Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Astma – simptomi

Astma – simptomi

Pri meni obstaja sum na astmo. Zdaj pa sprašujem tiste, ki morate živeti z njo, kakšni so bili tisti prvi simptomi. Mene recimo ves čas tišči v prsih, postala sem blazno preobčutljiva na vse močne, strupene vonjave (čistila, dišave za WC …), mi pa ne zmanjkuje sape. Kakšne so vaše izkušnje? Pregled pri pulmologinji imam namreč šele čez en mesec in me črviči.

Spoštovana!

Pravkar imam sina v bolnišnici zaradi napada astme. Pri njem se vse začne s kašljanjem, počasi se povečuje frekvenca diha na minuto (ko spi, ima okrog 30 vdihov na minuto, ob napadu astme tudi do 60!). Dihanje postaja hitrejše, plitvo… Med govorom ne uspe povedati kratkega stavka, ne da bi vmes dihal. Čutiti je napor, ko govori… Otroka pri astmatičnem napadu tudi boli trebuh (za odrasle ne vem).

Vse to se potem konča na kisikovi maski, ker zdravila ne pomagajo. Sedaj je sicer v bolnišnici že brez kisika in infuzije (pogosto pride do dehidracije, ker ne more piti in jesti), z inhalacijami zdravil.

Kasneje grem jaz s hčerko v bolnišnico in se bova z možem zamenjala pri sinku. Upam, da bomo spet kmalu skupaj doma!

Vam pa želim vse najboljše in čimmanj težav. Srečno!

Vidka

Pitka upam, da bo s tvojim sončkom kmalu vse vredu.

lp

------------------------------------------- Nasmehni se, nekdo te ima rad=)

Astma je lahko tudi atipična. kako pa se kaže, je predvsem odvisno od razloga, zakoj jo nekdo ima. Sama imam atipino, nealergično astmo, ki se poslabša ob izbruhu akutnega respiratornega infekta, ki se takrat tudi hudo poslabša in vodi v pogoste pljučnice. Naj ti približno opišem, kako je na pregledu.

Na pregledu boš imela najprej alergološke teste, da se vidi, če si tudi alergična na 20 tipičnih alergenov.

Nato bo metaholinski test, ki EDINI dokaže ali ovrže astmo. Sestre te vodijo, kako se piha v tulec, ki je povezan z računalnikom. Če je razmerje med vdihom in izdihom visoko, je podan sum na astmo. Če ti je po metaholinu slabo in težko dihaš, in ti pomaga vpih ventolina – kar pomeni, da po 10 minutah s ponovnim vpihovanjem v tulec, preko računalnika bistveno izboljšaš rezultate, je pa astma praktično dokazana.

Lianna, hvala! Tudi mi upamo!

Pozdrav.

Vidka

Vsem se najlepše zahvaljujem za odgovore.

New Report

Close