Avto dolgo stoji na mestu – akumulator
Planet699, 15.11.2021 ob 22:00
za poznavalce avtomobilov, 15.11.2021 ob 21:46
Planet856, 15.11.2021 ob 21:41
Če je akumulator star pet let, bo po tednu dni prazen, če ne boš vozila. In če ga boš polnila na kable, bo ponovno hitro prazen. Se posebej sedaj pozimi. Pusti avto stat, nato kupi nov akumulator. Dober okoli 50 eur. In boš imela mir.
POlnila bi s polnilcem. Torej na na drug avto, ampak polnilec.
Nov akumulator je dobrih 100€ :). Pa ni nič posebnega. Pa hudič je it akumulator kupit, če avto ne vžge :). Tako, da na vsak način ga bom morala napolniti.
Men je to naredil mehanik, šel kupit akumulator, menjal in sem mu dala 10 eur za delo.
Hu, pojma nimam kje je najbližji avtomehanik, ampak blizu ga ni.
Moj avtomehanik je 100km stran :(. Tako, da ta odpade.
Ampak itak nameravam napolnit akumulator. Upam, da bo šlo.
za poznavalce avtomobilov, 15.11.2021 ob 22:11
Hu, pojma nimam kje je najbližji avtomehanik, ampak blizu ga ni.
Moj avtomehanik je 100km stran :(. Tako, da ta odpade.
Ampak itak nameravam napolnit akumulator. Upam, da bo šlo.
Volite novo stranko. Stranka Fekalnega Razodetja. Za več informacij se obrnite na ustanovne člane: Robi/Julij Cezar/EnaJužna/Vagabund/Šnelca/kokoši/dxy/Darwin/LUDI/Desperadodajka
Nova minuta. Novi člani. Novi obrazi. Prava anticepilska stranka. #SkupajRastemo
Izredna novica: so nas hoteli utišat. SDS nas BRIŠE, ampak mi se ne damo.
za poznavalce avtomobilov, 15.11.2021 ob 21:35
Ja, to mi je jasno, da se akumulator prazni.
V kakšnem stanju pa je akumulator pa ne vem, ker je avto kupljen rabljen. AMpak bi rekla, da je prvi akumulator, torej star 5 let.
Hvala. Torej nima smisla avta samo prižgati in pustiti prižganega na mestu. Sem mislila, da je mogoče to dovolj.
Žal pa ga ne morem zapeljati naokrog. Akumulatorja tudi ne morem odnesti noter. Če bi to šlo, bi ga seveda zapeljala vsake toliko malce naokrog pa žal ne gre. Nisem v mobilnem stanju.
Jutri grem razsikovat kje naj bi bila tista skrita ključavnica. Da mi bo uspelo vsaj v avto priti, če se bo akumulator izpraznil, da ga bom napolnila.
Acumulator je zelo preprosto odklopit. Le pravi kljuc rabis. Pac kupis.
Uf, to pa so poznavalci avtov. Baje, da vezane ženske nimajo težav z avti, ker to vse moški uredijo. Vse, kar je glede avta, moški obvlada.
Pa tule berem, da eni moški niti tega ne vedo, da se akumulator sprazni, če avto, kar stoji. Sploh , ko je hladno, se prazni.
Pa še nekaj: meni je akumulator držal 12 let. Potem naslednji pa vedno le po dve leti. Tako, da mogoče je tisti 5 letni še več kot super, lahko pa zanič. Ampak, novi pa res niso samo 50€, so dvakrat toliko. Pa ne menjaš ga, če je ok.
Pa take stvari še ženske vemo. Jao, dedci neuporabni.
sami stručkoti, kajne?
