APPLE MAC BOOK
Spet dvoje posploševanj. Apple Care oz. Apple Care+ – dodatna garancijo je vedno možno dokupiti.. in sicer znotraj enega leta od nakupa.. podaljša pa se za 2 do 3 leti (odvisno od naprave). Glej: https://www.apple.com/support/products/faqs.html
Dodatno garancijo posameznih trgovcev in zavarovalnic pa se prav tako ponuja na različnih naslovih.
Metanje robe se pa dogaja pri vseh transportnih. Poglejte špediterje, kurirje hitre pošte, poštarje.. OK, v zglancani stekleni Apple palači bodo pa potem res vljudno in previdno belo škatlico prinesli do vas. Onih zadnjih 10m poti.
Bistvena razlika?
[/quote]
Nikjer nisem šla v podrobnosti o garancijah, vrstah garancij in podobnem, niti nimam nobenega interesa, da bi se ta trenutek v to poglabljala. Tudi nikoli nisem trdila, da sem kakšen ekspert na področju garancij. Sem pa avtorici omenila, da to tudi obstaja, da se bo lahko pozanimala, ker njo bi pa utegnilo zanimati. Predvsem zato, ker tega pred menoj še nihče ni omenil.
O metanju robe pa tole – sigurno ne bom kupila opreme tam, kjer bom na lastne oči videla, da se to dogaja. “Saj vsi ostali tudi to počnejo” in “to se itak povsod dogaja” pa se meni ne zdita verodostojni opravičili. Jih ne kupim.
Mnenje avtorici sem podala na osnovi svojih izkušenj in še vedno stojim za njim.
Ne potrebujete prespati v Švici.. če ste že Garadalandu.. je to skok 4h vožnje.
AirBnB pa najde tudi drugje po Italiji, kamor potem izlet podaljšaš.
Pač pogledaš, kaj vse je zanimiviega na poti.. od omenjenega Gardalenda, samega Gardskega jezera, Como, Verona, Milano..
Hej, že zaradi italijanskega sladoleda je vredno
Če jih gre na pot več.. se stvari seveda dodatno spremenijo (pot stane isto, prenočišče ne), je pa možno odvoziti v obe smeri.
Če lahko več stvari združiš v eno.. pač namesto zgolj nakupa prenosnika doma.. dobiš izlet plus prenosnik.. nekje v isti vrednosti.
V času poptovanj, selfijev.. sami plusi
[/quote]
Lahko samo ponovim, nekomu, ki hoče prišparat, kot alternativo zdaj ponujaš že Gardaland, ki stane od 30 evrov po osebi navzgor, govora je pa o študentki. In v gardaland gre družina, torej smo na 120 evrih + prenočišče. In potem kar naenkrat preideš na več ljudi, ki bi želelo kupiti istoimenski prenosnik ali spremljati nekoga, ki ga želi. Nehaj se zapletat. Naj zaboga ljudje naročijo ta nesrečni prenosnik v Sloveniji, na izlet gredo pa, kamor njim paše. Bo ceneje. Grem rada na izlet po Italiji, ampak to stane.
Nikjer nisem šla v podrobnosti o garancijah, vrstah garancij in podobnem, niti nimam nobenega interesa, da bi se ta trenutek v to poglabljala. Tudi nikoli nisem trdila, da sem kakšen ekspert na področju garancij. Sem pa avtorici omenila, da to tudi obstaja, da se bo lahko pozanimala, ker njo bi pa utegnilo zanimati. Predvsem zato, ker tega pred menoj še nihče ni omenil.
O metanju robe pa tole – sigurno ne bom kupila opreme tam, kjer bom na lastne oči videla, da se to dogaja. “Saj vsi ostali tudi to počnejo” in “to se itak povsod dogaja” pa se meni ne zdita verodostojni opravičili. Jih ne kupim.
Mnenje avtorici sem podala na osnovi svojih izkušenj in še vedno stojim za njim.
[/quote]
Garancijo ste podajali kot prednost nakupa pri “avtoriziranih” prodajalcih.. kar je zavajanje.
Glede “metanja” je pa spet absurdno ravnanje enega posameznika primerjati s celotnim sistemom. Tisti zaposleni, ki je “metal”, morda niti nima več službe. Je pa zaposlen pri “avtoriziranemu” prodajalcu.
As the story goes..
Absurd tega, da prenosnik prepotuje na tisoče kilometrov.. ga premetavajo na poti iz tovarne do letališča in nato z letališča do trgovine.. vam je pa pomembih zadnjih 10m?
A če je bila resna turbolenca na letu tovornega letala potemtakem tudi preverite?
