLO in drugje po EU pove, da je nakupovanje v Sloveniji izredno butasto razsipna odločitev.

1439 EUR pri iStyle ali 1249 EUR v Švici v Apple Store-u (1399 CHF) je dovolj velika razlika.
1199 U$ v ZDA še večja.

Kot rečeno, če je SLO keyboard tisto nujno zlo.. glede na to, da je slovenska tipkovnica osnovana na Nemški – QUERTZ keyboard.. se je za tiste tri šumnike enostavno zapomniti kje so.. ostali zanki so identični.
Malo več nalepk je potrebno pri US – QUERTY tipkovnici..

Nemčija ali Švica.. celo izlet do Švice vam je zaradi cenovne razlike poplačan. Če greš pa do Chiasso, Ticino.. si tam v 5h in 16min (550km) iz LJ.. samo naročiti je potrebno vnaprej nemško tipkovnico, da ne dobiš italijanske.. Interdisount in Migros sta tam.. oba pooblaščena prodajalca..
Samo meja je skupna.. cariniki obeh držav ždijo dokaj skupaj.. tako ne moreš pobrati Tax Refound (cca 9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).. če greš z letalom, pa dokaj enostavno.. Potem Air pride 1150 EUR.

Razlika 289 EUR.. dovolj za izlet 🙂

De omnibus disputandum..

Apple ima na PC segmentu precej majhen tržni delež. Večina ljudi uporablja MS Windows okolje (na žalost). Zato se pozanimajte, katere dodatne programe bo potrebovala na faxu ter kompatibilnost z MAC OSom.

Navajate res same zavajajoče stvari (ste zaposleni pri enem od omenjenih Slovenskih – odirajočih podjetij?!).

Vsi Applovi proizvodi imajo svetovno garancijo. Tudi popravilo bodo izvedli enako, kot da se “bolj” popravlja stvari kupljene pri njih?
WTF?!

To preprosto ne drži!

Dodatno, če se odločimo kupiti proizvod izven Applovih trgovin ali pooblaščenih prodajalcev se nam takoj nasmehne NIŽJA cena. Če je ne smejo spustiti, vam bodo priložili USB ključ, zunanji trdi disk ali programsko opremo ZASTONJ.

Preprost pogled na cene v SLO in drugje po EU pove, da je nakupovanje v Sloveniji izredno butasto razsipna odločitev.

1439 EUR pri iStyle ali 1249 EUR v Švici v Apple Store-u (1399 CHF) je dovolj velika razlika.
1199 U$ v ZDA še večja.

Kot rečeno, če je SLO keyboard tisto nujno zlo.. glede na to, da je slovenska tipkovnica osnovana na Nemški – QUERTZ keyboard.. se je za tiste tri šumnike enostavno zapomniti kje so.. ostali zanki so identični.

Nemčija ali Švica.. celo izlet do Švice vam je zaradi cenovne razlike poplačan. Če greš pa do Chiasso, Ticino.. si tam v 5h in 16min (550km) iz LJ.. samo naročiti je potrebno vnaprej nemško tipkovnico, da ne dobiš italijanske.. Interdisount in Migros sta tam.. oba pooblaščena prodajalca..
Samo meja je skupna.. cariniki obeh držav ždijo dokaj skupaj.. tako ne moreš pobrati Tax Refound (cca 9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).. če greš z letalom, pa dokaj enostavno.. Potem Air pride 1150 EUR.

[/quote]
Pa kje si ti videl, da sem napisala kaj takega, česar me ti obtožuješ? Saj sploh nikjer nisem pisala o popravilih! Omenila sem samo to, da sem prevečkrat videla, da so v nekaterih slovenskih večjih nespecializiranih prodjalnah grobo ravnali z računalniki. Ne pri popravilih, ampak pri prestavljanju samih računalnikov, torej prodajnih artiklov. Računalnikov se pač ne meče, ampak se z njimi ravna pazljivo, se jih lepo prestavlja in odlaga, kar nekaterim zaposlenim (običajno je šlo za študente) očitno ni jasno.

Ne, ne delam za iStyle, sem imela pa z njimi do sedaj dobre izkušnje in sem jih zato omenila. Ravno tako sem omenila, da priporočam nakup v specializiranih prodajalnah z računalniško opremo, ki jih je tako ali tako veliko. Zakaj ga v večjih nespecializiranih prodajalnah ne, sem pa razložila zgoraj.

Edino kar sem omenila o samih popravilih je dokup podaljšane garancije. Seveda ob nakupu dobiš garancijo. Ampak obstaja pa tudi možnost dokupa, da ta garancija traja dlje. Zdi se mi prav, da avtorica to ve, se o tej možnosti pozanima ter se nato sama odloči, če se ji zdi smotrna.

Meni res ni jasno, kje si ti mene videl trditi kaj o kvaliteti servisov v posameznih prodajalnah.

WTF?!

To preprosto ne drži!

1199 U$ v ZDA še večja.

[/quote]

Reci, da se hecaš. Kot da so cestnine, bencin in letala zastonj. Predvsem pa čas!

Pa kje si ti videl, da sem napisala kaj takega, česar me ti obtožuješ? Saj sploh nikjer nisem pisala o popravilih! Omenila sem samo to, da sem prevečkrat videla, da so v nekaterih slovenskih večjih nespecializiranih prodjalnah grobo ravnali z računalniki. Ne pri popravilih, ampak pri prestavljanju samih računalnikov, torej prodajnih artiklov. Računalnikov se pač ne meče, ampak se z njimi ravna pazljivo, se jih lepo prestavlja in odlaga, kar nekaterim zaposlenim (običajno je šlo za študente) očitno ni jasno.

