Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek artroskopija kolena

artroskopija kolena

Ker je ta forum najbolj obiskan, bom najprej vprašala tukaj. Čez dober mesec me čaka operacija. Natančneje artroskopija kolena. Imam strgano prednjo križno vez in počen meniskus. Ortoped mi je rekel, da je rehabilitacija po artroskopiji 3 tedne. Zanima me, če ima kdo tukaj izkušnje s tem? Zdi se mi skoraj neverjetno, da bi po 3 tednih že lahko tekla.

Kdo pa te sili v tek? Bedarija.
A ni po takšnem stanju in ne samo takšnem, boljša in tudi koristnejše hoja.

še bolje kolesarjenje

Konec rehabilitacije ne pomeni, da potem lahko na ful spet obremeniš koleno in greš na turno smuko, ampak da je končana akutna faza rehabilitacije, torej da je koleno stabilizirano in zaceljeno, ni pa še sposobno prenesti polnih obremenitev čisto z vidika kondicije. Saj tudi po treh tednih ležanja, ko spet vstaneš, telo sicer je zdravo, ne moreš pa iti kar na maraton. Po zlomu roke tudi ne smeš kar takoj nazaj na ful – najprej spet lepo počasi okrepit mišice brez pretiravanja, nato pa počasi po starem.
Glede na poškodbo imaš pač očitno smolo s sklepi in to upoštevaj.

to da bom po 3 tednih ze lahko tekla, so besede ortopeda, na moje vprasanje kdaj bom spet lahko aktivna

jaz sem po taki operaciji potreboval pet mesecev, Zurbrigen je pa po treh tednih zmagal v svetovnem pokalu.

se mi zdi, da je nekoliko pomembno kakšnemu kirurgu prideš v roke in potem od rehabilitacije.
če nimaš kakšnega prijatelja med fizioterapevti, čakaš na neko uradno (brezvezno) fizioterapijo dva meseca…

Rekonstrukcijo krizne vezi sem imela v zacetku oktobra 2015, bolnisko sem imela do zecetks februarja 2016 (dobre 4 mesece). Tri tedne sem hodila s pomocjo bergel, malo pred koncem 2 meseca sla v smarjeske. Vecina jij je bila tam na sredini tretjega meseca po operaciji. Na zdravljenju (zdravilisce) ce delas- res napredujes.
Aja, zdajje cca 6 mesecev, koleno me se obcasno boli..

to da bom po 3 tednih ze lahko tekla, so besede ortopeda, na moje vprasanje kdaj bom spet lahko aktivna[/quote]

Hja, načeloma pač atroskopija pomeni bistveno krajši čas okrevanja, eni rečejo celo samo dva tedna in da po dveh tednih lahko počneš vse kot prej. Vendar to velja, če ti operirajo samo meniskus. Vez je pa druga pesem in zaradi nje boš morala biti potrpežljivejša.

po atroskopiji sem bila res po cca 3 tednih ponovno na nogah. normalno hodila,v službo, nisem pa športala.
Križno vez boš pa najbrž tudi dala operirat? to bo ločena operacija, težja, okrevanje je pa cca 3 mesece (se pa kar pripravi, zdravniška komisija te že po 14 dnevih pošilja v službo in se zajebavaš s pritožbami).

Ne pretiravaj samo artroskopijo ji ne bodo delali-da bi samo pogledali koleno.
. Artroskopsko ti naredijo rekonstrukcijo kriznih vezi (ponavadi s transplantacijo semitendiniosus in gracilis, to je z zadnje strani kolel) in pocistijo meniskus (zasijejo, delcek odrezejo…).
Brez posebnosti, brez pritozb sem imela 4 mesece in 1 teden bolniske (okt15-feb16). Brez pritozb sem dobila odobreno zdravilisce, ker ti to po zakonu pripada. Pri rekonstrukciji kriznih vezi. Pri meniskusu je bolniska 2 -3 teden, ni zdravilisca.

