Avto naš vsakdanji spremljevalec
Dragi moji uproabniki, pogovarjali smo se, kako smo odvisni od računalnikov in res je, seveda se računalniki nekako cenijo in so dostopni vsakemur za tam okoli 100.000 sit, seveda več ali manj dodatkov še rabimo, ampak recimo, da nekaj malega že lahko dobimo.
Kaj pa odvisnost od avtomobila? Kar drag konjiček, če pomislimo koliko ga rabimo, kaj nam vse prinese in odnese, ker pa je bolje vedeti kot plačevati, se lahko pogovorimo o avtomobilih, njihovih prednostih in napakah.
Če že kupujete, da ne boste kupili mačka v žaklju, da pa bo povezano z zdravjem, pa naj bodo tematike tudi takšne o onesneževanju in negibanju, to pa je povezano z neszdravim življenjem in smo spet pri zdravju.
No saj vseeno, naj bo forum o avtomobilizmu.
Primož
Hmmm… je pa v večini primerov vseeno menda ceneje kupiti avto pri posredniku, ker privat cene nabijajo kot nori. Poleg tega (vsaj nekateri) posredniki avto pred pregledajo (mehaniki) in običajno najnujnejše popravijo oz. mora popraviti še prejšnji lastnik, če želi, da mu posrednik avto odkupi oz. vzame v zakup. Lastne izkušnje, seveda.
LP
Če ga kupiš preko oglasa ali na sejmu, velja načelo, videno , kupljeno. Nekatere hiše pa res dajejo kot neko garancijo par mesecev, vendar ti moram povedat, glede na to, da sem bil vodja servisa v eni avto hiši, je s temi garancijami vedno dosti poti in kravžljanja živcev. Sam osebno sem prti garanciji na rabljene avte, saj tudi poštenjak ne more vedeti, ali bo tehnika odpovedala ravno čez dva dni.
Ja, zanimivo, kaj noben od vas še ni prodajal avta. Ste navijal v nebo ceno al ste ga dal napol zastonj??? Pa veste kako posrednik pride do cool avta. Nekje ga mora pocen dobit, da mu lahko tam mesec al pa pol leta stoji pa da ga še vedno proda s profitom. Od kje mislite pride ta “cenenost”. Vaš avto vzame za drobiž.. tko cca. 15-10% manj kot je vreden po evtotax-u, če je avto za kej, če mate pa kakšno staro gajbo pa 10k-30 SIt , ki jo nekako prodajajo za 60-90ksit. Nisem pa še potem pri posrednikih vidu avta izpod 200kSit??? Me res zanima če je že kdo od vas prodal avto posredniku??
Prav imaš, pa še tako pošteni niso, kot nekateri mislijo. Nam so za enega rekli, da je vse ok, nič karamboliran,itd. Ko smo drugi dan prišli z mehanikom, smo pa ugotovili, da je bil zaleten, da je z motorjem nekaj narobe (celo popravljali so ga pri njih, pa so se šele drugi dan “spomnili”…) itd.
Cena je bila pa ohoho….
Še najbolje je da ga kupiš od kakšnega znanca, ali znanca od znanca…. vsaj veš kaj dobiš.
Ali pa novega.
Jaz sem svojega prodala in kupila od prodajaca. Pa vam povem, da je avto prej na servis poslal, kjer so ga pregledali, ocenili – neko manjšo pomanjkljivost so potem sami popravili. Z zdajšnjim avtom nimam težav, povedali so vse po resnici (še ata je prišel z merilcem debeline barve, če bi bil avto slučajno kdaj karamboliran) – ko smo delali prepis, nam je gospod, ki je avto imel prej, povedal natančno enako, kot prodajalec. Jaz jim (vsaj tistemu) zaupam. Tako. Da bo vsaj ena dobra, osebna izkušnja tu gor.
Kdo pa je tako pohvaljen? Ta si zasluži, da vsi slišimo zanj.
Res je, da raje napišemo slabe izkušnje kot dobre in prav vesela sem, da si se oglasila s to – drugo.
Kateri avto pa imaš? Mi iščemo nekaj za hčerko, pa ne najdemo nič pametnega. Za vsakega nam kdo pove kaj slabega… in potem še kar čakamo, da se nekaj pokaže.
Srečno vožnjo!
No, reklame pa to… Gre pa za posrednika v Mb. Imam golfa III, bencinca, pa gre res super. Porabi od 6.5 (dolge vožnje poleti) do 7.5 (zimske gume, po mestu) l/100 km. Edina slaba lastnost je cena, ker so res malo dražji (se pa investicija v toliko splača, ker tudi za 10 let star avto danes dobiš ca. 700-800 jurjev). Glede na to, da ima bolj “švoh” motor (1.4) je idealen za mene, ker bi z močnejšim lahko delala bedarije na cesti (imam sicer bolj težko nogo) – ravno prav skratka. Aja, kupila sem ga pred štirimi leti (letnik 94), pa smo takrat dali milijon in pol – ima pa še “šibedah” in 5 vrat.
Če bi šel iskat rabljen avto, bi šel gledat najprej k avtohiši, kjer imajo pod isto streho tudi servis in salon novih vozil. Pri nas doma vedno menjujemo staro za novo. Staro Laguno so nam ocenili za 2.500.000 SIT, dva dni kasneje pa sem jo videl na njihovi internetni strani za 2.600.000 SIT. Toliko o zaslužkih trgovcev.
Očitno so med avtohišami velike razlike. Avto, ki so ga ponujali za 2.4mio, so kupili za 2.0 mio (kar sem seveda na pogodbi videl šele ko sem ga kupil) .
Resda so ga po 14 dnevnem pregovarjanju spustiti na 2.1 a so že vedeli zakaj. Prodajali so ga pol leta in po njihovih zagotovilih je bil avto nekaramboliran, tehnično brezhiben…
Na srečo poznam mehanika na uradnem servisu (kjer je bil avto vseskozi redno servisiran) in mi jer povedal, da je bil avto po eni strani podrsan in popravljen, drugače pa ok. Kasneje pa se je izkazalo še, da avto nikakor ni tehnično brezhiben, ker sta oba volanska končnika že zdavno odslužila, pa tudi akumulator se sprazni po pribl 3 dneh mirovanja.
Ko sem vse to uredil, je avto ok. In po pol leta sem z njim zadovoljen.