Avdicija Popstars
Pozdravljeni ljubitelji glasbe!
Rada bi vas vprašala, kaj si mislite in ugotovila, če sem morda padla z Marsa. Namreč pripombe imam na izvedbo v naslovu omenjene oddaje. Mislim, da je bil odnos do mladih tekmovalk precej grob in ponižujoč, seveda samo do tistih, ki po mnenju žirije niso bile zadosti dobre. Vemo, da se na to avdicijo prijavijo večinoma dekleta v višku pubertete, ki imajo že tako dovolj težav pri iskanju identitete. Ali jim je treba res dokončno zatreti samozavest? Še posebej ugovarjam čez “duhovite” pripombe komentatorja. Izjave kot je naprimer “sedaj bi si bilo pa treba zamašiti ušesa” so bile popolnoma odveč. Pa tudi članici komisije bi se lahko malo brzdali in ne kazali tako zaničevalnih izrazov na obrazih ob nastopih nekaterih kandidatk. Vsi pač ne morejo biti pop zvezde. Ampak vseeno se jih da zavrniti veliko bolj dostojanstveno! Gotovo bi bilo tudi manj solza in izlivov besa s strani tekmovalk (slutiti je, da organizatorji menijo, da tudi to spada zraven, da dviguje gledanost oddaje). Kako mislite, da lahko tak odnos vpliva na samospoštovanje mlade duše?
LP, Irena.
Letos nisem gledala, ampak lani me je pa kar srh oblival ob komentarjih Čakarmiša. Vse lepo in prav, sami rinejo na avdicije, ampak nek osnoven nivo spoštljivih odnosov bi pa le lahko ohranili. Mislim, da se tudi na večjo gledanost ob zajedljivih komentarjih ne morejo zgovarjati, ker mene taka dejanja prav odvračajo od gledanja (pa upam, da ne samo mene). Bo pa še zabavno, ker so na eni naših televizij odkupili licenco za The weakest link (upam, da ne bodo dobili tako zoprnega voditelja, kot je tista angleška babnica), ampak tisto je pa veselica zlobe nad vse.
Saj na srečo spremljajo gledanost in jim bo kmalu jasno, da si pik s tem ne pridobivajo. LP
Strinjam se s tabo. Na avdicijo pridejo dekleta, ki so v obdobju, ko so najbolj polne želja, sanj, visokih ciljev…potem pa jih tako neprijazno in nedostojanstveno zavrnejo. Izgovori, da so se same odločile in da so same prišle na avdicijo in naj pač zdaj še prenašajo ponižanje, se mi zdijo naravnost grozni. Dekleta so pač prišla poskusit srečo, pokazat kaj znajo in zato jih ni treba tako neprijazno in nečloveško ponižati. Za dekleta v teh letih je to nekaj najbolj groznega. Zbijajo jim moralo, samospoštovanje in jim dajo vedeti, da so popolnoma zanič.
Aja, še to….Oddaje sploh ne gledam, ker mi ravno ta neprijazen odnos komisije in komentatorjev ni niti malo všeč.
Lep pozdrav in radi se imejte!
Jaz mislim isto.
Tista Dada je obupna, živa nesramnica. In malo dvomim o njeni strokovnosti. V drugi krog gredo včasih take da me kar ušesa bolijo tolk fušajo, kakšna pa se samo malo zmoti pa jih posluša kako nima intonacije. Raje naj sebe pogleda kako je oblečena-vsaj malo bi se lahko zrihtala in si lase umila. Čakarmiš je bil proti tej dadi angelček.
petra
Bravo. Zadnjič sem gledala prvič letos in mi je bilo kar slabo, ko sem slišala kaj govori gdč. Dada, kako jih ponižuje in se posmehuje. Jasna stvar je, da na avdicijo ne bodo prišli sami superlativi, poskusijo pa vseeno lahko ali ne ? Če pa tega ne morejo tako razumeti naj pa ne delajo avdicij.
