ara in avans?
Rabim vaš nasvet v zvezi s pojmoma ARA in AVANS?
Da še na kratko povem;prodajalec je v vinjenem in skoraj komaj prištevnem stanju en dan pred podpisom pogodbe se zmenil s kupcem za prodajo zazidalnega zemljišča.
Lepa,super parcela,sončna lega,vsa infrastruktura,travniki,gozdovi…..
Drugi dan so prišli kupci z ročno napisano pogodbo in pričo.Pričo si je priskrbel tudi prodajalec,brez vednosti otrok.Cena je bila 40,45% od tržne vrednosti cene.
Otroka,ki nista polnoletna to spodbijata očetu.Kaj se da narediti?
Njun oče je rekel,da bo sedaj “razveljavil”,komaj sklenjeno pogodbo.Potencialni kupec noče nič o tem slišati.
Na pogodbi ne piše nič o stroških,kdo bi jih plačal v primeru realizacije pogodbe,piše pa samo o prejemu malega avansa.
Kakšna je razlika med aro in avansom?Je avans isto kot kupnina?
V resnici se ne prodaja nič in bi radi imeli razveljavitev.So lahko težave?Je dovolj,da od te pogodbe odstopi ena od pogodbenih strank?
Ni nobenih notarskih zapisnikov!
Ni razvidno kdo je lastnik parcele. Oče ali tudi nepolnoletna otroka? In koliko je danega avansa? Pri nepremičninah se drugje uporabljeni t.i. avans smatra kot ara, ki je po zakonu praviloma 10% celotne kupnine. Zakon tudi navaja kaj se zgodi v primeru odstopa ene ali druge pogodbene stranke. Tako, da je tukaj potrebno vedeti, kaj je napisano na tistem listu papirja.
LP
Lastnik parcele je oče.Otrokoma pa naj bi po smrti očeta pripadalo pol/pol na vsakega otroka.Avansa je danega 4%-Sem morala računati(decimalka gor ali dol.)
Na tistem listu papirja piše,da bodo kupci plačali celotno kupnino(na po šinkanje) v enem mesecu,oziroma čim prej,ko zberejo ta denar.
Kaj pa se zgodi v primeru v primeru ene ali druge pogodbene stranke?
Prosim za pomoč!
Radi bi tudi zaščitili otroke,ki se ne strinjata z očetovim zahrbtnim in brezbrižnim ravnanjem.Njemu je važen denar samo za alko.Ali lahko na kakšen način vmes poseže CSD?
Če ne,je škoda,da CSD sploh obstaja……,ker otroka nimata kritja.
Ara ali avans je to vseeno?Se potem vrača dvojna cena?Bi se rabil odvetnik ali kakšen pravnik?Oče ga sigurno ne bo iskal,saj dela neumnosti,kot kakšen petleten otrok!
Nadaljevanje resnične zgodbe!
Potencialni kupec se ni odzval,da bi se mu vrnil avans (sklenjen en dan med vikendom-iz sobote na nedeljo).
Zdaj pravi,da je utrpel škodo na račun tega in da je še pripravljen počakati en teden,da si ta kmet premisli.
Zdaj se je kmet odločil,da ne bo ničesar prodal in da njega ne bodo goljufali.Zdaj šele vidi,kaj si je naredil.Bil je pa vseskozi alkoholiziran,celo tako,da eno uro ni mogel niti stopiti iz avta,pa še tisto ni mogel iti sam,ker ga je nepolnoletni sin vlekel v hišo.Takšen je bil,ko se je z njimi menil in obstajajo tudi priče,med njimi tudi jaz.
Potencialni kupec (goljuf),hoče da se mu avans vrne (to misli narediti,on noče ničesar vzeti nazaj,ker hoče na sodišče).
Niti omenjal ni nikomer,da je prej imel nekaj drugega v načrtu.Češ padlo je drugič v vodo.Meni je jamral,pa ne verjamemo,da je požrl en milijon nekje za eno hišo.
Zdaj zahteva od tega kmeta za nastalo škodo dva milijona+avans!!
Meni se je ta “goljuf”hvalil,da je dober psiholog,ko je nekako debata nanesla in je res,ker je spreobrnil človeka v popolnoma neprištevno,vinjenem stanju.
Kaj sedaj naresti?
V enem dnevu o takšni škodi govoriti je nenormalno!
Pravni nasvet,pomoč ali karkoli prosim!!!
Socialna bi lahko preprečila posel, če bi bila otroka lastnika. Tako je pa lastnik še vedno oče. Hecno je ko pravite, da sta otroka bodoča lastnika. A je to kje zapisano? A je na Zk dana kaka plomba njima v prid? Če to ni nikjer pravno zaznamovano, sploh ni važno kaj nekateri mislijo, da bi otroka mogla nekega dne dobiti in kaj ne (do takrat se lahko še marsikaj zgodi). Drugače pa lastnik po svoji mili volji lahko dela s svojo lastnino kakor mu paše, lahko jo uniči, proda, šenka… Nikjer ne piše, da jo MORA podariti svojim otrokom!
Po zakonu je ara 10% kupnine, ki se lahko zmanjša tudi na 5% kupnine. V pogodbi o ari morajo biti tudi roki navedeni glede ostale kupnine in kaj se zgodi, če posamezne stranke odstopijo.
