Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis aprila beremo

aprila beremo

Rothfuss, Patrick – Ime vetra : prvi dan kraljemorčeve kronike

Za vse ljubitelje fantastike, Georga R.R. Martina, Tolkiena in podobnih: vendar, šele prvi del:(((, drugi del je že izdan v angleščini, prevoda še ni, tretjega pa niti v angleščini še ni.

Kopiram iz Dobreknjige.si:

Prvenec ameriškega pisatelja sledi tradiciji visoke fantazije, v katero spadajo tudi dela J.R.R. Tolkiena, Ursule Le Guin in G.R.R. Martina. Mlademu Kvtohu zle sile ubijejo starše in vse, ki jih ima rad. Odrašča v krutem in negostoljubnem okolju, iz katerega se reši z odhodom na Univerzo, iz katerega izrazito izstopa ter hitro postane predmet govoric in junak mnogoterih zgodb. Kljub mladosti se zapriseže, da bo temne sile, ki so mu odvzele starše, poiskal in uničil. Zveni znano? Morda je zgodbena linija zares od daleč podobna tisti iz cikla o mladem čarovniku Harryju Potterju, pa vendar zgodba ponuja mnogo več kot le to. Kvothe, ki ga že od mladih nog uvajajo v veščino “čutenjstva”, se želi naučiti Imena vetra, da bi našel in uničil skrivnostne Čendrijance, ki živijo v mitih in pripovedkah … Opisi sveta krutosti, ki vlada tako v mestu, kjer je Kvothe pred vstopom v Univerzo prisiljen za preživetje krasti in beračiti, kot v sami Univerzi, se mešajo z liričnimi opisi Kvothove ljubezni do znanja, pripovedk in glasbe, tako da se bralec nehote scela potopi v nenavadni svet, kot ga pred nami ustvarja pripovedovalec. Ime vetra je uvodni roman cikla Kraljemorčeve kronike, nadaljevanja pa že nastajajo.

Robert Jordan – Ime vetra : Zjenica svijeta

Sem na 10%, Kindle, tekst je v Srbohrvaščini, latinica, super se bere. Res mi je všeč. Isto kot zgoraj:
Za vse ljubitelje fantastike, Georga R.R. Martina, Tolkiena in podobnih.

12 knjig, menda sta pisala dva pisatelja, nisem prepričan, za pogledat je, če koga zanima 🙂

Lp
G.

Njegov omamni poljub

Avtor: Tracy Anne Warren

evo, to romantično knjigo berem, pa ne me takoj napast.. kako moreš..
glede na to, da imam v službi kar pesto, enostavno ne morem brati kaj bom na izy…

lp

Ferdinando Camon: Oltar za mater

Že dolgo me ni kakšna knjiga tako navdušila. Roman je kratek. Pisatelj
se ob materini smrti spominja njenega življenja. Mama je bila analfabetka,
niti italijansko ni znala, govorila je le benečansko narečje, njen sin pa je
ravno iz protesta zoper nepismenost postal pisatelj. Plast za plastjo nam
odstira materino podobo, globoko zavezano človečnosti in brezpogojni
ljubezni. Besede so umerjeno niansirane, nikjer ne zdrsne v patetiko,
prazno retoriko, njegove besede žarijo iz notranjosti, iz vednosti in
globokega spoštovanja.

Priporočam.

Zdaj sem se končno lotila skandinavcev. V roke sem vzela trilogijo Millenium (avtor: Stieg Larsson).
Trenutno berem 1. knjigo: Dekle z zmajskim tatujem. Detektivka. Leta 2006 je ta roman dobil nagrado za najboljši skandinavski roman. In res je odlično branje.
Baje je bil posnet tudi film (ne vem, če za vse tri dele), a tega nisem gledala.
Vsekakor branje priporočam.

To je ena najboljših knjig, kar sem jih kdaj brala (pa do zdaj nisem bila ravno ljubiteljica fantastike). Brala sem že pred časom – srbski prevod, 1. in 2. del. Perfektno napisano, super zgodba, ravno prav domišljije, akcije, ljubezni in vsega ostalega. Izvrstni karekterji. Tudi srbski prevod je enkraten. 3. del je bil obljubljen za letos, a ga nikakor še ni na vidiku. Res škoda, da so tako dolgi premori, saj se tako izgubi nit. Ne glede na to, pa komaj čakam na 3. del.
Vmes je bila sicer izdana zgodba o eni stranski osebi, a samo v angleščini. Nisem še brala, niti ne vem, če se jo pri nas dobi. Želim pa 3. del trilogije…….

Prebrala sem še 2. in 3. del (Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo).
Izvrstno. Zgodba o raziskovalnem novinarju in njegovi prijateljici hekerici.
Nisem mogla nehati brati. Enostavno ne moreš odložiti.
1. knjiga je nekako samostojna, drugi dve pa povezani, čeprav se nit vleče že iz prve knjige. Moram pa reči, da je 3. knjiga na določenih mestih malo razvlečena. Prav tako je v 2. in 3. delu po moje nekaj dogodkov skoraj nepotrebnih, ker obvisijo kot tujek in se ne razvijajo naprej. Škoda, ker imajo potencial razvoja zgodbe. Morda pa bi se vse to razvijalo v 4. delu, če bi bil napisan, a je žal pisatelj prej umrl. Baje je želel napisati še 4. del. Zdaj pripravljajko novo knjigo, ki bo baje temeljila na 1. delu, napisal pa jo bo nek drug pisatelj. Me prav zanima, kako bo.
Še enkrat – odlično branje.

Po dolgem času se vračam med knjižne liste. Nova članica družine je pač ne samo princesa, ampak kar kraljica 🙂

Jojo Moyes – Ob tebi
Simpatičen roman, berljiv, sporočilen, a nič solzav, kar bi lahko bil ob temi, ki se je dotika. Všeč, ampak sem pričakovala malenkost večji uau glede na ves halo, ki ga je povzročil ob izdaji.

@regla
Čestitke in čim več dobro prespanih noči:)

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

New Report

Close