Gdč. Dada pa po moje tako le zdravi svoje komplekse, takšne in drugačne, da se razumemo: izgleda ravno ne, s pevsko kariero pri nas je že poskušala in ups je spodletelo. Lahko bi se zamislila ob tem in vsaj drugim prizanesla s svojimi problemi.
Lp, R
Petra, besede si mi vzela z jezika. Pa ni dolgo nazaj, ko sem v Vikend magazinu brala intervju z Barbro Drnač; med drugim je tudi komentirala, da nekatera dekleta na avdicijo pridejo neurejena. No, jaz še nobene neurejene nisem videla, čeprav sem vsega skupaj mogoče gledala 2 oddaji.
Res je, da so nekatere punce zelo nesamokritične, roko na srce, nekatere naravnost fušajo, ampak vseeno se da človeka zavrniti tudi na lepši način, kot pa da se pred polno dvorano žirija norčuje iz njega.
Lep pozdrav!
No ja, najprej sem bila vesela, da bom lahko končno malo skritizirala tele avdicije, ampak ste se tako spravili na Dado, da se moram spet postaviti na stran “šibkejšega”. Nekako niste čisto nič boljši od nje, če pišete neke neumestne komentarje o njenem izgledu in neuspešni pevski karieri. Prvo je vsekakor njena stvar, drugo pa dvomim, da je resnično. Je pač jazz pevka, ne pa pop pevka, ki bi kot taka imela več medijske izpostavljenosti. Jaz sem jo že slišala peti v Cankarjevem domu in je bila precej dobra. Več ne morem trditi, ker toliko pojma o glasbi in glasovih spet nimam. Imam pa dovolj pojma o slovenščini, da lahko rečem, da je Dadina na obupnem nivoju in vsekakor neprimerna za na televizijo.
Sedaj pa k Popstars. Obnašanje žirije je definitivno povsem nekorektno in nespoštljivo. Mogoče pa nam, gledalcem, pokažejo samo take stvari, ki naj bi bile po njihovem zanimive za tv. Ob tem naj pripomnim, da so bile prejšnje avdicije veliko bolje režirane in predstavljene, sedaj imajo očitno dovolj vsega skupaj in so dali po dve mesti v eno oddajo, tako da dvomim, da sploh vidimo kakšno realno reprezentativno sliko dogajanja. Da ne omenjam komentatorja, ki je prisoten samo z glasom. Ne vem, kdo mu je pisal tekst, ampak očitno se je učil te veščine pri komentatorjih letošnjih oskarjev.
V zadnji oddaji (26.3.) so popolnoma diskreditirali dekle (mislim, da je bila Tajana), ki so ji že drugič rekli, da nima intonacije, čeprav bi še vsak laik raje poslušal njo, kot pa dekle z nekimi trebušnimi krči, ki je bila očitno obsedena z Gibraltarjem (seveda je slednja prišla v drugi krog, prva pa ne). Ta Tajana si je očitno zaslužila javno zasmehovanje v tej oddaji, posvetili so ji skoraj 5 minut ponižanja. Bravo, kako ste uganili, da želimo to gledati in da vmes navijamo za še večje ponižanje? Ampak ne, mi smo prerasli vrtec, snemalci oddaje pa očitno ne. Mogoče je bil pa to samo njihov mizeren poskus dajanja prav žiriji. Vsekakor je bil udarec pod pasom.
Čakarmiš mi je bil lani všeč. Bil je strog, ampak nikoli ni bil žaljiv. Vsaj po mojem nnenju ne. Ta žirija letos pa je popolnoma zgrešena. Skoraj vsako oddajo slišim, da jim je nekdo kradel čas. Prosim?! Tam ste zato, da poslušate kogarkoli, ki hoče poskusiti na avdiciji, vsak ima enako pravico do vaše pozornosti in časa! Krade čas, malo morgen… Do sedaj imam kvečjemu občutek, da te oddaje kradejo čas nam, ki smo pričakovali kaj na istem nivoju, kot so bile lanske avdicije. Še bolj pa so kradle čas te avdicije ubogim dekletom tam.