Iz prakse vem, da je na sodišču obveljala pogodba, napisana v gostilni na en zmečkan obrabljen papir. Če ne veste kako in kaj, stopite na posvet k pravniku. Moje mnenje je, da kupec nima osnove za zahtevo kar 2mio odškodnine (sploh če se je oče streznil in preklical vse skupaj že takoj naslednji dan). Kvečjemu lahko zahteva dvojno vrednost avansa.
LP
Se lahko v vsakem primeru zahteva dvojna vrednost avansa?
V pogodbi ničesar ne piše kaj se bi naj zgodilo,če katera od pogodbenih strank odstopi!
Oče je po smrti svoje žene uredil tako,da sta otroka dediča vsak do polovice šele po njegovi smrti.Sedaj je še vse njegovo in ostaja bojazen,da vse zapravi,šenka…
Ta oče pravi,da ne ve,kdo je pisal pogodbo,jo sestavljal…če je to res, ne vem,a tako pravi!
Je to možno,da se ničesar ne zaveda,ali blefira tudi nam,ko je spoznal,kaj je naredil?Se lahko na ta način kaj spodbija?
Preklical je že naslednji dan,pa potencialni kupec hoče stvar speljati še samo preko sodišča.
Hoče zdaj manj,vendar hoče svoj prav!
Čist tko… nabavte si raje dobrga odvetnika, da se lahko čimpreje in čimugodneje zmenite. Mogoče bo to očeta izučilo, da v nadalje ne bo tega počel. Saj zakaj je pa stvar hotel sploh prodati?
Pa veliko sreče!
Mislim, da bi bilo res najbolje stopiti k odvetniku. Pogodbena stranka lahko odstopi od pogodbe, v tem primeru pač vrne aro/avans, po pogodbi dvojno, kar pa mora kupec običajno stožiti (to traja leta, vendar pri tem tečejo tudi zamudne obresti). S tem naj bi poravnal morebitne stroške. Glede škode pa ne more kar tako pavšalno reči neko cifro, ampak jo tudi dokazati. Mislim, da tak znesek na sodišču ne bi šel skozi, ker za veliko hujše reči določajo smešne odškodnine. Ne vem pa, ali bi se prodajalec lahko skliceval na svojo neprištevnost oziroma na možnost, da so kupci do parcele hoteli priti na goljufiv način – vse to bi moral znati pojasniti kakšen odvetnik, če si članica zveze za varstvo potrošnikov, bi ti pa znali vsaj malo pomagati tam. Če recimo kupci niso šli na zemljiško knjigo, da bi se pozanimali, kaj je s parcelo, ampak so kupovali na horuk, je najbrž vse skupaj res bolj oportuno kot pa posledica nekih resnih pogovorov, kaj praviš?
Poskusite tega očeta prepričati, naj parcelo in kar ima drugega “nevarnega” premoženja prepiše na otroka in basta.
Točno tako,treba bo na socialno in narediti neko klavzuro,da se česa neumnega spet ne spomni!
Prodajal je pa zato,ker je vedno žejn in je rabil za te stroške!
Avans smo vrnili po pošti s povratnico,ker se sam fizično morebitni kupec ni oglasil iz razlogov,ki meni niso najbolj znani.Vedno je bilo kaj vmes.
Ne vem kaj bo sledilo?Če ga toži in če ta tožba traja leta in leta,se bo tako ta žejenček prej utopil v alkoholu.
Hvala za vaše nasvete!
V mesecu novembru 2008 smo naredili predkupno pogodbo za prodajo stanovanjske hiše bila tudi plačana ara pri agenciji rok plačila je bil 15.1.2009.Kupec je dalj časa zavlačeval.Agencija mu je poslala priporočeno obvestilo naj se izjasni kaj sploh misli,odgovor je bil dobili smo denar po črnih kanalih bomo kupili.Do kupnine ni prišlo utrpel sem pa škodo 12.000 eur.Cena neprimičnin je padla.Kupec se še do danes ni oglasil jas pa sem hišo prodal v mesecu juniju preko druge agencije.Z agencijo sem imel pogodbo za 1.5 procenta provizije.Prva agencija mi pa sedaj noče izplačati provizije im mi je zadržala 3 procente z obrazložitviji,da kupnina ni bila speljana preko njih in da ima kupec tudi pogodbo 1.5 procenta in da od njega ne mora dobiti.Prosim vas če mi lahko svetujete kaj naj naredim z agencijo ki are ni izplačala v celoti. Lep pozdrav Lorenčič Štefan
Pa kaj še! Če je s kupcem sklenila pogodbo o 1,5 odstotka provizije, naj jo izterja od njega, agencija že dobro ve, kako! Najboljš, da pridejo elektro pa še kdo kar mene rubit, ker pri sosedu ne morejo?
V splošnih pogojih imajo agencije običajno zapisano, da so do provizije upravičene tudi, če se kasneje od posla odstopi. Torej, tvoj del provizije ni sporen, to, da pa tebi zaračunajo še kupčevo, je pa višek!
Obrni se na GZS, če je tvoja agencija njena članica.
Forum je zaprt za komentiranje.