In če je kamijon šel po poti z manj udranimi luknjami?
Kar ne vidiš, ne boli.. razen, če imaš fobijo pred bacili.. potem boli tudi nevidno.
Lahko samo ponovim, nekomu, ki hoče prišparat, kot alternativo zdaj ponujaš že Gardaland, ki stane od 30 evrov po osebi navzgor, govora je pa o študentki. In v gardaland gre družina, torej smo na 120 evrih + prenočišče. In potem kar naenkrat preideš na več ljudi, ki bi želelo kupiti istoimenski prenosnik ali spremljati nekoga, ki ga želi. Nehaj se zapletat. Naj zaboga ljudje naročijo ta nesrečni prenosnik v Sloveniji, na izlet gredo pa, kamor njim paše. Bo ceneje. Grem rada na izlet po Italiji, ampak to stane.
[/quote]
Gre za opcijo.
Če imaš nekoga na službeni poti v omenjene države, kjer so Applovi proizvodi cenejši, to izkoristiš, mar ne?
Če imaš rad izlete, itak imaš namen iti npr.v Gardaland, Verono, Milano ipd.. isto. Gre za opcije ne prisilo.
Vi boste kupili doma pri oderuhih.. sam tega ne morem podpirati. Ob manjši kupni moči Slovencev bi morale biti cene vsaj primerljive, če ne cenejše od sosedov.
Šlo je za primer NAJCENEJŠEGA Macbooka.. čim se odločiš za močnejšo različico Aira ali celo PROja.. pa bodo prihranki temu primerno narastli.
Pa je dovolj le preko meje v Avstrijo, kamor tudi Amazon dostavi zastonj, če se včlaniš v Prime (magari za testno dobo 30 dni – potem prekličeš).
Rešitev je veliko.. in dokler domači pre-prodajalci še nabijajo že tako zasoljeno ceno.. jih pač pri tem ne gre podpirati.. saj bi lahko glede na specifično tipkovnico s šumniki, uporabno na ex-Balkanu.. lahko prodajali za isto ali nižjo ceno.
Hja, apple uporabljem za službene namene od kar si služim denar… in tako ječasi ko so bili appli svetlobna leta pred PCju so mimo. Saj ne da Apple ne bi bil boljši ampak za azliko v ceni se je pa že malo za vprašat.
Pa še drugo…. malo specifični računalniki so. Potem si takoj vaški posebnež, programov ne dobiš kar za vsakim vogalom in tudi drugače jih je nekaj manj kot za PCja. Manjši tržni delež pač. Pa drugo kar te ubija…. že samo miš ko jo nabaviš za Appla je prec 100 eur. Vse kar je za to kišto je nekajkrat dražje kot za PC pa manj imaš izbire.
Dobro premisli če to res potrebuješ. Za ego pumpat je to drag hec.
Gre za opcijo.
Če imaš nekoga na službeni poti v omenjene države, kjer so Applovi proizvodi cenejši, to izkoristiš, mar ne?
Če imaš rad izlete, itak imaš namen iti npr.v Gardaland, Verono, Milano ipd.. isto. Gre za opcije ne prisilo.
Vi boste kupili doma pri oderuhih.. sam tega ne morem podpirati. Ob manjši kupni moči Slovencev bi morale biti cene vsaj primerljive, če ne cenejše od sosedov.
Šlo je za primer NAJCENEJŠEGA Macbooka.. čim se odločiš za močnejšo različico Aira ali celo PROja.. pa bodo prihranki temu primerno narastli.
Pa je dovolj le preko meje v Avstrijo, kamor tudi Amazon dostavi zastonj, če se včlaniš v Prime (magari za testno dobo 30 dni – potem prekličeš).
Rešitev je veliko.. in dokler domači pre-prodajalci še nabijajo že tako zasoljeno ceno.. jih pač pri tem ne gre podpirati.. saj bi lahko glede na specifično tipkovnico s šumniki, uporabno na ex-Balkanu.. lahko prodajali za isto ali nižjo ceno.
[/quote]
Jaz ne bom kupila nikjer, če pa bi imela namen kupiti nekaj “ceneje”, pa opcija izleta v Švico to sigurno ni. Vsak naj poišče opcijo, ki je zanj najcenejša. Jaz konkretno imam žlahto v Švici, ampak to nekomu drugemu ne pomaga, ne?
Jaz ne bom kupila nikjer, če pa bi imela namen kupiti nekaj “ceneje”, pa opcija izleta v Švico to sigurno ni. Vsak naj poišče opcijo, ki je zanj najcenejša. Jaz konkretno imam žlahto v Švici, ampak to nekomu drugemu ne pomaga, ne?