Vpraša Dada: “od kje se te že spomnim?”
Odgovori dekle: “iz Kranja. Amazing Grace sem pela.”
“Aja. Dolgocasno!”
Jaz bi se ob temu samo obrnila in šla. Ker tega nikomur ni treba poslušati tik pred tem, ko naj bi spet zapel. Toliko o vzpodbudi. Da ne omenjamo enakih možnosti za vse. Pajade!
Sama Popstarsa letos še nisem gledala. Sem pa, žal prvič šele zadnji petek, na BBC Prime (ob 20h) gledala zadevo, ki so jo prevedli “Akademija slavnih”. Po razlagi mojih prijateljev živijo ti mladi ljudje 5 tednov v nekem stanovanju, kjer imajo kamere, se učijo petja in vsega, kar gre zraven (imajo učitelje), sami morajo pisati pesmi, katere zapojejo itd. Vsak teden potem na tekmovanje postavijo tri od njih in eden odpade (enega, ki gre naprej, izberejo prek televotinga, drugega pa tisti, ki živijo z njim v stanovanju). Skratka, to bo menda trajalo še 14 dni in na koncu bodo izbrali enega samega izmed njih, ki bo menda dobil v najem stanovanje in avto za 1 leto. Pa verjetno še kaj. Nekateri od njih imajo tudi že spote, ki se vrtijo na MTV (kar mene osebno sicer moti). Je pa važno vse: petje, igra, da pravilno sledi lučem na odru… Všeč mi je, ker se to odvija v dvorani, kamor imajo ljudje vstop in za njih navijajo. Kako malo bi bilo našim treba, da bi zaslužili malo več. Pa še manj dolgočasno bi bilo in mladina bi imela za aternativo raznoraznim neumnostim ogled teh (vsakotedenskih) prireditev. Čisto nekaj drugega in dosti bolj sveže od Popstarsa. (Je pa res, da je nivo izbire malo bolj drugačen; vsi morajo na primer poznati note, igrati več inštrumenotv ipd.)
Dobra tema. Se čist strinjam s tabo, da niso ravnali prav. Sicer me Popstars ne zanima, ne gledam, ampoak po naključju sem šla mimo televizije, ko je mama spremljala oddajo, pa sem se kar zgrozila. Res, da jih pol nima posluha in da niti približno niso primerne za karkoli v zvezi z glasbo, sam tako jim pa nebi blo treba ravnati z njimi.
Sem gledala parkrat ta Fame Academy, zadeva se je sicer že končala lani decembra. Ne bom napisala, kdo je zmagal, da ne bom komu pokvarila zabave. 🙂
Je pa res, da imajo tu hudo višje standarde, nikogar ni bilo, ki ne bi igral kakšnega inštrumenta, pisal svojih pesmi, da o posluhu niti ne govorimo. No, razen enega fanta, ampak tisti je zgodba zase…
Vsem hvala za mnenja!
V glavnem vidim, da je večina ljudi še vedno sočutnih. Čeprav sem pričakovala tudi kakšna mnenja zagovornikov takega ravnanja. Če se vživim v psiho voditeljev oddaje, dobim vtis, da si mislijo približno takole:” Saj to je showbiznis, v njem so hudi pritiski in tista, ki jih ni sposobna prenesti, tako v našem svetu nima kaj početi.”
Podobno se dogaja tudi na raznih castingih za manekenke. Moja sestra je šla in bila zaradi svoje gracioznosti in lepote tudi sprejeta. In kaj to pomeni? Da so ji blagovolili dovoliti, da lahko obiskuje manekenski tečaj, ki si ga mora seveda plačati sama. In kaj je dobila za svoj denar? V svet mode jih je uvajala nevzgojena smrklja, kvazi lepotica (kajti ohola ženska zame ni nikoli lepa, pa četudi izgleda kot miss vesolja), ki se je nad dekleti zadirala, da so štoraste in grde in kako da sploh mislijo da bo kdaj kaj iz njih itd. Učili so jih, naj hodijo vzravnano ena proti drugi in naj si nadenejo na obraz izraz zaničevanja do nasproti prihajajočega dekleta. Tako naj bi na odru izgledale samozavestne.
