Asus EEE
Pozdravljeni.
Saj imam kar nekaj izkušenj z računalniki in OS – ji, a vseeno mi pa v tem primeru ne gre.
Naj navedem konfiguracijo:
Asus EEE PC 1101 HA
Atom 1,3 Ghz, 2G Ram, 250 GB HDD, intel grafika, resolucija 1366×768 …
No, ta laptop sem dobil po naključju zastonj že pred kar nekaj časa. Imam ga za na teren za osnovne zadeve (Office, mail, brskanje po web u, pa še kake podobne zadeve). Kaj več tak mini mlinček itak ni sposoben. V osnovi naj bi ta bil certificiran za Win 7 ampak je s tem OS deloval obupno počasi, praktično neuporabno. Pa sem se odločil, da bom dal gor tazadnje XP je, ki vsebujejo vse popravke, pa tudi Asus ponuja gonilnike za Xp. Mašina se lepo instalira, šoferji v celoti, a vseeno mi deluje izjemno počasi, oz. precej zmrzuje ali pa se nenormalno zatika; zgleda da so slabo napisani gonilniki, kar nekaj osnovnih programov včasih sploh noče delovati, kot je recimo BS player (najnovejša verzija z vsemi ustreznimi kodeki se sesuje vedno preden začne predvajati), potem imam eno fino malo starejšo verzijo ACD See (samo za gledanje in rotiranje fotk) se sploh ne odpre itd itd… Isto konfiguracijo programov in gonilnikov sem namestil že na nebroj drugih mlinčkov in vsepovsod vse deluje ko strela, tukaj pa je obupno. Probal sem že full vrst XP winsov, tudi takih bolj “opipanih”, a isto isto isto..
Saj vem, bo marsikdo rekel, vrzi v kanto. A zadeva je taka, da je vseeno uporaben za teren, ker je lahek, ima skoraj full size keyboard, resolucija ekrana je čisto v redu, predvsem pa baterija zdrži 5+ ur, kar mi je najbolj žal…
Kaj torej mislite, ali bi poskusil menjat RAM, morda celo procesor? Ali bi morda vseeno probal zopet z Win7 zaradi boljših gonilnikov (za XP je jih ne obnavljajo)?? Ali morda celo z Linux-om? (s tem nimam izkušenj, a bi se že navadil, samo ne vem, kje bi dobil gonilnike za komponente)
Ali pa pa tretji predlog?
Hvala vsem. Lp
Naloži Linux.
Hojla,
Mogoče tole (Proti) kaj bolj pojasnjuje Vaše težave.
Če gledam iz tega članka, je spomin glede na trenutno kapaciteto (2 GB) nadgrajen na maksimum, vendar pa ne morete “navijati” procesorja zaradi 2 GB modula. Ne vem pa ali je vstavljeni spominski modul (2 GB) tudi najhitrejši (800 Mhz oz. PC2-6400 ALI 667 MHz oz. PC2-5300). Skratka Google -> asus eee pc 1101ha ram upgrade
Bi se strinjal s predhodnikom. Mogoče Ubuntu ? Drugače bi pa Linux sam verjetno izbral dovolj “generične” šoferje/gonilnike, da bi Vam strojna oprema lahko delovala oz. bi jo OS sam zaznal. Tako da Vam ne bi bilo treba še prav posebej iskati gonilnike prav za Linux, čeprav najde se vse. Skratka (spet) Google -> asus eee pc 1101ha linux drivers
Linux distribucij je pa cela horda. Lahko poizkusite s kakšnim starim Lindows 2.1.40/Linspire 6.0.17, Linux Mint 13 (Maya) – MATE (32-Bit), Mandriva One 2011 32-Bit, openSUSE 12.2 32-Bit, kakšno Fedoro (KDE, LXDE,…), itn.
Imate še kakšno FreeBSD finto -> FreeBSD 9.0 i386 npr.
Forum je zaprt za komentiranje.