Ne, ne delam za iStyle, sem imela pa z njimi do sedaj dobre izkušnje in sem jih zato omenila. Ravno tako sem omenila, da priporočam nakup v specializiranih prodajalnah z računalniško opremo, ki jih je tako ali tako veliko. Zakaj ga v večjih nespecializiranih prodajalnah ne, sem pa razložila zgoraj.

Edino kar sem omenila o samih popravilih je dokup podaljšane garancije. Seveda ob nakupu dobiš garancijo. Ampak obstaja pa tudi možnost dokupa, da ta garancija traja dlje. Zdi se mi prav, da avtorica to ve, se o tej možnosti pozanima ter se nato sama odloči, če se ji zdi smotrna.

Meni res ni jasno, kje si ti mene videl trditi kaj o kvaliteti servisov v posameznih prodajalnah.
[/quote]
Dodatek: je pa res, da sem se pri svojem zapisu omejila na slovenske trgovine. Pri Applovih računalnikih to sicer ni pomembno, ker zanje velja mednarodna garancija, kar si tudi že ti napisal.

[/quote]
Spet dvoje posploševanj. Apple Care oz. Apple Care+ – dodatna garancijo je vedno možno dokupiti.. in sicer znotraj enega leta od nakupa.. podaljša pa se za 2 do 3 leti (odvisno od naprave). Glej: https://www.apple.com/support/products/faqs.html
Dodatno garancijo posameznih trgovcev in zavarovalnic pa se prav tako ponuja na različnih naslovih.

Metanje robe se pa dogaja pri vseh transportnih. Poglejte špediterje, kurirje hitre pošte, poštarje.. OK, v zglancani stekleni Apple palači bodo pa potem res vljudno in previdno belo škatlico prinesli do vas. Onih zadnjih 10m poti.
Bistvena razlika?

De omnibus disputandum..

Reci, da se hecaš. Kot da so cestnine, bencin in letala zastonj. Predvsem pa čas!
[/quote]

1100 km (tja in nazaj), dajmo reči 160 EUR za gorivo (poraba 8l, cena 1.8 EUR na liter).. in 70 EUR za cestnine (v Švici ne greš na AC, drugače plačaš še njihovo vinjeto 40,-CHF).
289 – 160 – 70 = 59 EUR

Kot rečeno: izlet.
Alternativno, če greste v Gardaland.. se pot podaljša za 1h 55min oz cca 185km.

Smiselneje, če imate nekoga, ki v Švici živi ali gre tja na pot.

Interdiscount pa ima vsaj v roku enega meseca akcijo, kjer naprave prodajajo z 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popustom.
Cena Aira tako pade še za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar je torej dodatnih 110 EUR priranka.

S potjo tja in nazaj, 169 EUR plusa.. plus bili ste na izletu. Lugano je zelo lepo mesto.

De omnibus disputandum..

1100 km (tja in nazaj), dajmo reči 160 EUR za gorivo (poraba 8l, cena 1.8 EUR na liter).. in 70 EUR za cestnine (v Švici ne greš na AC, drugače plačaš še njihovo vinjeto 40,-CHF).
289 – 160 – 70 = 59 EUR

Kot rečeno: izlet.
Alternativno, če greste v Gardaland.. se pot podaljša za 1h 55min oz cca 185km.

Smiselneje, če imate nekoga, ki v Švici živi ali gre tja na pot.

Interdiscount pa ima vsaj v roku enega meseca akcijo, kjer naprave prodajajo z 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popustom.
Cena Aira tako pade še za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar je torej dodatnih 110 EUR priranka.

S potjo tja in nazaj, 169 EUR plusa.. plus bili ste na izletu. Lugano je zelo lepo mesto.
[/quote]

Še dobro, da si ti opravil izračun, po katerem je zadeva nemiselna, sploh če zraven upoštevaš še “stroške izleta” v državi, kot je Švica, sploh nočitve in prehranjevanje. Gor in nazaj v enem dnevu pač ni izlet, ampak je naporen dan, preživet na cesti, ki se ti lahko ob morebitnih zastojih spremeni v ubijalskega. Nekomu, ki hoče prišparat pri laptopu, torej kot alternativo ponujaš, da bakrotira na izletu. Za crknit. 🙂 Drugače pa odlični zapisi, človek veliko izve.

Še dobro, da si ti opravil izračun, po katerem je zadeva nemiselna, sploh če zraven upoštevaš še “stroške izleta” v državi, kot je Švica, sploh nočitve in prehranjevanje. Gor in nazaj v enem dnevu pač ni izlet, ampak je naporen dan, preživet na cesti, ki se ti lahko ob morebitnih zastojih spremeni v ubijalskega. Nekomu, ki hoče prišparat pri laptopu, torej kot alternativo ponujaš, da bakrotira na izletu. Za crknit. 🙂 Drugače pa odlični zapisi, človek veliko izve.
[/quote]

Ne potrebujete prespati v Švici.. če ste že Garadalandu.. je to skok 4h vožnje.
AirBnB pa najde tudi drugje po Italiji, kamor potem izlet podaljšaš.
Pač pogledaš, kaj vse je zanimiviega na poti.. od omenjenega Gardalenda, samega Gardskega jezera, Como, Verona, Milano..
Hej, že zaradi italijanskega sladoleda je vredno 🙂

Če jih gre na pot več.. se stvari seveda dodatno spremenijo (pot stane isto, prenočišče ne), je pa možno odvoziti v obe smeri.

Če lahko več stvari združiš v eno.. pač namesto zgolj nakupa prenosnika doma.. dobiš izlet plus prenosnik.. nekje v isti vrednosti.
V času poptovanj, selfijev.. sami plusi 🙂

De omnibus disputandum..

New Report

Close