akumulatorjev je dosti vrst, še vedno pa v avtih prevladujejo kislinski, kar pomeni, da jim pri nižjih temp pade kapaciteta, predvsem pa se zmanjšajo kemijski procesi prenosa naboja
prav tako današnja sodobna oprema, ki je priključena na akumulator le tega prazni, koliko, je seveda odvisno od količine naprav in stanja akumulatorja
definitivno ni res, da se akumulator ne polni na IDLE, ker sedaj altenator ni več odvisen od števila vrtljajev motorja kot je to bil dinamo, altenator daje 14,4 V že pri IDLE, mašina z 80KM, npr ima zagotovo dovolj moči na IDLE da poganja tistih 1kW za altenator oz porabnike,
porabniki so žarnice (dolge halogen) po vsaj 2 x 50W, 6x 5W pozicije, radio 20-100W, ventilator 50W..itd 50W je pri 12V cca 4A toka kar pomeni da rabi altenator dat cca 20-30A, da pokrije osnovno porabo svetil in opreme, nekaj še za polnjenje akumulatorja, tako da so sposobni dat tam cca 60A-100A
z 15 minutnim polnjenjem boste nafilali cca 10A x 1/4h= 2,5Ah, če je vaš akumulator 100AH in je na pol prazen -50Ah ste mu dali 4%-5% oz premalo
avto ki se vsakodnevno vozi se sam polni po malem in se tudi segreje, tako avto kot akumulator, kar mu povečuje življensko dobo v hladnih mesecih, prav tako se akumulator dnevno ne izprazni toliko kot se ga lahko z 20 minutno vožnjo napolni. če bi ga vsak dan tako polnili na mestu, bi seveda konec leta porabili več goriva kot stane nov akumulator
odločitev je pa vaša!
Uf, en, ki se spozna. Samo razumem pa ne :).
Kaj pa je IDLE? Je to stanje, ko je avto na mestu prižgan, tako na prazno ali kako naj rečem?
Motor je pa 44kW oz 60KM; 999 ccm
Na avto pa bo stal slaba dva meseca na mestu. Nimam možnost avto kam peljati, prestaviti. Mogoče bi šlo, da ga prižgem.
Zdaj to so mi že povedali, da naj odkrijem skrito ključavnico, da bom lahko avto odprla, če se akumulator povsem sprazni. Kar se verjetno bo (sicer res nimam pojma o avtih, ampak vseeno vem, da se akumulator sprazni, čeprav eni zgoraj trdijo, da ne :)).
Tako, da zaenkrat je plan tak:
najti ključavnico in potem pač akumulator napolniti. Boljše ideje še nimam. Mogoče bi bilo smiselno akumulator odklopiti. Če seved ni že sedaj prazen.
ok, IDLE pomeni, da avto na mestu deluje, – kot ste predvidevali
predlagam takole, 1 x na teden ga prižgete za 1/2h, ugasnite vse luči in radio, ventilator itd-bo več efekta pri polnjenju, obenem bo tudi motor malo “zadihal” da se ne zastane-olje se požene in hladilna tekočina! če gre to za 8 tednov to pomeni cca 8 x 2-3 litre goriva=cca 15-20 lirov x 1,5€/liter = cca 20-30€ stroška! akumulator za tale vaš mlinček je cca 70-80€, tako da lahko ocenite kaj se splača in kaj ne!
da imate odprto havbo-kjer dostopate do akumulatorja- ni potrebno imeti avto odklenjen, če odklopite en pol/eno klemo, bo avto ostal zaklenjen, edino na daljinca ga ne morete odklenit dokler ne vrnete en pol nazaj, je pa problem če vam kak nebodigatreba zapre havbo/sprednji pokrov!
če vam že sedaj težko odklepa na daljinca, je že znak, da je akumulator slab in ga z 1/2h polnjenji NE boste napolnili zadosti, ta način velja le, da se ne bo preveč izpraznil ko stoji!
Zdaj je že preceješen del časa mimo. Tako, da bo stal še dobra dva tedna.
Tako, da možno je, da je že sedaj prazen. Nisem probala odklepat z daljincem tako, da ne vem.
Akumulator je pa dobrih 100€, preverjeno.
Sicer sem ga nameravala odklopit, ampak nisem vedela kako priti v avto, če je akumulator zaklenjen. Zdaj sem tule prebrala, da naj bi bile skrita ključavnica. Škoda, da tega nisem prej vedela. Bi odklopila akumulator pa bi bilo.
po navadi, ima/je imel/ vsak avto, dodaten ključ-mehanski- skrit v daljincu s katerim se v nuji odklene avto, kako, to piše v navodilih, če imate novejši avto (ko pravite da ni ključavnice vidne??) bi moralo biti kaj na to temo na Yutube-vpišite tip avta morda kaj najdete
če je že dlje časa tako “na samem” je res lahko že v težavah, ni pa nujno, dokler ne boste poizkusili ne boste vedeli. a nimate nikogar, znance, prijatelje, ki bi šel/šli z vami in vam preko svojega akumulatorja in kablov pomagali “oživiti” avto? avto zapeljete potem na kak servis, kjer vam lahko preko praznenja akumulatorja preko poseben naprave povedo v kakem stanju je, če bo izpis slab, ga takoj zamenjate, sicer ga lahko dopolnite z polnilcem. če ga nimate ali nimate dostopa do tega je zopet težava. vendar, brez muje se pa tudi Mujo ne obuje!
