Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Aristotel -Politika

Aristotel -Politika

Prosim za pomoč vse, ki so imeli problem pri študiju Aristoteleve Politike, ki je ŽAL v hrvaščini in zato je že prevajanje problem.
Zadevo moram preštudirati in mi zaradi prevoda (kje so Hrvati našli vse te nove besede?) gre zeloooo počasi od rok.
Ali je med vami kakšen študent filozofije, ki je imel enak problem in je pripravljen pomagati – z nasvetom, predlogom …. ?
Lp

Ja, žal ti ne preostane drugega, kot slovarček v roke in na delo! Sama sem si (mislim, da prav tako pri Aristotelu, če se dobro spomnim :-)) pomagala na ta način, da sem si zraven naredila en tak “filozofski slovarček”, torej besede, ki se pogosto ponavljajo, si izpišeš in zraven pomene, da ti ni treba vsakič iskati, potem pa si že zapomniš, kaj je kaj in kmalu steče, samo ne obupavat, saj ni tako hudo (še dobro, da smo morali brati samo v hrvaščini in ne npr. v nemščini, to bi šele bilo kritično!) – je pa res problem včasih, ker določene njihove besede pomenijo drugo, kot enake pri nas in te lahko zavede – tu pač moraš biti natančna in na začetku čim več preverjati s slovarjem, bilo bi pa zelo primerno, če bi vam te osnovne termine razložili profesorji – npr. nam še zdaj ni jasno, kako za vraga prevesti v slovenščino “prigodak”!! :-))) (lat. akcidenca)
Veliko sreče in lp, Maja

P.S. Če ne veš kake konkretne besede, me sicer lahko tu vprašaš, a ne garantiram, da bom vedela!

Živjo!

Za začetek činidba in probitačnost. Pa tvorba, ja. Same takšne besede za katere bi sicer lahko nekaj ugibala kaj pomenijo, pa ne gre. V slovarčku ni teh besed. Še na internetu sem našla slovarček, ki pa teh besed ni našel. No, če slučajno poznaš besede, mi jih prosim razloži, drugače pa hvala za odgovor (ne bom kar tako obupala) in lep pozdrav.

maja

Probitačan pomeni (po slovarju) koristen, donosen, tako da bi probitačnost bilo korist(nost), za činidbo pa ne vem točno, a če bi ugibala, bi morda lahko bilo delovanje, dejavnost (činiti je “delati”, vendar tudi “zdeti se”, zato je težko tako ugibati).
Ha, ha, najbolje, da odgovarjaš kar v hrvaščini, pa ti nič ne morejo (a je to za Pribca, ha?) :-))

Hvala za pomoč. In ja, to je za Pribca. A je res ful zahteven na izpitu? Baje ful meče folk. Kdo se ti zdi najbolj problematičen na izpitih? Malo smernic mi ne bi škodilo.

maja

Uh, najbolj problematični pridejo šele v višjih letnikih, ti se še nimaš kaj sekirat, meni Pribac ni preveč kompliciral, mi je bil kar všeč na izpitu, ker je vsaj jasen in veš, kaj hoče, kar se pa za Debenjaka ne bi moglo reči, a če se ne motim, vi več nimate njega, saj je v penziji – no, pri njem si bil tudi po tri ure notri ali celo več!
Glede Pribca pa, a še vedno najprej med letom da kolokvij? Če je tako in če si kolokvij naredila, boš izpit tudi, če pa nisi, pa tako in tako pomeni, da še nisi dovolj naštudirala te izpitne literature in ko jo boš tako, da narediš kolokvij, boš naredila tudi izpit – kolokvij te v bistvu že pripravi na izpit – saj so na kolokviju iste knjige, ne? Mi smo imeli poleg Politike menda še Hobbsa, Rousseauja, pa neko Židovsko vprašanje od Marxa (ki ga tako ni nihče razumel :-)), pa še nekaj, ne spomnim se več – imate vi isto?

Aja, mislim, da je bilo še par knjig iz Platonove Države, če nisem zamešala s kakim drugim izpitom, a to je čisto luškano za brat! (tisti Gigesov prstan itd.)
Pazi pa na to, da ima Pribac zelo rad primerjave, bodisi med filozofi ali pa med kakimi pojmi…

New Report

Close