Moja sestra je izstopila iz tega kroga, je ugotovila da to ni zanjo. Koliko jih je vztrajalo?
Sprašujem se, za kakšne vrednote najstnice danes stradajo skoraj do smrti, za kakšno ceno napihujejo lažni ego potrošniške družbe?
Pozdravi!
Jaz “Fame academy” spremljam skoraj od zacetka in lahko potrdim, da je zadeva na nivoju. Ti ljudje so se dejansko zelo razvili. Pridobili so ogromno znaja… seveda so mocno kritizirani toda njihove kritike so podprte s tehtnimi argumenti in nikoli, NIKOLI niso boleče nesramni. Priznam sicer, da letos Popstars ne spremljam, sem pa ze od vecih slisala, da so obupni in na veliko nizjem nivoju kot lani… pa ze lani ni bilo nevemkaj! Skratka ce ste zeleli videti res dobro organizirano in izvedeno zadevo – ste jo zal ze skoraj zamudili…. Lep pozdrav in srečo dekletom, ki se spuščajo v “boj” s komisijo!
jaz sem pa gledala deutschland sucht den superstar in tam je blo veliko bolje kot tukaj.veljala je moč žirije in publike. čeprav je bilo že vseskozi jasno kdo bo zmagal.fant je dobil podporo punc iz vse nemčije,jasno,ker zelo dobro izgleda ima pa tudi res naravni talent, za nastopanje.mislim,da je bil rojen za slavo.
aja, pa še en vprašanje, kdo je zmagal pri fame academiy? prosim…me ful zanima?
NE BI SE MOGLA BOLJ STRINJATI! Ko sem letos spotoma ujela nekaj minut te oddaje, me je kar v fotelj prilepilo, ko sem videla, kako NESRMANO si žirija dovoli govoriti z nastopajočimi. Preprosto nisme mogla verejeti, da se lahko nekdo, celo pred tv kamerami, tako obnaša. Ne vem, ali so pozabili, da imajo pred sabo LJUDI in ne računalniške igrice???! In to so punce, ki so tako ali drugače v to vložile čas in trud in morale gotovo premagati tudi večjo ali manjšo tremo, potem te pa tako spodnesejo. Pa saj niso normalni. Odnos je bil res na nuli. O nurejenosti pa niti ne bi, saj so bile vse punce dobro urejene, je pa seveda vprašanje, ali imajo res možnost samo tiste, ki jim starši vsak mesec dajo 60 tisoč za najbolj super obleko in ali je res urejenost to, za kar se je dalo ugotoviti, da navija Dada – sexy in skoraj k*……. razgaljeno? Ni kaj, avdicija Popstars se je prelevila v tako gnilo leglo, da sploh ni več vredna tega imena. Morali bi jih prijaviti društvu proti mučenju živali. 😉
No, tisti, ki ste gledali, kako se vam je zdel finiš? Moja najljubša sta bila sicer Lamar in Sinead, ampak okej. Od nje pesem sem itak že slišala kar dosti, tako da ona gre naprej tako ali tako.
Sem pa opazila, da se tudi slovenski Popstars malo zgledujejo po Fame Academy. Začeli so dekleta snemati pri raznih bedarijah od umivanja zob do spanja in v dvigalu, zjutraj jih ob abnormalni uri spravijo telovadit, pa še občinstvo poskušavajo vkljčiti z glasovanjem, čeprav je malo neumno, da lahko sredi oddaje glasuješ za dekle, ki jo konec iste oddaje vržejo ven. Kakor so tudi Renato, ki mi je bila do sedaj najbolj všeč. Ker kakor ne zna dovolj peti. Kar je ironično, glede na to, da imajo med seboj še vedno Brino, ki je pela precej porazno, ampak je bila pa seveda prva ali druga spremljevalka modela leta kakšno leto ali dve nazaj, tako da njo seveda bodo še malo obdržali, a ne.