Aseksualnost
Pozdravljeni,
imam kr velik problem, nimam ne zelje po spolnosti, z nikomer, noben moski me ne privlaci, niti zenske,… Ce pomislim da bi morala to poceti se mi vse zagabi. Pri 19letih se mi je zgodilo to zdaj ko sem 21 se vedno traja in vedno huje je, S partnerjem isceva resitve a jih ne najdeva, vsi zdravniski pregledi so odlicni… Zanimajo me samo podobni primeri, ostali z bolanimi komentarji si brisite svojo rit, pa brez zamere :*
Mislim, da je to spet ena moda, izmišljotina, ali nekaj takega. Mlada si še. Mislim, da si si nekaj vtepla v glavo, zdaj o tem razpredaš in najbrž si se tudi prepričala, da s teboj ni vse v redu.
Ali čutiš ljubezen do partnerja? Čutiš do njega kakšno privlačnost? Te privlači? Včasih se tudi zmotimo in smo v nekoga samo platonsko zaljubljeni.
Začasno se s partnerjem razidita, boš videla, kako bo. Ne obremenjuj se z ničemer in ne sili se v nič. Stvari se zgodijo, ali pa ne. Najbolj nesmiselno pa je se z nečim obremenjevati.
Torej, si kao aseksualna, seks se ti gabi že dve leti, a vseeno imaš partnerja? Mora bit pa res obupan, da te še gleda…
Aseksualnost je pretežno upor mlajše, predvsem milenijske generacije ljudi.. ki jim preseda izpostavljenost seksa na vsakem koraku. Od reklam, do tradicionalnih “vrednot družine” (seks za nataliteto).
Hipijem je dojadilo, da morajo veljati različna pravila za ženske in za moške.. in so si puščali dolge lase (moški), zažigali modrce (ženske – sicer simbolično, ker so se korzetov znebile že v 1 SV, ko se je potrebovalo železo za orožje), razglašali svobodno ljubezen.. kot upor tradicionalnim togim ureditvam, kjer ima fiksno vlogo žena in mož.
Tako glede svobodne ljubezeni, kot tradicionalne poroke (oba devičnika, fukata samo za nasledstvo).. vsi ti sistemi so vodili tako v ločitve, stres, slabo voljo in seveda vplivale na psiho otrok.
Ti sedaj odraščajo, z izkkušno slabih izgledov njihove okolice. Naj bo to zaradi ločitev ali vztrajanja v nekm bednem zakonu zgolj zaradi forme ali “zaradi otrok”.. je vseeno. Odraščajoči ljudje se zvez, intime.. bojijo. Lahko v prvem koraku: samega seksa.. ali v drugem koraku: poroki.
Zato se izogibajo seksualnosti, ker le ta neizbežno vodi v parčkanje.. ki kreira par.. zakon. In zakoni se v preteklosti niso obnesli. Ne tradicionalni, ne hipijevsko / aletrnativni (tudi anarhistični ali puknovski).
Helen FIsher, antroploginja je že opazila, da se mlada generacija gre “dolgo ljubezen”, kjer se par ne poroči, živi pa skupaj in se spoznava. Kar je pravzaprav dobra stvar.. priporočljivo je, da živiš skupaj vsaj 3 leta, preden se obvežeš z dolgoročnimi načrti (otroci, nepremičnine..).
Tretja veja tega strahu pred intimo, starševstvom, partnerstvom.. je t.i. “co-parenting”. Kjer ima “par” skupnega otroka, za katerega skrbita, nimata pa namena živeti skupaj oz. si starševstvo že od začetka samo delita. Na pravega še oba čakata, sta si pa vmes že omislila otroka. Nekako obrnjen slovenski pregovor: najprej kravca, potem štalca.
Kot so oblike pred skupnostjo tudi:
One-night-stand če aseksualnost ni za tebe, pač najdeš vsake toliko časa nekoga, ki mu je podobno kot tebi, zgolj do seksa.. in nič odnosov, nič komplikacij.. nič klasičnega “sranja” torej.
Hoocking-up neke vrste zadnji Tango v Parizu oz. ponavljujoči se one-night-stand – zgolj seksualni odnos z nekom.. kjer pač ne prekličeš vse seksualno v tebi in si pač najdeš redno obliko seksualnosti, ki pa ne vseboje odnosov – osnove strahu.
Friends with benefits (malce razširjenji zgornji pojem, ki morda celo vodi v co-parenting).
Nekatere oblike so bolj pisane na kožo ženskam, druge moškim.. kulturo vedenja pa določa tisti spol, ki ga v nekem danem okolju primanjkuje.
Tako se je hooking-up razrastel na ameriških univerzah, kjer je več vpisanih študentk, kot študentov.. posledično le ti določajo pravila igre.
Friends with benefist je nekje na sredini (še vedno malce bolj v prid moškim)..