končnoen, 16.11.2021 ob 10:00
če ne veš, kje je skrita ključavnica, bi težko odklopila akumulator. Za odklop je treba več znanja. žal. to ni za ženske. Pokliči soseda na pomoč – ali pa krnekija
Ah ja, akumulator je pa povsem enostavno odklopit. Sem to že večkrat storila. Ni nobena znanost.
krneki728, 16.11.2021 ob 10:27
po navadi, ima/je imel/ vsak avto, dodaten ključ-mehanski- skrit v daljincu s katerim se v nuji odklene avto, kako, to piše v navodilih, če imate novejši avto (ko pravite da ni ključavnice vidne??) bi moralo biti kaj na to temo na Yutube-vpišite tip avta morda kaj najdete
če je že dlje časa tako “na samem” je res lahko že v težavah, ni pa nujno, dokler ne boste poizkusili ne boste vedeli. a nimate nikogar, znance, prijatelje, ki bi šel/šli z vami in vam preko svojega akumulatorja in kablov pomagali “oživiti” avto? avto zapeljete potem na kak servis, kjer vam lahko preko praznenja akumulatorja preko poseben naprave povedo v kakem stanju je, če bo izpis slab, ga takoj zamenjate, sicer ga lahko dopolnite z polnilcem. če ga nimate ali nimate dostopa do tega je zopet težava. vendar, brez muje se pa tudi Mujo ne obuje!
Saj pa sem že napisala, da ključ je, da je težava ključavnica :). Ključ pa logično, da imam :). Avto se prižge s ključem :).
Ja, sem napisala, da sem glede skrite ključavnice že pobrskala na netu :).
Če bi imela koga, da mi avto na kable vžge, potem bi bilo bistveno lažje, če bi ta oseba kdaj pa kdaj avto okrog zapeljala. TOrej: ne, nimam nikogar.
Imam pa polnilec za akumulator.
Kak avto sploh imaš?
Znamka, tip, letnik?
Akomulator se ti sicer bo praznil, ampak solidni (ne nujno nov) akomulator se ti v dveh mesecih ne bo izpraznil. Kako močan akomulator sploh imaš?
Pa “zbudiš” ga lahko še tudi, če bo imel težave, vžig s klemami na drug avto ali pa s polnilcem, ki ga priklopiš na 220 in pustiš nekaj časa, da polni. Pa potem po vžigu vožnja, recimo nekje pol ure in če imaš kak dolg klanec, bo še boljše.
ok, da razčistimo, najprej probajte če daljinec odklene, če odklene, ni težav da ne bomo doktorirali na temle.
če ne odklene, pomeni, da je akumulator slab in rabite z malim ključen odkleniti avto, a ne veste kje je ključavnica. Po navadi so v takih primerih ključavnice skrite v ročkah, ki so POKRITE in gre tisti pokrovček dol, s spodje strani je zareza.
če recimo je tako kot sem napisal rabite sedaj ko imate odprt avto in havbo, en podaljšek in napolnite akumulator toliko, da se zapeljete do servisa, kjer vam izmerijo stanje akumulatorja.
če imate polnilec pa ne morete do elektrike ali nimate zadosti dolg podaljšek, potem je samo nakup novega akumulatorja-kako ga boste prinesli in namontirali je zopet vprašanje?
skratka, malo za šalo malo za res, rabite novega “frajerja”, da bo takele stvari rihtal
Ključavnico sem odkrila. Nisem pa še uspela priti do nje, moram še naštudirat kako tisto plastiko odstranit ne, da kaj uničim.
Hja, od avta do stanovanja bi rabila kar nekaj kablov, je daleč. Tako, da to bom prosila v enem objektu, ki je bližje, če mi dajo malce elektrike. Če bodo rekli ne, potem pa imam problem.
Seveda pa bom držala pesti, da se mogoče pa vendarle ne izprazni. Mogoče bom šla, zdaj, ko vem kje je ključavnica, odklopit akumulator.
Robi917, 16.11.2021 ob 11:06
http://akumulatorstvo-grajzar.si/index.php/strani/vzdrzhevanje-akumulatorja
Hvala. Tole je pa zelo koristno :).
Ja, sem ga polomila, da nisem že par tednov nazaj šla v iskanje te skrite ključavnice. Pa potem odklopila akumulator. Sem ga hotela odklopit pa nisem vedela kako potem v avto priti.