ker sem s.p. si bolniske v nasi ljubi drzavi itak ne morem privoscit. Zato bom, ker imam to moznost, delala od doma. Kolikor sem razumela ortopeda, bo obe poskodbi operiral istocasno.
Nisem profi.sportnica, kdaj pa kdaj grem tect ali v fitnes, tudi rolam poleti. Z rehabilitacijo se mi ne mudi. Zanimale so me izkusnje iz prve roke, ce je res okrevanje tako hitro.
Hvala vsem za odgovore

seveda ti bo saniral obe poškodbi hkrati (križna in meniskus).
napisala si, da nisi ravno aktivna športnica. jaz sem stara 45 let, tudi ne ravno aktivna športnica, vsak dan sem hodila cca 1 uro (pes), občasno tekla.
Po posegu ti mišice tako atrofirajo, da je noro. vsak dan sem delala predpisane vaje (stegnjena noga, vaje za pokrčitev), hodila 2-3 tedensko na polikliniko – ortopedska, po dobrem mesecu vseeno tako slabe mišice, da je bilo joj.
tako da prva dva tedna ful boli (že takrat delaš vaje), nato pa vaje, vaje. jaz sem si kupila stimulator (sport-elec, multi sport, ker je precej cenejšji kot compex) – zelo ti pomaga pri povrnitvi mišične mase.
po dveh mesecih v zdravilišče, nato vsakodneven vaje, fitnes, vsaj dan sobno kolo (na kolo sme jaz uspela it cca 1,5 meseca po operaciji- takrat, ko že skrčiš nogo malo čez 90,100 stopinj (kot).
podobne izkušnje so imeli vsi, ki smo bili skupaj v šmarjeških. kakšen 20-letni športnik je bil nekja boljši kot mi, ampak ni bilo neke strašne razlike (da bi on po mesecu dni sklakljal okoli…)
srečno in pridno delaj vaje.

Se mi je kar zdelo, da so oni trije tedni pobožne želje.

Sin je imel konec julija 2015 artroskopijo z rekonstrukcijo sprednje križne vezi in 2x zašit meniskus( baje je bil 2x zlomljen) športnik celo življenje, po operaciji 6 tednov birgle, toplice, fizioterapija mislim da je kar ene 3 mesece hodil. Danes mora pazljivo po stopnicah ob večjih naporih ( večkrat počepnit, več hoje) ga še vedno boli. sedaj je še enkrat naročen na magnetno pa bomo videli. Če bo vse uredu račauna jeseni začeti s treningi, če ne konec s športom, ga je pa dr. Ma,,, operiral, tako da ni kar tako en kirurg, pa je še vedno štala.
Prej ne moreš nikoli vedeti, kako bo šla rehabilitacija, hitro okrevanje ti želim.

lp

kot pravi jszt, je različno od od posameznika do posameznika.
dober kirurg naj bi bil tretjina uspeha. Lahko te operira Macura (na travmi Lj), Stražar ali Ambrožič (Valdoltra) ali Hussein (artos- žal samo samoplačniško), lahko Iskra (NM)… vseeno še ne pomeni, da boš takoj fit.
poznam primer, ko je isti zdravnik isti teden operiral dva pacienta (križne), moški ok, ženska, aktivna športnica, težave (izteg noge, bolečine). tudi zdravniki niso bogovi in vsako telo je drugačno.
Po pol leta si približno normalen (jaz imam težave s počepom – globokim oziroma če pokleknem, boli me kost pod kolenom, včasih se je ne smem niti dotaknit, če narobe stopim me zareže pod kolenom…), po letu dni ni “normalen”.

