Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Atipični zavezanec, a na e-računu ID za DDV

Atipični zavezanec, a na e-računu ID za DDV

Prejšnji mesec sem zaprosila za DDV samo zaradi opravljanja storitev za EU, pa tudi sicer sem nova podjetnica. 🙂

V odločbi nikjer eksplicitno ne piše, da sem atipični zavezanec. Pa odločba je bila tudi na moje osebno ime, ne na “Ime-priimek s.p.” A je to ok? A bi moralo v odločbi pisat, da sem “atipični zavezanec?

Sedaj bi pa rada izdala en račun v Sloveniji. Kolikor vem, v Slo nisem DDV zavezanec, saj sem še itak komaj začela in torej gotovo ne presegam meje. Hotela sem izdati e-račun preko UJP-ja in tam na računu v polju Davčna številka/ID za DDV piše: SI+moja številka. Torej moja številka za DDV.

A je to ok? Sem mislila, da na računu nimaš te številke, če nisi DDV zavezanec?? Prosim, oprostite mi mojo nevednost, ker sem res nova na tem področju.

Če ste vložili zahtevek za izdajo ID št. za DDV v skladu s 4. odstavkom 78. člena ZDDV-1, je to zapisano tudi v odločbi, in to pomeni, da ste atipični zavezanec za DDV. V odločbi ne navajajo izraza “atipični zavezanec”, ampak samo, na podlagi česa ste vložili zahtevek.

To, da je odločba izdana na vaše ime in priimek brez “s.p.”, je v redu. Kot s.p. ste fizična oseba z dejavnostjo, zato se tudi odločba glasi na vas kot fizično osebo.

Glede izdaje e-računa preko UJP-ja pa vam ne bi znala povedati, kaj je narobe, ker ne poznam te aplikacije. Mogoče imate kakšno opcijo za vpis davčne številke in ne ID za DDV? Ali pa preverite na odločbi od FURS-a, če ste res atipični zavezanec za DDV – torej če ste zahtevek za ID št. za DDV res vložili v skladu s 4. odstavkom 78. člena ZDDV-1. Če ste na zahtevku označili kaj drugega, na primer da želite prostovoljno vstopiti v DDV sistem, potem niste atipični zavezanec za DDV, ampak tipični. Če pa je z zahtevkom in odločbo vse v redu, se obrnite na kakšno tehnično pomoč UJP-ja.

Pozdravljeni,
sama imam isti problem..

Na odločbi jasno piše ” zahtevek za izdajo ID št. za DDV v skladu s 4. odstavkom 78. člena ZDDV-1″

Hvala za kakršnekoli nifo,

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close