Atipični DDV zavezanec (spet)
Veliko tem je o tem, ampak ko berem zame nespecifične primere, se mi začne vrtet od vseh podatkov.
Jaz bom vpisal DDV atipični, da pač svojo storitev prodam kakšnemu Avstrijcu. Predvidevam da bom tako dobil še pred oktobrom svojo EU VAT številko. V rekapitulacijsko poročilo in ddv-o, bom verjetno vpisoval od datuma, ko sem DDV številko prejel. Ali mogoče zahteval. Verjetno bo pisalo.
Naročila iz tujine: Včasih kupim kaj prek interneta, vsak mesec mi naprimer Google na začetku meseca računa 4€ za njihovo storitev, povezano z spletnimi stranmi. Google je Ameriška firma ki ima EU sedež na Irskem. Njihov VAT je IE 6388047V. Okej, to se vidi na računu. Facebook Ads na računu nimajo EU VAT številke, recimo… Verjetno v Advert Manager vpišeš svoj DDV ID ko ga imaš, in potem bi njihovi računi morali prit z EU VAT številko, sklepam.
Na enem računu s spletno stranjo, kjer sem občasni mesečni naročnik, sem zapisan kot fizična oseba. To bom verjetno moral spremenit, sklepam. Tak račun sem do zdaj lahko teoretično vpisal v davčno poročilo, naj pa ga ne bi v takšnem stanju vpisal v rekapitulacijsko in DDV-o, kajne. Moram popravit.
Okej. Recimo da je vse porihtano s temi stranmi in sem zdaj DDV atipični. Dobim račun z reverse charge za neko digitalno storitev. Jaz potem tega DDV ne ‘obračunavam’, kajne. Pod ‘obračunam’ sklepam, da bi kaj plačeval ali pošiljal neka dodatna poročila FURSu, ali kako se pač ‘obračunava’ DDV..
Težko mi je ker mi nič mi ni logično ali naravno, niti pri sistemu niti pri mojem materinem jeziku.
Okej, pa smo na drugi strani, ko jaz računam naročniku.
Recimo da delam koledarje. Za naročnika iz Avstrije ki ima VAT številko, dostavo in oblikovanje koledarjev računam kot storitev. Kaj če Avstrijc nima VAT, ni DDV zavezanec v Avstriji in Evropi. Mu ne smem niti prodajat, kajne.
V rekapitulacijsko in DDV-o vpišem vse račune in naročnike z VAT-om. Kako pa fizični osebi iz EU prodam izdelek, kot atipični DDV zavezanec? Nima veze z atipičnim DDVjem verjetno, kajne.
Ne morem si privoščit računovodje zdaj. Mora mi bit vsaj malo bolj jasno preden se obvežem za nekaj za kar so kazni po 2000.00000€ če ne oddaš pravi čas … Kar se izi zgodi, če številko dobiš 27. v mesecu septembru in bi pol moral vpisat do 20. oktobra.
Pozdravljeni,
res ste natančno preštudirali tale DDV. Kar se strani nabave tiče je tako, kot ste zapisali vse v redu. Ko boste oddajali DDV obrazce, boste z mehanizmom samoobdavčitve obračunali slovenski DDV, pravice do odbitka pa kot atipični zavezanec nimate.
Račun, ki ne glasi na podjetje, ne morete obravnavati znotraj sistema DDV vašega podjetja, oz. s.p.ja. Torej, ali spremenite račun, ali pa ga ne vključujte v knjige.
Na strani izdaje računov pa je tako, da če izstavite račun Avstrijcu, ki nima VAT, ni DDV zavezanec v Avstriji in Evropi, se morate vi v Avstriji registrirati kot zavezanec za DDV.
Fizičnim osebam pa lahko izdajate račune po 94. členu. Torej, DDV se obračuna v državi, kjer imate sedež. Razen za radiodifuzijske in elektronske storitve, v tem primeru je potrebno DDV obračunati tam, kjer ima kupec sedež ali stalno prebivališče.
Lep pozdrav,
Forum je zaprt za komentiranje.