Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Avtorska pogodba

Avtorska pogodba

Pozdravljeni,
poleg redne zaposlitve sem začela še dodatno opravljati delo, ki mi ga lahko plačajo le z avtorskim honorarjem.
Zanima me, kakšen vpliv ima zaslužek preko avtorske pogodbe na splošno dohodnino. Sedaj zaslužim približno 2 mio letno (neto), dohodki preko avtorskega honorarja pa bi znašali približno 1 mio letno. Ali to pomeni, da bom padla v višji plačilni razred za dohodnino, ker bodo moji skupni dohodki presegli limit (mislim da je 2.540.000 SIT za 33% stopnjo dohodnine)?
Če ima vpliv, bi vas lepo prosila za kaksen primer za lažjo ponazoritev.
Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Tina

Po zakonu o dohodnini, ki bo začel veljati s 1.1.2005, se bo avtorski honorar za zaposlenega izplačeval poleg plače in za ta znesek se bo povečala osnova za dohodnino, kar pomeni, da bo zaposleni “padel” v višjo lestvico. Tudi po sedaj veljavnem zakonu je tako, da se bruto avtorski honorar, minus normirani stroški, všteje v davčno osnovo.

Po sedanjem zakonu pa zaposleni, ki imajo sorazmerno veliko avtorskih pogodb, po katerih se plačuje po zakonu 25% akontacija dohodnine, konec leta obvezno doplačajo dohodnino za razliko do višine lestvice.

Lep pozdrav,
Jure Snoj, univ. dipl. ekon.

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pravijo, da doplačaš za dohodnino približno toliko, kolikor poleg plače še zaslužiš na mesec (v povprečju). Če torej vsak mesec poleg plače dobiš še povprečno 100.000 SIT avtorskega honorarja, potem toliko doplačaš k dohodnini. Po 1.1.2005 pa bo še slabše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close