Co-parenting pa je prednost za karieristke, ki si na ta način omislijo “designerskega” otroka, s partnerjem, ki jim je pogodu zaradi določenih lastnosti.. ki pa niso takšne, da bi z njimi tvorile družino ali se odrekle karieri.
Aseksualnost je tako zgolj najvišja oblika strahu pred intimo, odnosi. Neke vrste zasvojenost z odnosi, samo iz kontra smeri, kot piše Sanja Rozman.
V pretkelosti se je sicer že “pojavljala”.. a so to bili ponavadi ljudje, ki so svojo spolnost prikrivali javnosti in ostajali “samski”. Naj si bo to zato, da so ostajali neodvisni.. ali zato, ker njihova oblika spolnosti ni bila del splošnega normativa: heteroseksualna.
Aseksualnost je lahko tudi fizičnega izvora, manjko hormonov testosterona in estrogena. Na poželenje sicer najbolj vpliva prvi. A ni edini.
Povečini pa problemi niso fizični, temveč psihični.
Zapik.
Aseksualnost nudi zapik. Lahko si še nekaj let “otrok”, ki se ne potrebuje ukvarjati z odnosi. Podaljšuješ mladost. Negiraš del človeškega v sebi, vse to zgolj zaradi strahu pred odnosi, čutenjem, čustvi.
Ker, če je kje nemogoče blokirati čutenje, je to seks.
kaka spolna zloraba (v otroštvu) ?
Obstaja samo ime problema.
Vendar smo vsi “seksualni”, nihče NI aseksualen.
Je pa možno, da z velikim trudom preusmerimo spolno energijo (libido) v kaj drugega, kot v lastno spolnost. Gojimo recimo rožice, lovimo metulje, kakšno stvar leta in leta intenzivno raziskujemo…
Ampak s takimi početji le kažemo, da spolnost/lastna seksualnost na nek način ni za nas, jo ne prepustimo blizu, se nam zdi nevarna, celo pogubna.
In se tako z “samozatiranjem” odrečemo pomembnemu delu sebe…
Včasih so se taki, ko se jim je pojavila grešna misel, bičali do krvi. Verjetno se še danes taki bičajo, ali pa kako drugače kaznujejo…
Z partnerjem to ne boš rešila. Na žalost.
Tu pomaga tretja oseba. Lahko si poiščeš psihiatra ali terapevta. Problem je katerega? Zakaj?
Ker je njim prvenstven zaslužek in s tem malo uspeha. Pri takih problemih je bil edini uspešni psihiater Janez Rugelj, on je imel uspeh pri odvisnostih in drugih problemih.
Problem je v tvoji psihi. Zelo velik. Če te kaj zanima, mi pošlji zasebno sporočilo.
ok glede na vse druge komentarje naj se ti oglasim še jaz. Sem stara 24 let in sem aseksualna. Ja vem da mi boste rekla da sem bila nadlegovana (ne nisem bila), sem sita seksualnosti na TVju (nič me ne moti, naj ljudje seksajo). Nikoli nisem razmišljala da sem aseksualna, niti mi ni to ˝modna muha˝ (če je tok fajn, zakaj ne bi). Preprosto nimam ne želje ne nič in mislim da z mano ni nič narobe. Tako da ti težko rečem kaj storiti, morda boš s časom spremenila usmerjenost, mogoče boš ostala taka kot si. Mogoče te partner sprejme tako, če te pa ne je težko nadaljevati odnos. Oprosti ker ti ne morem bolj pomagat, vendar nisi sama
Si pač atipična samica, ki nikoli ne bo seksualno zapeljevala moških, s tem ni nič narobe. Moški te bodo prepričevali, da je to narobe, iz razloga, ker bodo upali, da v tepi najdejo novo lahko tarčo; ženske pa zase vedo, da mednožje uporabljajo, da karkoli dosežejo pri tipih, zato jim bo tvoja drža tudi tuja..
Sevede je narobe če ne faaka. Kva teb ni jasn? A ste tle sami zavrteži:-)))
dobr fook!! aseksualc umir se:-))
drk.ač ze dolg nisi fookal ane???:-)))
Kaj ma to veze. Si p.eder, kaj tebe briga moj kavs? Kot vidiš, se ti je poskus prepričevanja bab tu gor klavrno ponesrečil..
babe tle gor so napaljrne name!! dr.kac!!!
lohk ti pomagam kasno zapecat :-)))
Daj ne nakladaj.
[/quote]
Baba brez deca:-))) revixa k tt noben ne povoha:-))))
Kot d aimaš ti babo.
[/quote]
Sevede jih mam! nism kokr ti drk.ač:-)))
Lej na k. mi gredo babe k se delajo nedostopne!
jst mam velim za ponudit! kva pa una?? nč! velik bab tle nima nc!!
kva maš pa ti za pknudit? ne bod pameten!!
Forum je zaprt za komentiranje.