Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek arašidi

arašidi

Kako in kdaj ste otrokom prvič “predstavili” arašide? Skrbi me, da je alergičen.

arašidovo maslo?
moja2 sta nora nanj

Pa je sicer alergik? Če spada na splošno med alergike, vsekakor najprej zahtevaj alergološko testiranje na arašide. Če pa sicer ni alergik, pa lahko zdrobiš arašid in ga zmešaš z malo vode, to zmes pa daš na kožo v pregib na notranji strani komolca, če ne bo nobene reakcije, je že malo več možnosti, da ni alergičen na arašide. Nato lahko malo takega zdrobljenega in z vodo zmešan arašid položič na kotiček ustnic, ustne sluznice, ne da bi to nato pojedel. Če po večkratnem poskusu ne bo nobene reakcije, zelo verjetno ni alergičen.

ja,seveda to delajo na zahtevo testiranje 🙂
nekatere pa ste res smešne do amena.

jaz celo življenje jem normalno arašide brez problemov, ampak sem bila pred enim letom zaradi drugih težav na testih za alergije in mi je bila tam ugotovljena med drugim tudi alergija na arašide (alergična sem itak na milijon in eno stvar), zato malo oklevam, sedaj je star skoraj 14 mesecev

nekatere pa ste res smešne do amena.[/quote]

Hujšim alergikom delajo to kar brez zahteve, imam zelo obširne osebne izkušnje. Nič smešnega ni tu.

nekatere pa ste res smešne do amena.[/quote]

Hujšim alergikom delajo to kar brez zahteve, imam zelo obširne osebne izkušnje. Nič smešnega ni tu.[/quote]

ja,seveda hujšim-to po,meni če bi tvoj pojedel arašid in bi začel zatekati!!
ne pa kar tako : moj še ni probal arašid,dajte testirajte ga
jaz imam tudi zelo obširne izkušnje IN ?

[quote=”xy

[quote=”xy

Ne, ne razumem, kaj je narobe s tem, če nekaj zahtevaš. Če je zahteva upravičena in argumentirana, jo zdravniki upoštevajo. V svojem prvem odgovoru sem napisala, da če gre za otroka, ki je tudi sicer alergik, naj zahteva tesiranje. Če pa ne gre za alergika, pa lahko sama poskuša, napisala sem tudi, kako se to naredi.

Praviloma je pri alergijah tako, da pri prvem stiku z alergenom ni nobene reakcije! Takrat šele pride do senzibilizacije z alergenom. Če prvič ni reakcije to nikakor ne pomeni, da oseba na to stvar naslednjič ne bo odreagirala z alergijsko reakcijo. Na testiranje alergij se pa tudi ne moreš povsem zanesti. Predno je bil otrok v stiku z alergenom tako ali tako ne bo pokazalo nič. Vendar pa so tudi po tem možni lažni pozitivni ali kar je še bolj nevarno lažni negativni rezultati.

Pri mojem sinu je bilo tako, da je prvič dal v usta kaj v zvezi z arašidi, ko je bil star leto in pol. Šlo je za en majčken 1-2cm velik smoki, ki jih je na igrišču delil fantek iz sosednjega bloka. Zgodilo se ni nič posebnega. Ko pa je čez kak teden spet dal v usta smoki (je še žvečil in še ni pogoltnil), je pa prišlo do zelo hude reakcije. V trenutku je bil rdeč v glavo in je začel tudi zatekat okrog ust. Prežvečen smoki je na mojo zahtevo seveda takoj izpljunil in sva usta sprala. K sreči sem imela pri sebi Claritin tablete in sem mu dala 2 tableti, da jih je zgrizel in čez popil vodo. Potem sva pa hitro oddrvela do zdravstvenega doma. Tam je dobil injekcijo, da se je reakcija končno prekinila. Na alergološkem oddelku Pediatrične klinike so mu potem večkrat delali teste in v vseh letih (sedaj ima 12 let) test na arašide nikoli ni bil pozitiven. Kar se testov tiče, bi si človek mislil, da alergije ni in lahko je arašide. Pa je stanje daleč od tega. Glede na to kakšna je bila takrat reakcija, mu na pediatriji ne upajo delat niti provokacijskih testov, ker se bojijo. Se je pa tudi že večkrat zgodilo, da je sin vstopil v prostor, kjer je nekdo prej odprl vrečko smokijev ali slanih arašidov in ga je takoj začelo dušiti. K sreči ima vedno pri sebi Ventolin in se je dobro končalo. Edini problem, ki ga imamo sedaj je stalen strah vsakič, ko otrok je izven doma ali šole, ker nikoli ne veš kakšno olje na primer uporabljajo pri kuhi v restavraciji. Arašidovo olje je namreč zelo priljubljeno za cvrtje, drug problem pa so deklaracije, kjer je dovolj da je napisano “rastlinsko olje” – to je pa lahko sončnično, repičino, olivno,… ali pa ravno tako arašidovo oz. mešanica le teh. Zato so mu pri alergologu dali set tablet (Medrol+Claritin), ki jih mora imeti vedno pri sebi in jih vzeti takoj, ko bi začel nenadno zatekati oz. bi se pojavila kakšna hujša reakcija.

New Report

Close