. Artroskopsko ti naredijo rekonstrukcijo kriznih vezi (ponavadi s transplantacijo semitendiniosus in gracilis, to je z zadnje strani kolel) in pocistijo meniskus (zasijejo, delcek odrezejo…).
Brez posebnosti, brez pritozb sem imela 4 mesece in 1 teden bolniske (okt15-feb16). Brez pritozb sem dobila odobreno zdravilisce, ker ti to po zakonu pripada. Pri rekonstrukciji kriznih vezi. Pri meniskusu je bolniska 2 -3 teden, ni zdravilisca.[/quote]

resno? če je tako, pol super. meni so kot rečeno delali ločeni operaciji. artoskopsko mi je počistil meniskus (odstranil odlomljen del), na križno vez me je pa poslal na ločeno operacijo, ki je tudi dlje trajala…

Brez posebnosti, brez pritozb sem imela 4 mesece in 1 teden bolniske (okt15-feb16). Brez pritozb sem dobila odobreno zdravilisce, ker ti to po zakonu pripada. Pri rekonstrukciji kriznih vezi. Pri meniskusu je bolniska 2 -3 teden, ni zdravilisca.[/quote]

resno? če je tako, pol super. meni so kot rečeno delali ločeni operaciji. artoskopsko mi je počistil meniskus (odstranil odlomljen del), na križno vez me je pa poslal na ločeno operacijo, ki je tudi dlje trajala…[/quote]
zanimivo. Meni je ortoped takoj rekel, da bo vse skupaj naredil (meniskus + pogojno križna v kolikor se ne bo koleno stabiliziralo z vajami – pa se ni dovolj in mi je pred posegom povedal, da je treba zrihtat oboje). Imela sem poškodbo na smučanju.
In tudi drugi, ki sem jih srečala na fizioterapiji na polikliniki in v šmarjeških – so jim naredili vse skupaj. Skoraj vsi smo imeli križno + še kakšen popravek meniskusa – ne vem, če je imel kdo samo križno.
Ali je bilo to letos (ločena posega – artroskopska operacija meniskusa in ločeno artroskopska križne), lani ali pred malo več časa?

resno? če je tako, pol super. meni so kot rečeno delali ločeni operaciji. artoskopsko mi je počistil meniskus (odstranil odlomljen del), na križno vez me je pa poslal na ločeno operacijo, ki je tudi dlje trajala…[/quote]
zanimivo. Meni je ortoped takoj rekel, da bo vse skupaj naredil (meniskus + pogojno križna v kolikor se ne bo koleno stabiliziralo z vajami – pa se ni dovolj in mi je pred posegom povedal, da je treba zrihtat oboje). Imela sem poškodbo na smučanju.
In tudi drugi, ki sem jih srečala na fizioterapiji na polikliniki in v šmarjeških – so jim naredili vse skupaj. Skoraj vsi smo imeli križno + še kakšen popravek meniskusa – ne vem, če je imel kdo samo križno.
Ali je bilo to letos (ločena posega – artroskopska operacija meniskusa in ločeno artroskopska križne), lani ali pred malo več časa?[/quote]

dve leti nazaj, poliklinika. Na artroskopiji me je samo “uštimal”, da sem sploh lahko hodila (ukleščen/zlomljen meniskus), za križno je rekel, da je ne more istočastno zrihtat. Lahko da so v dveh letih napredoval… al pa sem imela res večje opustošenje v kolenu:)

Bila na istem kot ti..predvidevam, da kljub obema poškodbama lahko kolikor toliko nekaj telovadiš..Sama sem pred operacijo obiskala fitnes in s pomočjo trenerja nogo do operacije dodatno ojačala, utrdila..(svetoval ortoped)..ti povem, da je veliko krajši čas rehabilitacije.
Drži se..in po operaciji čim bolj ubogaj in delaj, delaj, vadi..verjemi, da bo prišel trenutek, ko si boš mislila, da ne boš noge nikoli mogla več normalno iztegniti..tudi to mine, ampak res je potrebno kar veliko stisniti zobe in telovaditi..potem ni lenarjenja, ker bo noga res zaspala. Srečno

Operacija kriznih vezi je problematična, ker je okrevanje polno bolečin z ki trajajo več mesecev in celo več leta pri tem pa sama obljuba kirurga o povrnitvi v šport, ni vedno izpolnjena, saj dosti ljudi do konca življenja trpi zmanjšano gibljivost kolena, cele noge, kar sčasoma privede do vseh drugih bolezni na tisti nogi, saj drugače biti ne more.

New Report

Close