Auschwitz in rudnik soli

Rudnika soli tudi mo nismo videli. Vstop v tole zloglasno taborišče je sicer zastonj, vstopnice pa vseeno morate imeti (najbrž vodijo statistiko obiska). Pripravite se na zelo dolgo čakanje, še posebej v poletnih mesecih vam zna iti ves dan. Pa če je kdo bolj trhlih živcev, mu vstopa v določene barake nikakor ne priporočam. Ko sem videl tri fotke ene Slovenke in njenih dveh hčera sem mislil da bom bruhal.

Mi smo bili 3 leta nazaj v Krakovu. Ogledali smo si tudi rudnik soli Wieliczka. Res vreden ogleda. En dan smo si ogledali Krakov in grad Wawel. Tudi super. Imeli smo lokalnega vodiča samo zase (13 nas je bilo) in je bilo res zanimivo. Šli smo še v Schindlerjev muzej. Zvečer smo našli še eno pivnico in degustirali njihovo pivo. Šli smo tudi v Auschwitz. Te res pretrese ampak to je del zgodovine. Meni je bilo zelo zanimivo, sploh ker sem mlajša generacija, ki se je o vojnih grozotah učila samo pri pouku zgodovine.
Za vstopnine se pa ne spomnim. To pa verjetno ve stric google.

Vsekakor Krakov, priporočam 2-3 dni, rudnik soli je za otroke (in odrasle) zelo zanimiv, vstopnina je še kar visoka, čeprav se ne spomnim natančno. Auschwitz se da ogledati samo z vodiči – so različno dolgi ogledi, cene pa od 10-70 eur. Majhni otroci tja ne smejo, do 14. leta je “odsvetovano”. Naši otroci so bili ob ogledu 10-16 in je bilo kar težko. Veliko scva morala razlagati … Računajte, da so povsod velike gneče, cene na Poljskem pa približno kot pri nas. Marsikaj ceneje, marsikaj veliko dražje.

Če dobiš kakšno podobno ponudbo preko agencij se ti zelo splača, ker imaš poleg rešenih vseh skrbi s prevozom, cestninami, parkiranjem….. še vodiča in hotel s polpenzionom…

V lastni reziji. Auschwitza ni bilo potrebo ogledati z vodici, je pa res, da je bilo treba naprej rezervirati vstopnico.
Priporocam se ogled schindlerjeve tovarne, mestno jedro, hrana v kaksnem tradicionalnem lokalu. Ogled in sprehod po “judovskega rajonu”. Grad wawel ni naredil nekega pretiranega vtisa..
Je pa zelo lustno mesto, eno lepsih v evropi po mojem mnenju.