[/quote]
Se pravi do dveh stvari vam ni: ne do Aira, ne do izletov.. hkrati bi pa odločali za vse druge, kje naj ne naj kupijo stvar, ki je vi nočete?
A malo trolamo?
Precenjenost Applovih naprav je delno resnična
Pozablja se celovita slika.. kaj vse z napravo dejansko dobiš: cel EKO okolje.. v katerem je nekaj prednosti pred klasičnimi Windowsi (ne tudi Linuxom):
Ena poglavitna prednost Applovih računalnikov je, da dokler je naprava podprta ste upravičeni do ZASTONJ NADGRADNJE OS-a. Vsak nov Mac OS je zastonj.. in ne kot pri Windowsih novih 100 EUR (izjema časovno limitiran prehod Win7/8 na 10, ki je bil tudi free).
Če želiš ostati na WIN, ni alternative.. morda Piratiziranje?
Druga poglavitna prednost Applovih računalnikov je, da pridejo s svojo različico “Offica” v kateri so Pages[/url] (Word), Numbers[/url] (Excell) in Keynote[/url] (PowerPoint).
Notes pa postajajo vedno bolj podobni Evernotes.. čeprav so slednji še vedno boljši.
Poanta je, da imate preko oblaka, tako kot tudi pri Officeu ali Google Docs (samo tam ultra vohunijo za vami), dostop do dokumentove preko spleta (na katerikoli napravi) ali neposredno na iPhone, iPadu ali Macu.
Sicer so tudi brezplačne pisarne Open Office in podobno tudi za Windowse, a le te nimajo oblačne podpore.
Programi torej so. V App Storeu za Mac OS je tudi marsikaj zastonj. Edina dejanska ovira so IGRE, teh pa res ni za MAC OS okolje prav veliko.
Ampak isti problem ima tudi LINUX.
Manjšo težavo je potrebno odpraviti le glede NTFS (WIN okolje) sformatiranih zunanjih diskov, kjer je v Mac OS sicer vgrajena podpora za pisanje, a ni vklopljena. Iz škatle tako na diske lahko gledate, ne morete pa pisati. Z nekaj kode dostopne na spletu se to odpravi.. alternativno in veliko lažje je, če greste na spletno stran proizvajalca diskov (WD, Seagate, Samsung…) ter potegnete dol Paragonov driver, ki to naredi namesto vas.
Alternativno lahko narediš DualBoot/Boot Camp Mac OS/Windows ali Mac OS/Linux oz. celo Windows/Linux (s tem sicer popolnoma izničiš smisel nakupa Applovega računalnika)
Druga možnost je: Paralleles, če je res nekaj specifičnega, nujno potrebnega za tvoje delovno okolje.
Argument mišk tudi ne drži
Večino običajnih mišk lahko priklopiš na Maca.. če hočeš pa ravno Apple Magic Mouse, jo dobiš pa tudi za 42 CHF (menjavaš baterije – kjer je OCSjevski Steve Jobs vstrjal, da sta bateriji obe obrnjeni v isto smer… in ne tako, kot v običajnih napravh +-.. kar je seveda inženirjem povzročalo sive lase) oz. za V2 (se jo polni) za 69 CHF. (so tudi driverji za Windows okolje)
Glej: https://www.toppreise.ch/index.php?search=apple+Magic+mouse&sRes=OK
Tudi Microsoftove Arc miške niso ravno poceni.. od 50,7 Chf višje.
Za iskanje ugodnih cen po Švici:
https://www.toppreise.ch/index.php
EU (v glavnem bolj Nemčija, Avstrija, Poljska in Velika Britanija):
https://geizhals.eu
Evo se javljam da vam povem da sem kupila AppleMacBook Air 13 Retina/DC i5 1.6Ghz/8GB/128GB/Intel UHD G 617-Gold-CRO KB v iStyle Ljubljana. Cena s popustom 1367 eur. Upam, da bo hči zadovoljna, da ji bo služil več let. Sem šparala celo leto..denar se spet zasluži, darilo je pa neprecenljivo. Že ima Applov iPhone 8 in upam, da se bo naučila delat še ne tem čudu tehnike. Eno leto je tovarniške garancije, ga pa nameravam zavarovat še pri zavarovalnici. Upam, da bo v redu in da me niso nategnili…do sedaj je imela doma 4 leta star Acer prenosnik, ki ga bo sedaj uporabljala mlajša hčerka. Ne ve pa dokončno še kaj bo študirala. Hvala vsem za nasvete.
