Avtorska pogodba
Pozdravljeni,
poleg redne zaposlitve sem začela še dodatno opravljati delo, ki mi ga lahko plačajo le z avtorskim honorarjem.
Zanima me, kakšen vpliv ima zaslužek preko avtorske pogodbe na splošno dohodnino. Sedaj zaslužim približno 2 mio letno (neto), dohodki preko avtorskega honorarja pa bi znašali približno 1 mio letno. Ali to pomeni, da bom padla v višji plačilni razred za dohodnino, ker bodo moji skupni dohodki presegli limit (mislim da je 2.540.000 SIT za 33% stopnjo dohodnine)?
Če ima vpliv, bi vas lepo prosila za kaksen primer za lažjo ponazoritev.
Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Tina
Po zakonu o dohodnini, ki bo začel veljati s 1.1.2005, se bo avtorski honorar za zaposlenega izplačeval poleg plače in za ta znesek se bo povečala osnova za dohodnino, kar pomeni, da bo zaposleni “padel” v višjo lestvico. Tudi po sedaj veljavnem zakonu je tako, da se bruto avtorski honorar, minus normirani stroški, všteje v davčno osnovo.
Po sedanjem zakonu pa zaposleni, ki imajo sorazmerno veliko avtorskih pogodb, po katerih se plačuje po zakonu 25% akontacija dohodnine, konec leta obvezno doplačajo dohodnino za razliko do višine lestvice.
Lep pozdrav,
Jure Snoj, univ. dipl. ekon.
Pravijo, da doplačaš za dohodnino približno toliko, kolikor poleg plače še zaslužiš na mesec (v povprečju). Če torej vsak mesec poleg plače dobiš še povprečno 100.000 SIT avtorskega honorarja, potem toliko doplačaš k dohodnini. Po 1.1.2005 pa bo še slabše.
Forum je zaprt za komentiranje.