Se pravi do dveh stvari vam ni: ne do Aira, ne do izletov.. hkrati bi pa odločali za vse druge, kje naj ne naj kupijo stvar, ki je vi nočete?
A malo trolamo?
[/quote]
Človek, na anonimnem forumu smo, samo čvekamo. Kako naj se jaz odločim za druge? Izpostavljam pa absurdnost tvojih predlogov. Menda smem?
BigBang letak za BlackFriday “akcijo” ponuja starega Aira za 899,99 EUR, da se ne bi kdo nasral.
Kot rečeno najlažje je ločiti po USB-C (Thunderbolt 3) priključkih, višjo resolucijo ekrana 2560 x 1600 in grafični kartici Intel UHD 617 (prej 1366×768, Intel HD Graphics 6000)
Medtem je imela italijanska MediaMarkt, tam imenovana MediaWorld dan z 22{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (11+11) popustom za t.i. “Singles day” 11.11.2018, torej prejšnjo nedeljo. Aira sicer še ni bilo na prodaj takrat. A za naslednjo podobno akcijo (poleti imajo podoben popust brez IVE)
1379,- minus 22{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} = 1130 EUR.
1439,- v Sloveniji.
Do Vileša (Villesse) se pa verjetno zmore tudi za zapečkarje, ki ne razumejo OPCIJE preproste formule: Predraga cena doma ali nižja cena + izlet malo po svetu.
Zapečkar = vedno doma.
Ostali po želji.
P.S. Osebno odsvetujem nakup tega prenosnika, če ne zaradi drugega iz principa, da Apple omogoča le en sam (rahitičen – Core-M aka “Y”) procesor.. in ker ga zaradi visoke cene iPad Projev sedaj umešča za 1/3 cenovno višje.
Za 1000 EUR bi ne imel pripomb (dasiravno je to še vedno veliko v primerjavi s konkurenco.. vendar, če ste ujeti v Applov eko-sistem, pač ni izbire oz. Prav to izbirate).
Avtorica, sem verjetno največji možen Mac fen, pa vseeno mislim, da si verjetno vrgla stran pol tisočaka čisto po nepotrebnem. Razen, če bo arhitektka, dizajnerka, audio/video frikica, modelarka … ampak taki bodoči študenti točno vedo zakaj in ali sploh ga potrebujejo. Moj študij recimo je potekal izključno na Mac Pro mašinah. Mac Pro 4, če se prav spomnim.
Za običajen študij, torej izdelavo seminarskih, prezentacij, printanje, skeniranje, prijavo na izpite, branje mejlov ter sledenje FB grupi, pa bi bil sevda dovolj čisto običajen prenosnik (ki je lahko tudi lep).
Ona pa bo imela verjetno zdaj le kup težav s pretvarjanjem datotek, delom v skupini in na koncu boste namestili win ter office na maca, kar je nekaj najbolj trapastega, kar lahko storiš.
Sicer zdaj z ljudmi ne debatiram več o teh stvareh, ker se mi iskreno ne ljubi, ampak še pred nekaj leti so vsi, ki so imeli maca zaradi šminke, imeli več težav kot pa kaj drugega.
Me bo pa veselilo (predvsem zaradi tvoje predanosti osrečiti hči, saj je bil zate to očitno velik finančen zalogaj), če se motim.
Ni doglo trajalo, INTERDISCOUNT že ima 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popust danes 18.11.2018 na vse Mace, tudi novi Air:
[attachment=1]Screen Shot 2018-11-18 at 17.03.11.png[/attachment]
[attachment=0]Screen Shot 2018-11-18 at 17.05.18.png[/attachment]
Mnja… Za programiranje imam se vedno raje dobri stari Windows z Visual Studio-em in Embarcadero Delphi-jem. Tako na Mac-u, kakor na HP-ju imam 16 GB delovnega pomnilnika, da lahko na njem pozenem celotno simulacijo (server-client). Tako razvijam v virtualki, server poganjam v virtualnem okolju, kakor tudi kakega “cudnega” klijenta.
Sam bi se odlocil za 16 GB in VMWare (na Windows je to Workstation, na Ogrizku pa Fusion). Preko thunderbolt prikljucka lahko virtualke brez tezav poganjas z zunanjega SSD diska (gre tudi preko USB-C na Polkenskih mlinckih). Na ta nacin imas dvoje:
– celoten razvojni sistem na enem mlincku
– v primeru defekta ti je vseeno, na katerem mlincku poganjas, saj so VM-i vedno nared za pognati kjerkoli